HSYK'ye yargı yolu kapandı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) çıkardığı yönetmeliklere yargı yolu Danıştay kararıyla kapandı. Danıştay 5. Dairesi, HSYK Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin iptal istemini 'hukuki olanak bulunmadığı' gerekçesiyle reddetti.

cumhuriyet.com.tr

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 9 Nisan 2001 tarihinde yürürlüğe giren HSYK Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin iptali istemiyle dava açtı. Davayı inceleyen Danıştay 5. Dairesi, HSYK’nın yönetmelik çıkarabileceğini, genelgeler düzenleyebileceğini kararını verdi. Danıştay 5. Daire kararının gerekçesi şöyle açıklandı: “Dava konusu edilen Yönetmeliğin Anayasa’nın HSYK kararlarına karşı yargı yolunu kapatan 159. maddesi kapsamında ele alınıp değerlendirilmesi gerektiği açık olduğundan HSYK kararıyla yürürlüğe konulmuş olan dava konusu yönetmeliğin yargı mercileri önünde idari dava konusu edilebilmesine Anayasa’nın 159. maddesindeki kesin kuralı karşısında hukuki olanak bulunmamaktadır.”

Danıştay’ın kararını değerlendiren Eminağaoğlu, HSYK genelge ve yönetmeliklerine karşı yargı yolunun kapatıldığını belirterek, “HSYK, Türkiye’de yönetmelikleri ve genelgeleri yargı yoluna kapalı olan tek kurum olmuştur. İşte yeni yapılandırılıp darbe konseyi yetkileriyle de donatılan bu HSYK, reform olarak sunulmaktadır. Bu durumu perdelemek için HSYK’nın meslekten ihraç kararlarına karşı yargı yolunun açılması öne çekilmekteyse de HSYK’nın ihraç kararı vermeyerek sistematik işkence tarzında sürdürdüğü kararları ve genişleyen görev alanı içindeki diğer tüm kararları yargı denetimi dışında kalmaya devam etmektedir” dedi. Yapılan işlemin 12 Eylül 1980 darbesinin dönemiyle aynı olduğunu vurgulayan Eminağaoğlu “HSYK, bu işlemleri ile yasa ve anayasadaki hak ve güvenceleri ortadan kaldırmıştır. Darbe konseyine geçici olarak verilen yetkiler, 2010 ve sonrasında kalıcı olarak HSYK’ya sağlanmış, bu durum yeni yapılandırılan Danıştay tarafından bile tescil edilmiştir” dedi.