Hollanda'da erken seçim tarihi belli oldu (26.04.2012)

Hollanda, sağ azınlık hükümetinin düşmesinden sonra erken genel seçime odaklandı. Net bir tarih belirlenmemesine rağmen partilerin, seçimin Eylül ayı ortalarında yapılması konusunda uzlaştığı belirtiliyor.

cumhuriyet.com.tr

Geçici azınlık hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, meclisin genel eğiliminin bu yönde olduğunu belirterek, erken genel seçimin 12 Eylül 2012'de yapılabileceğini söyledi. Seçim tarihi konusundaki son kararın yarın toplanacak Bakanlar Kurulu'nda netleşmesi bekleniyor.

Hollanda meclisinde görev yapan Türk kökenli milletvekilleri seçimin Eylül ayında yapılmasının isabetli olacağını dile getirdiler.

Demokratlar 66 (D66) partisi milletvekili Fatma Koşer Kaya, büyük ihtimalle Eylül ayında yapılacak seçimlere vakit kaybetmeden hazırlanmaya başladıklarını söyledi.

Hollanda'nın bekleme lüksünün olmadığını ve bütçe açığının her geçen gün daha da büyüdüğünü kaydeden Kaya, ülkenin acil reformlara ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.
"Çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmamız gerekiyor" diyen Kaya, sağ azınlık hükümetinin düşmesinin ülke adına iyi olduğuna işaret etti.

Bütçe açığının kapatılmasına dönük çalışmalara hız verilmesi gerektiği üzerinde duran Kaya, "Bu koalisyon başladığında çok kişi uzun sürmeyeceğini söylemişti zaten. Herkes düşmesini bekliyordu, şimdi düştü, iyi de oldu. Tekrar seçimlere başlayacağız. Çünkü Hollanda'nın bütçe açığı çok fazla. Hızla çalışmamız, reformlar yapmamız gerekiyor. Gelecek nesillere pozitif bir şeyler bırakmamız gerekiyor. Bu nedenle seçimlerin verimli olmasını diliyorum" diye konuştu.
Seçimlerin 5 ya da 12 Eylül'de yapılabileceğini vurgulayan İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Metin Çelik de hükümetin düşmesinin Hollanda adına hayırlı olduğunu söyledi.

Ekonomik olarak zor durumda bulunan ülkenin güçlü bir hükümete ihtiyacı olduğuna değinen Çelik, seçim sonunda bu yönde bir tablonun ortaya çıkmasını arzuladığını ifade etti.
Parti olarak iktidarı hedeflediklerini belirten Çelik, "Zamanlama kötü oldu. Avrupa ve Hollanda ekonomik olarak çok kötü durumda. Ama hükümetin düşmesi bana göre ülkemiz için hayırlı oldu. Gelmiş geçmiş en sağcı hükümet kurulmuştu ve icraatları nazik bir dille baş ağrısı veriyordu. Bilhassa göçmenleri vuran, orta direği ve az gelirli vatandaşları çok ciddi sorunlarla baş başa bırakan bir yaptırım içindelerdi. Bunların yıkılması iyi oldu bana göre. İnşallah seçimlerde daha iyi bir hükümet gelir ve insanlarımız rahat eder" dedi.