Hopa’nın ‘eşkıyaları’ beraat etti

Ankara’daki Hopa protestosuna beraat

Alican Uludağ / Cumhuriyet

 

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın miting için gittiği Hopa’da emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle sonuçlanan olayları, 31 Mayıs 2011 tarihinde AKP Ankara İl Başkanlığı önünde protesto etmek isteyen 98 kişiye açılan davada, 5 yıl sonra karar çıktı. Mahkeme, 3. yargı paketi uyarınca Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet suçundan kovuşturmanın ertelenmesine hükmederken, diğer suçlardan tüm sanıkların beraatine karar verdi. Hopa protestosuna katılan 39 kişi hakkında “terör örgütü üyeliğinden” dava açılmış, sanıklardan 22’si 6 ay tutuklu kalmış, sonunda da beraat etmişti.

Dönemin Başbakanı Erdoğan, 31 Mayıs 2011 tarihinde Artivin’in Hopa ilçesinde miting yapmak istedi. Çeşitli parti ve gruplara üye kişiler de Hopa’da toplanarak Erdoğan’ı ve bölgede yapılan HES’leri protesto etmek istedi. İlçede olağanüstü güvenlik önlemi alan polis, toplanan gruba gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Kalp hastası olan emekli öğretmen Metin Lokumcu, yoğun biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Erdoğan, çıkan olaylarla ilgili “Meğersem eşkıya Hopa’ya da inmiş” diye tepki gösterdi.

Aynı gün ülkenin birçok kentinde Metin Lokumcu’nun ölümüyle sonuçlanan Hopa müdahalesi protesto edildi. Bu kapsamda KESK, DİSK, TTB, TMMOB öncülüğünde bir çok sivil toplum kuruluşundan olaşan Emek ve Demokrasi Güçleri, AKP Ankara İl Başkanlığı’na yürüdü. İl başkanlığı önünde bekleyen polis, yürüyen gruba sert şekilde müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis, terör örgütü üyeliğinden sorgulanan eylemcilere gözaltında şiddet uyguladı. 22 öğrenci, bu kapsamda 6 ay boyunca terör örgütü üyeliğinden hapis yattı, sonunda beraat etti.

Son dava da beraat

Savcılık, olaylarla ilgili 4’ü avukat olmak üzere 98 kişi hakkında, 2911 sayılı yasaya muhalefet, polise direnme, mala zarar verme gibi suçlardan dava açtı. Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde süren davada dün karar çıktı. Mahkeme, tüm sanıklar yönünden Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Yasası’na muhalefet suçu bakımında açılan kamu davasında 6352 sayılı yasanın geçici 1. maddesi doğrultusunda kovuşturmanın ertelenmesine karar verdi. Kamu malına zarar verme, görevli memura hakaret ve direnme suçlarından ise sanıkların yüklenen suçları işlediği sabit görülmediği gerekçesiyle beraat kararı çıktı.