"Hristofyas ciddi bir devlet adamı olmalı"

Bazı temaslarda bulunmak üzere başkent Berlin'e gelen KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile görüştü. Soyer burada Mehmet Ali Talat ile Dimitris Hristofyas arasında yapılan anlaşma sonrası Hristofyas'ın anlaşmada sadece işine gelen bölümleri kamuoyuna yansıttığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, eski Almanya Başkanı Gerhard Schröder ile görüştü. Görüşmeden sonra Soyer, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs'ta BM kararları çerçevesinde tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek uyruklu federasyon yolunu açacak bir çözüm istedikleri biçimindeki açıklamasını nasıl karşıladığının sorulması üzerine, şunları söyledi: ''Sayın Hristofyas ciddi bir devlet adamı olmak zorundadır. Ciddi devlet adamı olmanın en temel noktası da yapılan bir anlaşmanın kendine göre işine gelen bölümünü yansıtmamak olmalıdır. Kıbrıs Türkleri adına 23 Mayıs 2008 tarihinde cumhurbaşkanımız Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rumları adına da Hristofyas bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmaya göre Kıbrıs'ta bir ortak devlet olacak. Bu ortak devlet tek uluslararası temsilciye de sahip olacak. Bu ortak devletin çatısı altında Kıbrıs Türk kurucu devletiyle Kıbrıs Rum kurucu devleti olacak. Bunlar eşit statüde iki devlet olacak. Bu mekanizma iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı federal ilkelerde, yani Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının yıllardan bu yana savunduğu BM parametrelerine bağlı olarak çalışacaklar''

Bu anlaşma çerçevesinde oluşacak ortak devletin ortak bir uluslararası temsiliyeti, ortak bir egemenliği, ortak bir dış politikası, AB'de ve BM'de ortak temsiliyeti olacağını belirten Soyer, ''Burada siyasi eşitlik olacak. Ancak bu ortaklığın temeli Kıbrıs Türk Devleti ve Kıbrıs Rum Devleti'nin kurucu ortaklığıdır. Bunu kendi halkına açıklama cesareti olmayan Hristofyas'ın şimdi çıkıp bu anlaşmanın bu bölümlerini yok farzederek, bunun sadece bir unsuru olan tek ortak, tek egemenlik ve tek vatandaşlık noktasını dile getirmesi bize göre konuyu ciddiyetle ele almadığını gösteren bir hadisedir. Kendi kamuoyunu tatmine yöneliktir'' dedi.

Kıbrıs'ta kilise başta olmak üzere, Hristofyas'ın ortakları olan parti ve kuruluşların kendisine 'Görüşmeleri terket' çağrısında bulunduklarını hatırlatan Soyer, ''Çünkü onlar iki devletin kurucu ortaklığına dayalı bir ortaklığını hazmedemiyorlar. Bundan ötürü, bunu göğüsleme cesaretine sahip olmadığı için sürekli eksik bazı açıklamalar yapmaktadır. Bu nedenle de gereksiz bir gerginliğe bu anlamda sebebiyet vermektedir. Ben, sizin vasıtanızla kendisini 23 Mayıs'ta cumhurbaşkanımız Talat ile imzaladığı anlaşmada, imzasına sadık olmaya, imzasına sahip çıkmaya ve imzasının gereği neyse yerine getirme çağrısını kendisine iletiyorum'' diye konuştu.

Soyer, kendisini kabul ettiği için Schröder'e de teşekkür ederek, ''Kendisi Kuzey Kıbrıs'ın durumunu her zaman iyi değerlendirmiştir ve genel olarak Kıbrıs'ta dengeli, AB'ye yakışır bir çözümü her zaman savunmuştur. Bu konuda yaptığı katkılardan dolayı kendisine çok teşekkür ederim. Bu nedenle de kendisine son gelişmeleri iletmek istedim. Bizi kabul ettiği teşekkür ederim'' dedi.