"Hristofyas'ın sözleri talihsiz bir açıklama"
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, ''federasyon çözümünün zor bir çözüm olduğu ve Kıbrıs'ın doğal koşullarına uyumlu olmadığı'' yönündeki sözlerini, ''kabul edilemez ve talihsiz bir açıklama'' olarak niteledi.
cumhuriyet.com.trKKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, gazetecilerin sorusu üzerine Hristofyas'ın sözlerini değerlendirirken, ''federasyonun Kıbrıs'ın doğasına uygun olmadığı'' iddiasının kabul edilmesinin mümkün olmadığını ve bunun Kıbrıs'ın doğasına da ters düştüğünü belirtti. Erçakıca, ''Kıbrıs'ın doğasına uygun çözüm üniter devlettir demek istemiş olabilir. Eğer öyle olsaydı, zaten Kıbrıs diye bir sorun olmazdı'' dedi.
Hristofyas'ın, yaşı gereği, Kıbrıs sorununu bütünüyle yaşamış bir kişi olduğuna işaret eden ve bu sözleriyle sanki Kıbrıs'ın tarihinden kopuk yaşamış gibi olduğunu kaydeden Erçakıca, ''Hristofyas'ın, tek yolun federasyon olduğunu yaşayarak öğrenmiş olması gerektiğini'' kaydetti.
"Teknik olarak mümkün değil"
Hristofyas'ın, müzakerelerin KKTC'deki seçimlerden sonra de devam edeceği yönündeki sözleriyle ilgili bir soru üzerine ise Erçakıca, çözümün herkesin ortak hedefi olduğunu ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın görev süresinde bunu gerçekleştirmeyi çok istediğini belirterek, ''Fakat ne yazık ki artık gelinen aşamada, teknik olarak bu mümkün değil. Bu Hristofyas tarafından da teyit edilmiş oluyor'' dedi.
Erçakıca, Hrsitofyas'ın Nisan 2010'den sonra da yeni seçilecek KKTC Cumhurbaşkanı ile görüşmelere devam etmesi gerektiğini ve bunu söylediğini, bu anlamda Rum liderin ''iyi bir şey söylediğini'' kaydetti. Erçakıca, ''Bu, görüşme sürecinin gerekliliğini ve devamının gerekliliğini de anlamış olduğunu gösteriyor. Olumlu bir demeç olarak değerlendiriyorum'' diye konuştu.
"Rum tarafı da üzerine düşeni yapsın"
Erçakıca, 2010 yılının çözüm yılı olabilmesi ve Ocak ayındaki yoğunlaştırılmış müzakerelerin bu amaç doğrultusunda gerçek bir fırsata dönüştürülebilmesi için Türk tarafı gibi Rum tarafının da üzerine düşeni yapması ve uluslararası topluluğun da ihtiyaç duyulan ilgiyi göstermesi gerektiğini söyledi.
''Türk tarafının, hangi konularda esneklik gösterebileceği konuların yer aldığı bir öneri paketi hazırladığı'' yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de Erçakıca, müzakere sürecinin her aşamasında istişare içinde oldukları Türkiye ile değerlendirmeleri her düzeyde devam ettirdiklerini söyledi. Erçakıca, ''İlk 3 günlük görüşme öncesinde, 11 Ocak'tan önce Ankara ya da Lefkoşa ziyareti söz konusu olabilir'' dedi.
Başka bir soru üzerine, müzakere masasında bir ''ara anlaşma'' arayışı olmadığını kaydeden Erçakıca, ''Bazı yabancı diplomatların bir yıl kadar önce, elde edilen ürünü heba etmeme adına bir ara anlaşma arayışı olmuştu. Bu fazla ilgi görmedi. Kıbrıs Türk tarafının esas hedefi erken ve kapsamlı bir anlaşmadır'' dedi.
Davutoğlu'nun Brüksel'deki açıklamaları
Sözcüsü Erçakıca, ''Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerini Avrupa Birliği (AB) üyeliğine kurban etmeye niyeti olmayan Türkiye'nin, tercih yapmaya zorlanması halinde, Kıbrıs Türk halkını tercih edeceğini bütün dünyaya bir kez daha ilan ettiğini'' söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel'de yaptığı son açıklamalara değinen Erçakıca, Davutoğlu'nun, ''AB, bugün ya da yarın stratejik karar aşamasına gelecek, ya Türkiye'nin tüm artılarını görerek tek yanlı deklarasyonlarla ve yaklaşımlarla bu sürecin kötüye kullanılmasına izin vermeyecek ya da bizim de istemediğimiz şekilde tüm bu stratejik artıları gereksiz siyasi endişelere ya da bir üye ülkenin taleplerine kurban edecek'' sözlerine vurgu yaptı.
Erçakıca, ''Sayın Davutoğlu bu ifadesiyle, Türkiye'nin Kıbrıs sorunundaki tutumunu devam ettireceğini ve Rum tarafının engelleme girişimleriyle Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Türk halkının hak ve manfaatlerini koruyacak bir çözüme destek olmaktan vazgeçmeyeceğini veya Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerini göz ardı etmeyeceğini bir kez daha belirtmiş olmaktadır.''
Sözcü Erçakıca, Kıbrıs Rum tarafının bu mesajı algılayarak Kıbrıs sorununa iki lider tarafından sürdürülmekte olan görüşmeler yoluyla adil ve kalıcı bir çözümün en erken zamanda bulunması için gerekli katkıyı yapmasını beklediklerini söyledi.
İlgili haber için tıklayınız