"Hükümet yargıyı biçimlendirmeye devam ediyor"

YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, hükümet tarafından yapılmak istenen Anayasa değişikliğine ilişkin, "Hukuk herkes içindir. Düzenlemeler bu mantıkla yapılmalıdır. Tek bir siyasi partinin isteğine göre Anayasa değişikliği olmaz. Tek bir partinin tabanına göre bu işlem gerçekleşmez. Hükümet yine bu şekilde yargıyı biçimlendirmeye, siyasi yargı yaratmaya devam ediyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Eminağaoğlu, Uğur Mumcu'nun ölümünün 17. yılında düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşen "Hukuk Dili Değişiyor mu?" açık oturumuna katıldı. Eminağaoğlu, burada yaptığı konuşmada çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında, hükümetin yapmak istediği Anayasa değişikliğine değinen Eminağaoğlu, "Anayasanın temel yasaları, zor değiştirilen yasalardır. Türk Ceza Yasası, Borçlar Yasası gibi tüm yargılama yasaları batıdan alınmıştır. Türkiye'de bunların hepsinin değiştirilmesi gerekiyor gibi bir anlayış var. 2005 yılından beri TCY tam 8 kez değişmiş. Bunlar tartışılmalıdır" dedi.

Bu değişikliklerle hukukun ulaşılabilir olmasının engellediğini savunan Eminağaoğlu, "Yapılan değişikliklerle tüm yargı camiasının emeği çöpe atılıyor. Anayasa'nın temel ilkelerinin bu kadar çok değiştirildiği bir başka ülke yok. 'Türkiye Avrupa Birliği'ne girmek istiyorsa temel yasalarda değişiklik yapmalıdır' ifadesi kullanılıyor. Diğer ülkelere bakıyorsunuz bizden daha geri yasalara sahipler. AB'ye girebiliyorlar. Bunlar 1926 yılında çıkan devrim yasalarına karşılar. AB'ye girmek için bazı değişiklikler yapılabilir ama bunu tüm Anayasaya yapmaya çalışmak doğru değildir. Bunlar, bağımsız hukukun devletinin hedeflerinin değiştirilmesi için yapılıyor. Bunun içinde ön adımlar atılmıştı. Mesela Roma Hukuku anabilim dalının kaldırılması gibi" şeklinde konuştu.

Eminağaoğlu, Türkiye'de çok hızlı bir şekilde yasa çıkarıldığını bunun da sıkıntıya neden olduğunu savundu ve şöyle dedi:
"Yasama organı uzun süre çalışarak yasa çıkarmalıdır. Bir gecede yapılan düzenlemeyle hukuk bilinebilir mi? Yasama organı çok yasa çıkarıyor diye övünüyor. Bu övünülecek bir durum değil. Uygulayıcılar açısından da bir çok sıkıntı çıkıyor. Bu durum uyuşmazlıkların çıkmasına neden olur. Hukukun herkes tarafından bilinebilir olması gerekir. Anayasa değişikliği de bu şekilde yapılamak isteniyor. Hukuk herkes içindir. Düzenlemeler bu mantıkla yapılmalıdır. Tek bir siyasi partinin isteğine göre Anayasa değişikliği olmaz. Tek bir partinin tabanına göre bu işlem gerçekleşmez. Bu Meclis'ten tek bir siyasal partinin isteği doğrultusunda halk oylamasına çıksarmak yargıyı Anayasal düzende biçimlendirme analamına gelir. Hükümet yine bu şekilde yargıyı biçimlendirmeye ve siyasi yargı yaratmaya devam ediyor" dedi.


"Siz yargı bağımsızlığını savunamazsınız"


YARSAV'ın kuruluş döneminde birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalındığını da ifade eden Eminağaoğlu, bizde "sakıncalı piyade ilan edilmiştik" dedi.

YARSAV'ın kuruluş dilekçesinde yargı bağımsızlığını savunduğu için Valilik tarafından engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Eminağaoğlu, "Yeri gelmişken şundan da bahsedeyim; YARSAV'ın kuruluş dilekçesini Valiliğe götürdüğümüzde, 'siz yargı bağımsızlığını savunamazsınız. Bunu sadece devlet savunur. Siz sadece belli konularda kamuoyu yaratabilirsiniz' demişlerdi. Yargı bağımsızlığı dilekçemizden kaldırılmak istendi. Bu da yargıdan döndü. Bu da çok manidardır" dedi.

Konuşmasında, Anayasa Mahkemesi Rapörtörü Osman Can'ın mahkemedeki odasındaki koltuğunun arkasındaki kağıtta, "Adaleti Cennette bulursunuz, bizden alacağınız karardır" yazısını da anımsatan Eminağaoğlu, "Biz 'Adalet mülkün temelidir' diye biliyoruz. Ama 'adaleti Cennette bulursunuz' söylemi sorgulanmalıdır. Bu pozisyonlarda bulunanlar sorgulanmalıdır. 'Adalet Cennettedir' demek; Laikliğin yok sayılması demektir" şeklinde konuştu.