Hulusi Akar'ın yolunu açtılar
Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlığı için artık orgeneral rütbesinde kıta hizmeti aranmayacak.
Barkın Şık / CumhuriyetSubay Sicil Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, orgenerallerin kıta hizmeti yapma zorunluluğu kalktı. Önceki düzenlemeye göre; general ve amiral rütbelerinin her birinde (tuğgeneral, tümgeneral, korgeneral ve orgeneral) en az 10 ay süreyle kıta hizmeti yapılması gerekiyordu. Düzenlemeyle, 2011’deki Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının toplu istifası üzerine ordu komutanlığı yapmaksızın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gelen Hulusi Akar’ın, Genelkurmay Başkanlığı’nın önündeki “mevzuat engeli” de kaldırıldı.
Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle generaller tuğgeneral, tümgeneral ve korgeneral rütbelerinde 10’ar aylık dilimler yerine, 30 aylık kıta hizmetini tek bir rütbede tamamlayabilecek. Örneğin tuğgeneral rütbesindeyken 2.5 yıl süreyle tugay komutanlığı yapan bir general, bir daha kıta hizmetine atanmasa dahi, orgeneral olabilecek.
2011 yılında Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının toplu olarak istifa etmesi üzerine, Orgeneral Hulusi Akar’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı iki yıl erkene çekilmişti. Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevinden ordu komutanlığı yapmaksızın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gelen Akar’ın ataması, diğer orgenerallerden daha kıdemli olması nedeniyle gerçekleşmişti. Orgeneral Akar’ın ağustos ayında Genelkurmay Başkanlığı görevini devralmasına kesin gözüyle bakılıyor. Eski uygulamada Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan isimler, orgenerallik rütbesinde en az 1 yıl ordu komutanlığı yapıyordu.
Artık ordu pazarı yok
TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nde de değişiklikler yapıldı. Eski İç Hizmet Yönetmeliği’nde tümen ve daha büyük garnizonlarda orduevi kurma zorunluluğu bulunuyordu. Yapılan değişiklikle bu zorunluluk kaldırıldı. Askeri kampların kuruluşuyla ilgili maddeler de yönetmelikten çıkartıldı. Bunun yerine, Orduevleri, Askeri Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezleri Yönetmeliği’ne “Belirli zamanlarda özel askerî eğitimlerin yapılması, personelin dinlendirilerek moral ve motivasyonuna katkı sağlanması amacıyla, Genelkurmay Başkanlığı’nın izni ile; özel, yerel ve kış eğitim merkezleri açılabilir” hükmü ilave edildi. Daha önce fiilen kapatılan ordu pazarları ile ilgili düzenleme de yönetmelikten çıkartıldı.
Evci izni genişledi
TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle, askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken herhangi bir nedenle noksan hizmetle terhis olanların, yeniden silah altına alındıklarında, günlük mesai sonrasında askeri birlik dışında evde, otelde ya da bir yakınının yanında konaklayabilmelerine imkân tanındı. Uygulamada, noksan hizmetler 30 günün üzerindeyse yükümlünün eski birliğinde, daha kısa süreliyse farklı bir birlikte tamamlanıyor.
Postaya sıkı denetim
Yine İç Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle, uzman erbaşlar hariç erbaş ve erler ile askeri öğrenciler tarafından gönderilen ve bunların kendilerine gelen posta gönderileri ilgilinin amiri tarafından denetlenebilecek. Kıta, karargâh veya kurumun emniyet ve güvenliğini tehlikeye düşüren, istihbarat konusunda zafiyet yaratabilecek nitelikte olan, kişileri hedef gösteren, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının örgütsel amaçlı olarak haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri, tehdit ve hakareti içeren, kişinin hayatı ve sağlığı konusunda telafi edilemeyecek sonuçlar doğuracak olumsuz haber ve bilgiler içeren posta gönderileri erbaş ve erler ile askeri öğrencilere verilmeyecek. Bunlar tarafından yazılmış ise gönderilmeyecek.