"Hükümet halkın sağlığıyla oynamasın"

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, hükümetin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili tedbir almasını isteyerek, yasa ile konuya kesin tavır konulması gerektiğini bildirdi. GDO'ların, enfeksiyonlara, kısırlığa, beslenme bozukluklarına neden olduğunu kaydeden Macit, "Hükümet halkın sağlığıyla oynamasın" dedi.

cumhuriyet.com.tr

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, yaptığı yazılı açıklama ile, GDO'lu ürünlere izin veren yönetmeliğe tepki gösterdi. Özellikle, ABD, Arjantin, Brezilya, Kanada ve Çin'in üretimini yapmış olduğu soya, mısır, pamuk, kolza, patates, pirinç başta olmak üzere, GDO'lu üretim alanının her geçen gün arttığına dikkat çeken Macit, bugün GDO'lu ürünlerin ticaret hacminin 100 milyar ABD Doları'na ulaştığını kaydetti. Ticaret hacmi yükselirken, GDO'lar konusunda uzman bilimadamlarının ortaya koyduğu kaygılar da dikkat çekici olduğunu ifade eden Macit şunları dedi:

"GDO'lar için öne sürülen 'Açlığa çözüm, niteliğini kaybetmiş topraklarda tarımsal üretim, küresel iklim değişimlerine adapte edilmiş tarımsal üretim, üretimde zirai mücadele ilaçları kullanımının azaltılması, verim ve kalite artışı, standart ürün elde edinimi, bitki patojenlerine dirençli bitki üretimi' gibi gerekçelerin hepsi, pazarlama için ortaya atılan içi boş iddialardır. Antibiyotiğe dayanıklılık genleri nedeniyle GDO'lu ürünler, bugünlerde yoğunlukla konuşulan enfeksiyonlarla mücadele konusunda önemli tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca kısırlık, beslenme bozuklukları gibi birçok hastalığa GDO'ların neden olabildiği bilimadamlarınca dillendirilmektedir. 'Terminatör gen teknolojisi' kullanılarak yapılan gen transferi nedeniyle, kısırlaştırılan tohumlar, tek kullanımlıktır. Bu tohumları alan çiftçi, ürününü elde ettiğinde, ürününden tohum alamamaktadır. O nedenle çiftçi, ertesi yıl yeniden tohum satın almak zorunda kalmaktadır. Durum bu kadar açıkken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı GDO'ların üretimi, ithalatı, piyasaya arzı ve ihracatı konusunda engelleyici bir rol oynayacağına, bunu serbest bırakmanın yollarını bulmak için özenle çaba göstermiştir. Hükümet, Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı hazırlamış, ancak göreceği tepkiler nedeniyle Meclis gündemine getirememiştir. AKP Hükümeti, halktan yana tavır sergilemesi gerekirken, siyaseten göğüsleyemediği çokuluslu firmalardan yana tavır almış, bir yönetmelik çıkartarak faturayı da bürokratların üstüne yıkma yolunu tercih etmiştir. İnsanlarımızın sağlığını hiçe sayan AKP Hükümeti, bitki, hayvan ve biyolojik çeşitliliğimize zarar verecek GDO'lu üretimin, ithalatın, piyasaya arzın ve ihracatın önünü açmaktadır. AKP Hükümeti'nden, geç olmadan bu yönetmeliği iptal ederek GDO'ların ülkemize girişini ve üretimini engelleyecek bir kanun çıkartmasını bekliyoruz. A"KP Hükümeti bu yönde bir düzenleme getirirse, DSP olarak destekleyeceğimizi beyan ediyoruz."