"Hükümetin haberi olmadan 7 bin kişi dinlenemez"

Hükümete yakınlığı ile bilinen bazı gazetelerin bugün yedi binden fazla kişinin dinlenmesi ile ilgili iddiası gündemi belirlerken, büyük tepki topladı. CHP, 7 bin insanın hükümetin haberi olmadan dinlenemeyeceğini öne sürdü.

cumhuriyet.com.tr

Yeni Şafak ve Star gazetelerinde yer alan haberde, TMK savcıları Adem Özcan ve Adnan Çimen’in ‘Selam Terör Örgütü’ soruşturması altında mahkemelerden aldığı izinlerle binlerce kişiyi dinlediği ileri sürüldü. Dinlendiği iddia edilen isimlerin listesi de her iki gazetede yayımlandı.

Dinleme iddialarına da siyaset hukuk ve medya camiasından tepkiler geldi.

ERDOĞAN: 'MİT YASASI NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNUN KANITI'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Star ile Yeni Şafak gazetelerinde çıkan dinleme listesi ile kısa bir açıklama yaptı. 

Başbakan Erdoğan dinleme listesi ile ilgili kurmaylarına yaptığı ilk değerlendirmede “Beni ve cumhurbaşkanını dinleyen bir yapı söz konusu bu bile MİT yasasının ne kadar önemli olduğunu bir kanıtı ayrıca dinleme listesi bununla da sınırlı değil yeni kayıtlar da çıkabilir.” dediği belirtildi.
 
KILIÇDAROĞLU: 'BİZ DİNLENİYORUZ BAŞBAKAN ZATEN AÇIKLAMIŞTI'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, basına yansıyan dinleme iddialarıyla ilgili hükümeti eleştirdi. Dinlendiklerini zaten bildiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Benim merak ettiğim bu kadar kişi dinlenirken hükümet neredeydi? Şimdi şikayet ediyor. Neden şikayet ediyor, kendi yolsuzlukları ortaya çıktı diye mi?" dedi.

PAB İnsan Hakları Komisyonu üyesi parlamanterlerle TBMM'deki makamında görüşen Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Bugün bazı basın yayın organlarına yansıyan dinleme iddialarıyla ilgili bir soruya Kılıçdaroğlu, "Biz zaten dinleniyoruz. Bunu sayın Erdoğan kendi grup toplantısında açıkladı. Hatta o kadar net açıkladı ki, 'Ey Kılıçdaroğlu senin nefes alışını bile takip ediyoruz' dedi. Benim merak ettiğim bu kadar kişi dinlenirken hükümet neredeydi? Şimdi şikayet ediyor. Neden şikayet ediyor; kendi yolsuzlukları ortaya çıktı diye mi? Bu ülke iyi yönetilmiyor. Yönetenler diyorlar ki 'biz kandırıldık.' Bu da başka olay. Ülkeyi yönetiyorsunuz, birileri gelip sizi kandırıyor ve siz de şimdi itiraf ediyorsunuz. Şimdi siz o koltukta oturamazsınız. O koltukta oturan adam şikayetleri çözer, şikayet makamı değildir. Şikayet edecekse ayrılır gelir muhalefette istediği kadar şikayet eder." karşılığını verdi.

BAHÇELİ: 'DİNLENDİĞİMİZİ BİLİYORUZ'

MHP Lideri Devlet Bahçeli Yeni Şafak ve Star gazetelerinin dinleme iddialarına ilişkin bir açıklama yaparak "MHP Genel Merkezi'nin dinlenildiğini biliyoruz" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Yeni Şafak ve Star gazetelerinin dinleme iddialarına ilişkin bir açıklama yaparak "MHP Genel Merkezi'nin dinlenildiğini biliyoruz" dedi.

Bahçeli, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İkitelli Organize Sanayi Sitesi Eskop'u ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "paralel yapı"nın telefon dinlemelerine ilişkin haberlerle ilgili sorusu üzerine Bahçeli, "MHP Genel Merkezi'nin dinlenildiğini biliyoruz. Bunu, medya aracılığıyla düşüncelerimizi aktaramadığımız kesimlere, bu dinleme vasıtasıyla aktarıldığını kabul ettiğimiz için, hoşgörüyle karşılıyoruz" diye konuştu. 

CHP'li Hamzaçebi: Dinleme iddialarının üzerine gidilmeli

İnternetle ilgili düzenlemeleri iptal dilekçesi çalışmasını sürdürdüklerini, bittiğinde AYM’ye dava açacaklarını belirten Hamzaçebi, 7 bin kişinin dinlendiği iddialarına yönelik olarak, “Bunun üzerine gidilmesi gerekir. 7 bin kişinin dinlendiğine yönelik tespit bugün mü sizin tarafınızdan öğrenildi. Yoksa yıllardır biliniyordu da konjonktür bunu gerektirdiği için bunu basınla paylaştınız? Böyle bir dinleme yapıldıysa derhal bu soruşturulmalıdır. Konuyu inceliyoruz, elbette hukuksuz dinlemeler CHP olarak bizim karşı olduğumuz bir durumdur, biz de bu sürecin takipçisi olacağız” dedi.

7 BİN KİŞİNİN, HÜKÜMETİN ONAYI OLMADAN DİNLENEBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yaptığı yazılı açıklamada "7 bin kişinin, bir ülkede hükümetin bilgisi, haberi, onayı olmadan dinlenebilmesi mümkün değildir" dedi. Tezcan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti; "7 bin kişinin, bir ülkede hükümetin bilgisi, haberi, onayı olmadan dinlenebilmesi mümkün değildir. Dinlenen bu kişilerin mağduriyetlerinin birinci sorumlusu hükümetin ta kendisidir. Başbakan hükümetin haberi olmadan 7 bin kişi dinlenmiş diyorsa bu daha büyük bir skandaldır. Hükümetin aczinin ve beceriksizliğinin açık itirafıdır. Her iki halde de hükümetin derhal istifa etmesi gerekir. Vatandaşın hukukunu korumakta bu kadar çaresiz bir hükümet yönetme kabiliyetinden yoksun demektir.

Bilgisi dahilinde dinletiyorsa, o zamanda hukuk dışına, illegaliteye, gayrı meşru alana sapmış demektir. Başbakan, bu skandaldan paçasını kurtaramaz."

AKP'li Atalay: Her şey ortada

Bir gazetecinin "7 bin kişinin yasa dışı dinlendiği ortaya çıktı. Bununla ilgili ne diyorsunuz" sözlerine Atalay, "Görüyorsunuz işte, ne diyebilirim ben" yanıtını verdi.

Söz konusu olayda dinlenen kişilerin isimlerinin gazetelerde yer aldığını, bu listelere bakıp bakmadığının sorulması üzerine Atalay, "Tamamına bakamadım. Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin "Komisyonda ulusal denetim konusunda bir değerlendirmeniz olmuştu güvenlikle ilgili bu konuyu biraz açabilir misiniz" sözlerinin ardından şunları kaydetti:

"Herhalde MİT yasa teklifini görüşürken komisyonda söylediğim hususu kast ediyorsunuz. O konuda bazı ülkelerde uygulamaları var. Biz ilke olarak AK Parti ve Hükümet, milli iradenin temsilcisi olan Meclis'i her konuda en yetkili merci olarak görüyoruz. Dolayısıyla güvenlikle ilgili de Meclis'te üst bir denetleme kurulu olmasını doğrusu düşünüyoruz. Meclis'te bütün partilerin içinde temsil edildiği, güvenlikle ilgili konularda bir denetim komisyonu gibi bir oluşum, bazı ülkelerde örneği var, ama bunun biraz çalışılması gerekiyor. Bu tabii MİT yasa teklifinin içine onu koyma imkanımız olmadı. Çünkü diğer güvenlik birimlerimizle birlikte bunun biraz çalışılması ve olgunlaştırılması gerekiyor. Şu safhada onu yetiştirebileceğimizi sanmıyorum. Üzerinde çalışıyoruz, onu ifade etmiş olayım."

'Dinlemeler insanlık suçu'
 
Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin açıklamalar yaptı.

Ünsal: "Dinlemeler hakim kararıyla yapılmış ve hakimler yanıltılmışsa bu da kabul edilebilir bir şey değil. Kimi dinleyecekseniz adını, soyadını, telefonunu hakimi yanıltmayacak şekilde vermeniz gerekiyor ki hakim doğru kişi için dinleme kararı verebilsin. Eğer hakimi yanıltacak bir bilgi gizlemesiyle bu dinlemeler yapılmış ve 'hukukun gereğini yerine getirdik, kararı aldık' diyorlarsa burada mahkeme de yanıltılmış oluyor. Eğer böyle bir durum varsa bu da suç."
 

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner;

"Paralel yapının herkesi dinlediği anlaşılıyor. Paralel yapının ne kadar tehlikeli olduğunu söylediğimizde bize inanmayanlar bugün çıkan dinleme olayı karşısında nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu ürpererek görmüşlerdir"

CHP'li Faruk Loğoğlu;

"İktidar, paralel devlet iddialarının arkasını güçlendirmek için bu dinlemeleri gündeme getiriyor" "Bundan 2 sene, 3 sene, 4 sene önce de dinlemeler vardı. Başta Sayın Başbakan olmak üzere herkes dinlenmekten şikayetçiydi. O zaman hükümetin başında kim vardı, neden bunların üzerine gidilmedi "

BAŞLICA DİĞER TEPKİ VE İLGİLİ HABERLER

İşte dinlemelerin tam listesi

Gündemi sarsan iddiaya hükümetten ilk açıklama

'Kimler ses kayıtları var diyerek hangi işadamlarına gitmişlerdir?'

'Yasadışı dinleme varsa herkes hesabını verecektir'

Dinleme iddialarında adı geçen savcı konuştu: Kesinlikle yalan

HSYK'dan savcılara 'dinleme' soruşturması

Cemaatten AKP'ye Nazi göndermesi!

İnce: Memleketi dinleme üssü yaptınız!