HSYK'den 'özel yetkili' operasyonu

Adli yargı yaz kararnamesini tamamlayan HSYK, 2 bin 335 hâkim ve savcının görev yerini değiştirdi.

cumhuriyet.com.tr

Hükümet tarafından yapısı değiştirilen HSYK’nin 1. Dairesi, merakla beklenen adli yargı yaz kararnamesini açıkladı. Kararname ile 2 bin 335 hâkim ve savcının görev yeri değişti. Beklentilerin altında kalan kararnamede, başsavcılıklarda önemli bir değişiklik olmadı.

Ankara’daki özel yetkili hâkim ve savcılar yerlerinde kaldı. Yapısı değiştikten sonra yargıyı büyük oranda yeniden şekillendiren HSYK, bu son kararnameyle yargıda “nokta atışı” atamalar gerçekleştirdi.

İstanbul ve Diyarbakır'da dikkat çeken değişiklikler

En dikkat çeken değişiklikler, İstanbul ve Diyarbakır’da yaşandı. Ancak, İstanbul’da MİT krizine neden olan ve yerlerinin değiştirileceği yorumları yapalan KCK soruşturması savcıları Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar gibi isimlere dokunulmadı. Buna karşın Şike, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarının savcılarının özel yetkileri alındı. HSYK’nin önümüzdeki günlerde çıkaracağı “yetki kararnamesiyle” özel yetkili hâkim ve savcılıklarda yeni değişikliklere gidebileceği bekleniyor. Kararnamenin ayrıntıları şöyle:

- Geçen yıl yürüttüğü futbolda şike soruşturmasıyla isminden sıkça söz ettiren özel yetkili İstanbul Savcısı Mehmet Berk, Küçükçekmece Başsavcıvekilliği’ne atandı. 3 Temmuz 2011’de futbolda şike operasyonunu başlatan Mehmet Berk, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın arasında bulunduğu 31’i tutuklu 93 şüpheli hakkında dava açmıştı.

- Kararnamenin en sürpriz isimlerinden biri de Ergenekon savcısı Cihan Kansız oldu. Kansız, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirildi. Zekeriya Öz’ün yerine Ergenekon soruşturmasına atanan Cihan Kansız, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’u İnternet Andıcı soruşturması kapsamında sorgulamış ve mahkemeye sevk etmişti. Mahkemece tutuklanan Başbuğ hakkında “silahlı terör örgütü yöneticiliği yapmak” ve “darbeye teşübbüs etmek” iddiasıyla dava açan Kansız, ayrıca gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın sanığı olduğu Odatv iddianamesi yazmıştı. 

- Bir diğer önemli isim Balyoz davasının savcısı Savaş Kırbaş’ın özel yetkileri alınarak, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atandı. Savaş Kırbaş, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 365 sanıklı Balyoz davasında iddia makamını temsil ediyordu. Davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Kırbaş, arasında Bilgin Balanlı, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan’ın bulunduğu 365 sanığın 20 yıla kadar hapsini istemişti.

Kritik başkanlar gitti

- Hrant Dink cinayeti davasını karara bağlayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Rüstem Eryılmaz, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Eryılmaz’ın başkanlığını yaptığı mahkeme Hrant Dink cinayetinde “örgüt yok” kararı vermiş, “büyük abi” Erhan Tuncel’i beraat ettirmişti. Bu karar kamuoyunda tepki çekmesi üzerine Rüstem Eryılmaz, bir gazeteye “Örgüt yok diyemem ama delil yok” demişti. Bu açıklamanın ardından da HSYK, Eryılmaz hakkında inceleme başlatmıştı.

Diyarbakır’da iki önemli isim

- KCK davasına bakan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz da İzmir Hakimliği’ne atandı. HSYK kaynakları, bu atamanın Yılmaz’ın isteği üzerine gerçekleştirildiğini belirtti. Arasında Hatip Dicle’nin de bulunduğu 152 sanıklı davasının duruşmalarında, sanıkların Kürtçe savunma konusunda ısrar etmesi, mahkemenin ise bunu reddetmesi nedeniyle kriz yaşanıyor. Diyarbakır’da önemli bir diğer değişiklik ise özel yetkili Diyarbakır Başsavcı Vekili Ahmet Karaca’nın Adana Başsavcı Vekili olmasıyla gerçekleşti. Uludere’de 34 köylünün bombalarak öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten Karaca, KCK soruşturmalarına da bakmıştı.

Eminağaoğlu’na sürgün

- Yarsav’ın kurucusu, kapatılan Yargı-Sen’in Başkanı Ömer Faruk Eminağoğlu’na yönelik HSYK’nin olumsuz tavrı, bu kararnamede de kendini gösterdi. Daha önce Yargıtay Savcılığı’ndan İstanbul Hakimliği’ne atanan Eminağoğlu, bu kez taşra olarak nitelendirilen Çankırı Hakimliği’ne getirildi. Diğer yandan Necmettin Erbakan’ın çocukları arasında yaşanan miras kavgasına ilişkin soruşturmayı yürüten Abdulkadir Güngören, Yargıtay Savcılığı’na atandı.

Başbakan'ı kızdıran savcıya dokunulmadı

- Hükümet-cemaat kavgasına neden olan, MİT ifade krizini yaratan Sadrettin Sarıkaya’nın özel yetkilerinin alınmayıp, yerinde kalması dikkat çekti. Başbakan, MİT krizi konusunda, “Hakan Fidan’a talimatı ben verdim. O zaman beni de alsınlar” diyerek, savcıyı topa tutmuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: HER ŞEY OLABİLİR