Hükümetin gözbebeği ilahiyat fakülteleri oyun dışında: 'Öğretmen olamazlar' kararı
AKP döneminde sayısı üçe katlanan ilahiyat fakültelerinin önü yargı kararıyla kesildi. Danıştay 12. Dairesi, ilahiyat mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanmasını durdurdu.
Ozan ÇepniAKP döneminde sayısı üçe katlanan ilahiyat fakültelerinin önü yargı kararıyla kesildi.
Danıştay 12. Dairesi, hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile MEB tarafından Eylül 2014’te yapılan din kültürü öğretmeni ataması ile Talim ve Terbiye Kurulu’nun 2014’te ilahiyat fakültelerinin önünü açtığı atama çizelgesinin yürütmesinin durdurmasına karar verdi. Bakanlık yürütmeyi durdurma kararına itiraz etse de konuyu değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bakanlığın talebini reddetti. Mahkeme kararının ardından ilk adım Talim ve Terbiye Kurulu’ndan geldi. Kurul, Tebliğler Dergisi’nin kasım sayısında “Öğretmenlik atama çizelgesi”nde değişikliğe giderek din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmen atamaları bölümünden ilahiyat fakültesini çıkardı.
Kararda MEB’in 2014 yılına ilişkin din öğretmeni atamasının hukuksuz olduğu gerekçesiyle durdurulmasıyla o tarihten itibaren yapılan atamalar tartışmalı duruma geldi. Bakanlık son 4 yılda yaptığı atamalarda yaklaşık 37 bin öğretmen adayının başvurusundan 15 bin din kültürü öğretmeninin atamasını gerçekleştirdi. Mağdur öğretmeni savunan hukukçukçuların görüşlerine göre davada kesin kararın verilmesinin ardından, bu süreçte atanmak üzere başvuran adaylardan atanamayarak mağdur olduğunu belirtenler için bu karar emsal sayılabilecek. Yerlerine ilahiyat fakültesi mezunları atandığı gerekçesi ile başvuran adaylar geçmişe dönük olarak zararlarının giderilmesini ve atama talep edebilecek.
Karar genişleyebilir
Yürütmeyi durdurma kararında Danıştay’ın esas olarak ilahiyat fakültelerini hedef alması da dikkat çekti. Başvuruda, ilahiyat dışındaki ilahiyat bilimleri fakültesi, uluslararası İslam ve din bilimleri fakültesi, dini ilimler fakültesi ile İslami ilimler fakültelerinin de “atama çizelgesi”nden çıkarılması talep edildiği öğrenilirken, mahkeme yürütmeyi durdurma kararında sadece ilahiyat fakültesine ilişkin yer verdi. Bu kapsamda hukukçuklar, mahkemenin geri adım atmayarak vereceği kesin kararda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği dışında kalan diğer din eğitimi veren fakültelerin de öğretmen ataması kapsamından çıkarabileceği değerlendirmesinde bulundu.
AKP ÜÇE KATLADI 2002 yılına kadar Türkiye genelindeki üniversitelerde sadece 20 ilahiyat fakültesi bulunurken, AKP iktidarı döneminde eğitimde kadrolaşmanın adımı olan ilahiyat fakültelerinin sayısı son 15 yılda 60’a ulaştı. 2002 öncesinde üniversitelerde bulunmayan ve sonrasında açılan ilahiyat bilimleri fakültesi, uluslararası İslam ve din bilimleri fakültesi, dini ilimler fakültesi ile İslami ilimler fakülteleri ile yükseköğretimde dini eğitim veren fakülte sayısı 94’e yükseldi. |