Hurşit Tolon duruşmaya katılmadı
Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 40'ıncı duruşması başladı. İddianamede ''terör örgütü yöneticisi'' olmakla suçlanan Emekli orgeneral Hurşit Tolon sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı.
cumhuriyet.com.trMalatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, emekli orgeneral Hurşit Tolon dışındaki sanıklar avukatlarıyla birlikte hazır bulundu. Sanıklardan eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger, binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, muvazzaf askerler Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Adil Akçay, Adem Gedik ile Levent Ercan Gelegen ve Aykut Saka'nın kimlik tespitlerinin ardından Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, 762 sayfalık iddianamenin 300 sayfalık özetinin okunacağını belirtti.
Mahkeme Başkanı Kısa'dan söz alan tutuklu sanık Varol Bülent Aral, iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini, Yargıtay içtihatlarında ''hükümeti devirmeye teşebbüs''ün suç olmadığını, bu nedenle var olmayan bir suçtan ötürü savunma yapmanın da doğru olmayacağını söyledi. Aral, ''Benzer iddialarla bir sürü general, subay, türlü iftiralara maruz kalmış, burada da subaylar kamu oyuna rezil edilmek istenmektedir. Bir general 40 yılda yetişiyor. 40 yıl önce İzmir'de vaaz veren bir imamın müritleri, 40 yıl sonra general olamayacaklarını anlayınca bu tür iftiralarda bulunuyorlar'' diye konuştu.
Tolon sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı
Mahkeme Başkanı Kısa, savunmaların daha sonra alınacağını belirterek, Aral'ı uyardı.
İddianamede ''terör örgütü yöneticisi'' olmakla suçlanan Tolon'un sağlık sorunları nedeniyle 10 gün rapor aldığı ve bu nedenle tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden getirilmediği belirtildi.
Soruşturmada hem sanık hem de gizli tanık olarak yer alan İlker Çınar'ın da dilekçe göndererek, ''can güvenliği endişesiyle'' duruşmaya gelmediğini bildirdiği kaydedildi.
İddianamenin 300 sayfalık özetinin okunmasına başlandı.
Davanın müdahil avukatı Orhan Kemal Cengiz, mahkemeden cinayete ilişkin karar verilmesi, ardından da örgütle ilgili davanın sürmesini talep ettiklerini bildirdi.
Cengiz, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 40. duruşmaya verilen arada adliye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Savcı ve iki üye hakimin görevden alınması
Davayla ilgili iki hakim ve soruşturmayı yürüten savcının görev yerlerinin değiştirildiğini bildiren Cengiz, bunun büyük bir handikap olduğunu söyledi. Cengiz, ''Umut ediyoruz ki, davanın ilerleyen aşamasında bu onarılabilir, savcı tekrar göreve bir biçimde iade edilebilir. Çünkü kabul edilebilir bir şey değil. 1,5 yıl boyunca savcı dosya üzerinde çalışmış, birebir deliller üzerinde uğraşmış ve şu anda bu savcı yok, başka bir savcı var. Aynı şekilde 5 yıldır davayı takip eden mahkemenin iki üyesi de yok. Böyle çok büyük bir dezavantajla başlamış bir dava. Bir anlamda en başından akamete uğradı diyebiliriz, bu yapı devam edecek olursa'' diye konuştu.
Duruşmada, davayla ilgili hazırlanan ikinci iddianamenin özetinin okunduğunu hatırlatan Cengiz, öncesinde müdahil avukatlar olarak bir talepleri olduğunu söyledi. Birinci iddianame bakımından karar verilmesini talep ettiklerini dile getiren Cengiz, ''Eyleme katılan sanıkların eyleminin ne olduğu daha suçüstü anından itibaren ortada. Mahkemeden cinayete ilişkin karar verilmesi, ardından da örgütle ilgili davanın devam etmesi yönünde talebimiz oldu'' dedi.
CHP'li Vekil Ağbaba
Duruşmayı izleyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, Zirve Yayınevi cinayetlerinin Türkiye'nin son dönemde yaşamış olduğu nefret söyleminin sonucunda oluşmuş üzücü bir cinayet olduğunu belirtti.
Hem Türkiye'nin hem de Malatya'nın bu cinayetin izlerini silebilmesi için şeffaf, herkesin inanabileceği bir yargılama yapılmasını beklediğini dile getiren Ağbaba, ''Zirve Yayınevi'nde işlenen cinayetlerin arkasındaki gerçek güçlerin açıklıkla ortaya çıkarılmasını herkes bekliyor. Biz de bunun takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz. Ne zaman ki, Zirve Yayınevi arkasındaki gerçek güçler ortaya çıkar, ne zaman ki toplum vicdanındaki yerini bulursa bu cinayetlerin izleri ancak o zaman silinebilir'' dedi.
Ağbaba, bir soru üzerine yargılamanın hiç kimsenin kafasında kuşku bırakılmayacak şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.
'Telafisi mümkün müdür?'
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 40. duruşmanın ardından adliye çıkışanda gazetecilerin sorularını yanıtlayan müdahil avukatı Erdal Doğan, hakimler ve savcının soruşturmadan alınmasının ciddi bir hata olduğunu savundu.
Doğan, ''Bu mahkemeden yargıç ve savcıların soruşturmadan alınmış olması çok büyük ve ciddi bir hatadır. Telafisi mümkün müdür? Evet telafisi mümkündür, Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararına bağlıdır'' dedi.
Öte yandan 762 sayfalık iddianamenin özeti olan 300 sayfalık kısmının okunmasına yarın devam edilecek.