Hükümet süreci öteleme peşinde
İmralı’da sağlanan mutabakat hükümetin ‘hayır’ demesiyle ortaya çıkan krizde temel anlaşmazlığı ‘dağdan iniş’ ve ‘genel af’ anlamına gelen düzenlemenin seçim öncesi mi, yoksa seçim sonrası mı yapılacağı oluşturuyor.
Mahmut Lıcalı / CumhuriyetÇözüm sürecinde İmralı’da yaşanan kriz; Abdullah Öcalan ile sağlanan mutakabattaki dağdan iniş, sosyal yaşama entegrasyon gibi kısmen “genel af” anlamına gelebilecek yasal düzenlemelerin genel seçimler öncesinde yapılıp yapılmayacağı takvimine kitlendi. AKP’nin “hayır” dediği mutabakata göre bu düzenlemelerin seçim öncesi yapılması öngörülürken; hükümet bu adımı seçim sonrasına ötelemek istiyor.
Çözüm sürecindeki tıkanıklık, Abdullah Öcalan ile İmralı’da yapılan mutabakata AKP hükümetinin seçim nedeniyle yanaşmaması nedeniyle farklı bir boyut kazanmıştı. Somut tarihlere sahip yol haritası üzerinde varılan anlaşmaya AKP hükümeti, seçim öncesi onay vermeyince yeni takvim arayışı başladı. Hükümetin onay vermediği ve bazı maddelerini seçim sonrasına ötelemek istediği yol haritası kapsamında İmralı’da sekretarya kurulup müzakare aşamasında Öcalan’ın sekretarya aracılığıyla hem Kandil’e hem de kamoyuna çeşitli çağrılar yapma talebi de yine seçim nedeniyle AKP içinde kabul görmedi.
İçerik değil, takvim değişecek
Edinilen bilgiye göre; gelinen noktada Öcalan ile yol haritasındaki unsurlar değil, ancak uygulama takvimi üzerinde yeni bir görüşme trafiği yürütülmeye başlandı. Ayrıca, bnimsenen ilk yol haritasındaki bazı unsurlarda da küçük değişikliklerin söz konusu olabileceği dile getiriliyor. Hükümet kanadından çözüm sürecinin devam edeceği yönünde art arda gelen mesajlar da sürecin bitme noktasında olmadığı, uzlaşı zemininin arandığının işareti olarak değerlendiriliyor.
Seçim sonrasına bırakma eğilimi
Hükümetin kabul etmediği konuyu ise örgütün dağdan inmesi, sosyal hayata entegrasyon kapsamında Terörle Mücadele Yasası’nda yapılacak değişiklik oluşturuyor. Bu düzenlemenini kısmen genel af anlamına geleceği ve bu durumun da 2015’te yapılacak yapılacak seçimler öncesi olumsuz yansımaları nedeniyle hükümetin bunu seçim sonrasına bırakma eğilimi öne çıkıyor.
İmralı seçim öncesini istiyor
Ancak İmralı, ilk varılan mutabakat kapsamındaki takvimin uygulanmasını talep ediyor. Takvim konusunda yaşanan bu anlaşmazlık üzerine devlet heyetinin görüşmelere başladığı Öcalan’ın bu konudaki tavrı da henüz bilinmiyor. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak HDP heyetinin geçten hafta Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruya henüz yanıt gelmemesi bu krizin devam ettiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
İzin yanıtı ipucu verecek
HDP heyetinin başvurusuna bu hafta içinde olumlu ya da olumsuz gelecek yanıt, İmralı’da kilitlenen sürecin nasıl şekilleneceğinin ipuçlarını da verecek. Adalet Bakanlığı’nın vize vermemesi durumunda İmralı’da yeni formül üzerinde bir anlaşma sağlanmadığı, izin çıkması durumunda ise yeni bir formül üzerinde uzlaşı ortamının oluştuğu anlamını taşıyacak.