Hükümetten seçim öncesi yeni hamleler

Hükümetten, seçim öncesinde yeni adımlar geldi. Vergi ve genel sağlık sigortası borçlarına yapılandırma, emeklilere dini bayramlarda ikramiye, imar affı, konut kredilerinin düşürülmesi, Ziraat Bankası başta olmak üzere bankaların konut stoklarını azaltmak için kampanya başlatması projelerinin ardından, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylarda da borçlarına karşılık 6 ay kesinti olmayacak.

Mustafa Çakır

Hükümetten, seçim öncesinde yeni adımlar geldi. Vergi ve genel sağlık sigortası borçlarına yapılandırma, emeklilere dini bayramlarda ikramiye, imar affı, konut kredilerinin düşürülmesi, Ziraat Bankası başta olmak üzere bankaların konut stoklarını azaltmak için kampanya başlatması projelerinin ardından, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylarda da borçlarına karşılık 6 ay kesinti olmayacak. Kamuda tepki çeken rotasyon uygulaması durdurulurken, öğretmenlere yönelik performans çalışması da ertelendi. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda yapılacak değişiklikler de rafa kaldırıldı. Hükümetin seçim öncesinde yaptığı yeni hamleler şöyle:

Belediye borçlarına rötar

Genel bütçe vergi gelirlerinden, büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri ile belediyelere kaynak aktarılıyor. Ancak belediyelerin borçları olduğunda, bu borçlara karşılık genel bütçeden aldıkları paylarda da kesinti yapılıyor. Hükümet dün bu kararda değişiklik yaptı. Hükümetin kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Resmi Gazete’de yayınlandı. Karar ile büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının bütçeden alacakları paylardan borçlarına karşılık mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında kesinti yapılmayacak. Yani belediyelerin borcu olsa da bütçeden alacakları kaynaklarda bu süre içerisinde kesinti olmayacak. Bu uygulama Resmi Gazete’de “Kesinti oranları 2018 yılı mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında genel bütçe vergi gelirlerinden ödenecek paylar için yüzde sıfır olarak uygulanır” şeklinde yer aldı.

Bu arada hükümet seçime giderken kamuda tepki çeken uygulamaları da durdurdu. Orman Genel Müdürlüğü personeli için rotasyon uygulaması başlatılmıştı. Bu uygulama Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile ertelendi.

Performansa seçim arası

Hükümet kamuda performans sistemini yaşama geçirmek istiyor. Bunun ilk adımı da Milli Eğitim Bakanlığı’nda atılmıştı. Bu çalışma da ertelendi. Buna göre 2017-2018 eğitim öğretim yılında yapılması gereken öğretmen performans çalışması daha sonra değerlendirilecek. Hükümet uzun süredir 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda değişiklik yapmak istiyor. Değişikliğin temelini ise “iş güvencesi” oluşturuyor. Hükümet memurlara “ömür boyu” iş güvencesini kaldırmak istiyor. Ancak bütün sendikalar “iş güvencesini” “kırmızı çizgi” olarak görüyor. Başbakan Binali Yıldırım da geçtiğimiz günlerde kamudaki bütün çalışanların “sözleşmeli” olması gerektiğini söyledi. Yıldırım’ın bu açıklaması da tepki çekti. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Kamu çalışanlarımızın, çalışma şekilleriyle alakalı bir değişiklik olmayacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’muzda herhangi bir düzenleme söz konusu değil. Memurlarımızla ilgili alımlarımız bugüne kadar nasılsa bundan sonra da aynı şekilde devam edecek” açıklamasını yapmak zorunda kaldı.