HSYK: Seçimle gelen üyeler hükümeti değiliz
HSYK, seçimle gelen üyeler hükümeti olmadıklarını, kendilerini seçen hakim ve savcılar ile içinden çıktıkları yargı camiasını temsil ettiklerini belirtti.
cumhuriyet.com.trHSYK'den yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yayımlanan bildiriye atfen yapılan haberler nedeniyle kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
HSYK'nin yapısının 2010'daki anayasa değişikliği ile değiştirildiği hatırlatılan açıklamada, yüksek yargı üyelerinin yanı sıra ilk derece mahkemelerinden de üye seçilmesiyle hakim ve savcıların kurulda yüksek oranda temsil edilmelerinin önünün açıldığı ifade edildi.
Yapılan anayasa değişikliği uyarınca, yüksek yargıdan ve ilk derece mahkemelerinden seçilecek üyelerin yine bu mahkemelerde görev yapan hakim ve savcıların oylarıyla belirlenmesi esasının kabul edildiği ifade edilen açıklamada, yüksek yargıda ve ilk derece mahkemelerinde görevli bütün hakim ve savcıların katıldığı seçimler sonucunda kurul üyelerinin seçildiği ve kurulun bu şekilde oluşturulduğu anlatıldı.
Açıklamada, ''Görüldüğü gibi kurulumuza hükümet tarafından atanmış hiçbir üye bulunmamaktadır. Kurulumuzun seçimle gelen 16 üyesi de meslektaşların oyları ile seçilmiştir. Dolayısıyla seçimle gelen üyeler hükümeti değil, kendilerini seçen hakim ve savcılar ile içinden çıktıkları yargı camiasını temsil etmektedir'' ifadelerine yer verildi.
''Avrupa Yargıçlar Birliği'nin resmi sıfatı yok''
Habere konu bildiriyi hazırlayan Avrupa Yargıçlar Birliği'nin, Avrupa ülkelerindeki hakimlerin oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının üye olduğu, resmi sıfatı bulunmayan bir dernekler federasyonu olduğu belirtilen açıklamada, bu kuruluşa Türkiye'den de kısa adı YARSAV olan derneğin üye olduğu bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Sözü edilen derneğin rutin söylemlerinin hiçbir araştırma ve inceleme yapılmadan bildiride yer alması ve bildiriye dayanak teşkil etmesi, bu çalışmanın bilimselliğinin ve ciddiyetinin sorgulanması gerektiğini göstermektedir. Kurulumuz ve uygulamalarıyla ilgili bilimsel değerlendirmelere ulaşılmak istenildiği takdirde, öncelikle Avrupa Birliği'nin resmi organları tarafından hazırlanan ilerleme raporları ve istişari ziyaret raporları incelenmelidir. Bu raporlardaki değerlendirmeler dikkate alındığında Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yayımlanan söz konusu bildirinin taraflı bir bakış açısı ile hazırlandığı ve YARSAV'ın dayanaksız görüşlerini yansıttığı ortaya çıkmaktadır.''