"Hükümet tezkereyi bırakıp, kürt sorununu nasıl çözeceğini söylemeli"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hükümet'in Kürt sorunu konusunda yanlış bir tutum içinde olduğunu, PKK'nin ilan ettiği eylemsizlik kararına karşın sınırötesi operasyon tezkeresinin uzatılması kararının yanlış olacağını savundu.

cumhuriyet.com.tr

Demirtaş, "Hükümet bu tür fırsatları heba etmek yerine 'Artık bu çatışmalar, bu savaş bitsin' diyen bütün Türkiye'nin sesini duymalı, sınırötesi operasyon, tezkere vesaire bunları bir tarafa bırakıp ne yapacak yasalarda, Anayasa'da, Kürt sorununu hangi pratik adımlarla çözecek, bunu ortaya koyması lazım" diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, yeni yasama yılının başlaması dolayısıyla BDP Genel Başkanı Demirtaş'ı parti genel merkezinde ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, bir gazetecinin, "Gündeminizde AKP ile yeni bir temas var mı?" sorusu üzerine son görüşmeden sonra herhangi bir randevu taleplerinin olmadığını, ancak partiler arası diyalogun sürdürülmesinden yana olduklarını ifade etti.

"Kürt sorunu gizli oturumlarda tartışmamalı"

Görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Sırf görüşmüş olmak için görüşme yapılmaz. Ama biz tabii ki Hükümet'in, Kürt sorununun çözümü konusunda, yeni Anayasa konusunda ve Türkiye'de demokratikleşme konusunda projesi nedir, somut olarak nasıl bir çözüm perspektifiyle bu meselelere yaklaşıyor, bunu bilmek istiyoruz. Sadece BDP olarak değil bütün Türkiye kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Biz bu nedenle Kürt sorunu gibi temel bir meselenin gizli oturumlarda tartışılmasını çok doğru bulmuyoruz. Ne varsa açıkça kamuoyunun bileceği, göreceği, duyabileceği şekilde tartışılmalıdır" diye konuştu.

"Hükümet çözüm konusunda toplumu oyalıyor"

Hükümet'in, Kürt sorununun çözümü konusunda "Hangi demokratik adımları atabilirim, neler yapabilirim" arayışı içinde olmak yerine ülke ülke dolaşıp "Bu işi nasıl bir tasfiyeyle sonuçlandırabilirim" telaşı içinde olduğunu savunan Demirtaş, Başbakan Erdoğan ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Almanya, Suriye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ziyaretlerinin de bu telaşın göstergesi olduğunu söyledi. Hükümet'in aynı telaşı Türkiye'nin demokratikleşmesi için göstermediğini dile getiren Demirtaş, "Bu da şüphesiz ki Hükümet'in çantasının boş olduğu, çözüm konusunda toplumu oyalayan, bir başka bahara erteleyen, beklentileri karşılamaktan çok uzak bir tutum içerisinde olduğunu gösteriyor" dedi.

"Böyle ortamda sınırötesi operasyon dayatması olmamalı"

Sınır ötesi operasyon tezkeresinin bu hafta uzatılacak olmasını da değerlendiren Demirtaş, şöyle konuştu: "Sınır ötesi operasyon ihtiyacı var mı şu anda, durup bakalım. PKK ateşkes ilan etmiş, eylem yapmayacağını ilan etmiş, 1 ay sonra da bunu süresiz uzatabileceğini belirtmiş. Bu ne demektir? Eylem kararı artık almayacağım, Türkiye'nin sınırlarının içinde veya dışında Türkiye'ye yönelik eylem yapmayacağım demektir. Böyle bir ortamda Hükümet'in atması gereken adım herhalde 'Hayır eylem yapmasan da ben sınırötesi operasyon yapacağım' dayatması olmamalıdır. Burada Hükümet'in Türkiye'deki acil ihtiyaç olan barış konusunda son derece samimiyetsiz, ciddiyetsiz bir yaklaşım içerisinde olduğunu gösterir."

Türkiye'nin temel problemlerinin demokrasi kültürünün gelişmesiyle çözüleceğine işaret eden Demirtaş, "Fakat barışa giden yolda güven verici adımlar çok önemlidir. Bu ateşkes meselesi kolay sağlanan bir gelişme değil. Bunu herhalde geçmiş dönemden beri bu siyaseti takip eden herkes yakından biliyordur. Dolayısıyla Hükümet bu tür fırsatları heba etmek yerine 'Artık bu çatışmalar, bu savaş bitsin' diyen bütün Türkiye'nin sesini duymalı, sınırötesi operasyon, tezkere vesaire bunları bir tarafa bırakıp ne yapacak yasalarda, Anayasa'da, Kürt sorununu hangi pratik adımlarla çözecek, bunu ortaya koyması lazım. Son derece kaygı verici bir tutum içerisinde Hükümet şu anda. Bunu BDP adına ifade etmiyorum, bütün Türkiye açısından ifade etmek gerekiyor ki Hükümet'in söylemleri, pratiği, sergilediği tutum gerçekten kaygılarımızı artırıyor" diye konuştu.

Bu aşamaya kolay gelinmediğini, sağlanan ateşkes ortamının değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Kalıcı barışı geliştirelim. Türkiye'nin hassasiyetleri nedir, hep birlikte kardeşçe yaşayalım. Ama özgürlükleri artırarak ancak bunu sağlayabiliriz, yoksa sınırötesi operasyonlarla, tezkerelerle bunu gerçekleştiremeyiz" dedi.

"Demirtaş'tan yeni yasalar için destek istedik"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada yeni yasama yılının başlangıcı dolayısıyla Demirtaş'a bir ziyarette bulunduklarını, BDP ile TBB arasında daha da yakınlaşma sağlamak istediklerini belirtti. Coşar, hazırlanmasında TBB'nin de katkıda bulunduğu ve TBMM'de görüşülmek üzere bekleyen Türk Ticaret Yasası, Borçlar Yasası, Usul Muhakemeleri Yasası gibi yasalar için de Demirtaş'tan destek istediklerini kaydetti.