Hopa davasında Sivas protestosu

Hopa Davası'nın duruşmasında, zamanaşımından düşen "Sivas Davası" protesto edildi. Sanık avukatlarının taleplerinin dinlendiği duruşmayı izlemeye gelenlerin yakalarına Sivas'ta Madımak Oteli'nde yanarak ölenlerin resimlerini takmaları dikkat çekti.

cumhuriyet.com.tr

Hopa'da çıkan olaylarla ilgili Ankara'da düzenlenen gösterilere üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hakkında dava açılan 28 kişinin yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklardan 25'i ile avukatları ve CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile baro temsilcileri katıldı. Olaylar sırasında görev alan ve "mağdur-müşteki" olarak iddianamede yer alan emniyet görevlilerinin duruşmaya katılamadıkları belirtildi.

Duruşmayı izlemeye gelenlerin yakalarına Madımak Oteli'nde yanarak ölenlerin resimlerini takmaları dikkat çekti. Sanık avukatlarından Ayhan Erdoğan da sözlerine Sivas Davası'na atıfta bulunarak başladı ve "Türkiye'de zulme uğrayanların acısına tepki gösterenler sanık sandalyesine otuyor" dedi. Sanıkların Metin Lokumcu'nun ölümünü protesto etmek için basın açıklamasına katıldığını ifade eden Erdoğan, polisin her yerde şiddet kullandığını kaydederek, 'polis şiddetine ilişkin çeşitli görüntülerin bulunduğu bazı CD'leri' mahkemeye sundu. Polisin yurttaşın ensesinde boza pişirdiğini sonrada alay edek, 'sanıklar kendilerine zarar vermesin diye engel olduk' savunmasını yaptığını söyleyen Erdoğan, polisin AKP Genel Merkezi önünde basın açıklamasına izin vermediğini ancak CHP önündeki eylemlere izin verdiğini kaydetti. Erdoğan, "AKP Genel Merkezi'nin önünde basın açıklaması yapılmasın diye bir genelge mi var. Polis sadece AKP'nin polisi mi" sorusunu yöneltti. Erdoğan, ifadeleri alınmak üzere mahkemeye çağrılan emniyet görevlilerinin mutlaka duruşmada dinlenmesini istediklerini ifade ederek, "Mahkemeden, celse arasında kimseyi dinlememesini istiyoruz. Polislere bizzat sorularımız olacak" dedi.

"Polis, göstericilere karşı orantısız biber gazı kullanıyor"

Avukat Emre Baturay Altınok ise polisin son yıllarda artan miktarda biber gazı kullandığını anlattı. Olay günü de polisin aşırı miktarda biber gazı kullandığını kaydeden Altınok, polisin, göstericilere karşı orantısız biber gazı kullanımı olduğunu savundu ve olay günü bu gazı kullanma ehliyeti bulunan kaç polisin görevli olduğu ile ne kadar gaz kullanıldığının araştırılmasını istedi. Avukat Ender Büyükçulha da davanın, özel yetkili mahkemenin görev alanına girmediğini ileri sürerek, mahkemeden 'görevsizlik' kararı vermesini talep etti.

Avukat Deniz Özbilgin ise "Kitap okuyan sanıklar daha önce tahliye edildi. Şimdi de okudukları kitapların tahliyesini istiyoruz" diyerek, sanıklara ait olan ve delil olarak adli emanette muhafaza altına alınan kitapların sahiplerine iadesini istedi. Talepleri dinleyen Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, duruşmaya yarım saat ara verdi. Görüntüleri alınan şahısların sanıklar olup olmadıkları slogan atıp atmadıkları ve eylemlerinin nelerden olduğunu konusunda ayrıntılı rapor hazırlanması için dosyanın teknik bilirkişiye gönderilmesine karar verildiğini açıklayan Örsdemir, görevsizlik konusunda daha önce karar verildiği için karar verilmesine yer olmadığını açıkladı.

Polislere duruşma için çağrı kağıdının çıkarılmasına karar verilen duruşma 19 Haziran tarihine ertelendi.