Hopa'da kadınlardan 'kömür tozu' eylemi
Artvin'in Hopa İlçesi'nde, Rusya'dan getirilen ithal kömürün indirildiği liman sahasından çevreye yayılan kömür tozu nedeniyle rahatsız olan kadınlar, eylem yaptı. Hopa meydanında yürüyüş ve basın açıklaması yapan kadınlar şikayetlerini iletmek için Kaymakamlığa gitti.
DHAHopa Belediye Parkı'nda toplanan 50 kişilik kadın grubu 'Kömür tozu ile yaşamak istemiyoruz' dövizleri açtı, 'Kömüre hayır' sloganları atarak alkışlar eşliğinde Hopa meydanına yürüdü. Burada kadınlar adına açıklama yapan Özlem Lokumcu, liman önü site sakinleri olarak çevre illerine yapılan kömür tahliyesi nedeniyle oluşan tozdan rahatsız olduklarını belirterek sağlıklarının tehlike altında olduğunu belirtti. Lokumcu şöyle dedi:
"Bu eziyeti uzun yıllardır çekiyoruz. 2000 yılından beri yaşadığımız bu soruna karşı yaptığımız müracaatlar sonuç vermemiştir. Kömür tozları evlerimizin yataklarına kadar geliyor. Kömür tozunu soluyarak yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Bu sorunlarla ilgili liman işletmesi hiçbir şey yapmamıştır. Çevre sakinleri olarak kömür tozlarını sokaklarımız ve evlerimizin içinde 17 yıldır soluyoruz. Artık bu havayı solumak istemiyoruz. Pencerelerimizi açamaz, balkonlarda oturamaz, evlerimizden çıkamaz olduk. Mekanlara hapsedildik. Çevrede 3 okul, hastane, adliye ile emniyet binası gibi resmi kurumlarda bulunuyor. Aynı tehlikeye oralarda bulunanlarda maruz kalmaktadır. Sağlık ve sosyal hayatımızı etkilemeyecek önlemlerin alınmasını istiyoruz."
KAYMAKAMLA GÖRÜŞTÜLER
Kadınlar basın açıklamasının ardından Hopa Kaymakamlığı'na gitti. Kaymakam'ın yerinde olmadığını öğrenen kadınlar makam girişinde beklemeye başladı. Bir süre sonra gelen ve kadınlar arasından seçilen 3 temsilci ile görüşen Hopa Kaymakamı Ferit Görükmez, ardından makamından çıkarak diğer kadınların şikayetlerini dinledi, sorunla ilgileneceği mesajını verdi.
Kadınlar daha sonra Kaymakamlık binasından ayrılarak liman işletmesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere Hopa Adliyesi'ne gitti.
HOPAPORT: SORUNU ASGARİYE İNDİRMEK İÇİN TÜM ÖNLEMLER ALINDI
Konuyla ilgili Hopa Liman İşletmesi Hopaport'tan yazılı açıklama yapıldı. Yeşil Liman olma yolunda çalışmalara ara vermeden devam edildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu kapsamda son 2 yıldır liman bünyesindeki tüm departmanlarda ve özellikle sahada çalışma yürüten personele eğitimler verilmiş ve verilmeye devam etmektedir. Hopaport olarak Yeşil Liman olma çalışmaları kapsamında liman sahasında komple yeniden bir yangın söndürme ve sulama sistemi 1.1 milyon liraya ihale edilmiş ve bunun çalışmaları Liman sahasında başlatılmıştır. Hopaport olarak özellikle çevre düşünülerek kömür tahliyesinde kullanılmak üzere 50 bin dolara özel bunker yaptırılmış, ikinci bunkerin yaptırılması için girişimlere başlanılmıştır. Hopaport bünyesindeki itfaiye aracı ek apartlarla yenilenmiş ve sulu sistem bunkerle donatılmıştır. Kömür stoklanan ve yükleme yapılan alanlara sulama sistemleri kurulmuştur. Kömür nakliyesi yapılan araçların brandasız liman sahası dışına çıkmasına izin verilmemektedir. Kömür tahliyesi yapılan gemilerde kömürün kalitesine göre kömür tozunu engelleme anlamında sulamalar yapılmaktadır. Vinç operatörlerine özellikle kömür boşaltılması konusunda uzmanlar tarafından eğitimler verilmiş ve verilmeye devam etmektedir. Aşırı rüzgarlı havalarda kömür tahliyesine ara verilmektedir. Liman sahasının hassas noktalarına toz ölçüm cihazları konulmuş. Buna göre çalışmalar planlanmaktadır. Liman sahasında operasyon yapılan alanlarda mesai bitiminde gerekli toz ve özellikle kömür tozu toplama ve temizleme çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Liman bir sanayi ve operasyonların yapıldığı alanlardır. Buralarda sorunları sıfıra indirmek mümkün değildir ama Hopaport olarak bu sorunları asgariye indirme anlamında tüm tedbirlerin alındığını ve personele bu konuda düzenli olarak gerekli eğitimler verilmeye devam etmektedir."