"Hokus-pokusla milli gelir artırıldı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hesaplamada yapılan değişiklikle milli gelirde yaşanan 2 bin 500 dolarlık artışı "Bir anda böyle böyle hokus-pokus, kurla, pariteyle oynayarak bu kişibaşı gelirler artıyor" sözleriyle değerlendirdi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Milli gelir hesaplamasında yapılan değişiklikle milli gelirin arttığı haberlerini anımsatarak konuşmasına başlayan Oran, "Biliyorsunuz dün akşam hepimiz zengin olduk bir gecede. Hükümet yine bir hokus-pokus oyunuyla bizi bir anda 2 bin 500 dolarlık bir kişi başı geliri arttırdı. Bakıyorum hepinizin yüzü gülüyor, herhalde artık buradan çıkarken hepimizin yürüyüşü de değişecek. Bir anda böyle böyle hokus-pokus, kurla, pariteyle oynayarak bu kişibaşı gelirler artıyor" diye konuştu.

Milli gelirdeki artışın vatandaşa yansımadığını, insanların hala yoksulluk çektiğini, işçinin, sanayicinin perişan durumda olduğunu ifade eden Oran, kağıt üzerinde oynamalarla milli gelirin artmış gibi göründüğünü dile getirerek "Gülmek mi gerekiyor, ağlamak mı gerekiyor, bilemiyorum" dedi.

"Telekom Hariri ailesine verilmeseydi Başbakan sultan diye karşılanır mıydı?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Lübnan'da "Sultan" olarak karşılanmasını "mizahi bir şey" sözleriyle değerlendiren Oran, "Eğer Telekom'u, Türkiye'nin bu kadar stratejik kurumunu özelleştirmede Hariri ailesine 6 milyar 550 milyon gibi bir paraya vermeseydi, onun da üstüne kurumlar vergisini indirip yaklaşık aileye açıktan 1 milyar dolar kazandırmasaydı acaba Sayın Başbakan bugün Lübnan'da sultan diye karşılanır mıydı" diye sordu.

Başbakan Erdoğan'ın "Ortadoğu Schengen'i" önerisini de değerlendiren Oran, "Hayırlı olsun, Avrupa Birliği diye yola çıktık şimdi Arap Birliği'ne doğru gidiyoruz. Hükümet'in icraatlarını hakikaten bizler de takip etmekten yoruluyoruz. O kadar kıvrak, o kadar farklı yönlere gidiyoruz ki Avrupa Birliği'nden şimdi Arap Birliği'ne gidiyoruz. Sayın Başbakan baktı ki Avrupa Birliği olmuyor, artık Arap Birliği'nin kapısını Schengen vizemizle beraber açıyor, hayırlı olsun ülkemize" diye konuştu.
 

"Tek kazanana borsa, o da yabancıların elinde"

Oran, bundan sonraki süreçte CHP Genel Başkan Yardımcılarının kendi alanlarında daha sık açıklamalar yapacaklarını, kendisinin de bugün ekonomideki gelişmeleri değerlendirmek istediğini belirtti. Dünyada ve Türkiye'de krizin bitmediğini ve devam ettiğini, AKP'nin krizi ciddiye almamasına karşın AKP iktidarında ihracatçıyı yok eden politikalar uygulandığını, tahıl ambarı olan Türkiye'nin tahıl ihracatçısı haline geldiğini, ilk defa kurban bayramında kurbanlık hayvan ithal edildiğini kaydeden Oran, "Helal gıda diye söylemlerde bulunanlar bizi maalesef elin etine sütüne muhtaç bıraktılar" dedi.
AKP'nin ekonomiyi sıcak paraya dayandırdığını ancak üretime gereken önemi vermediğine işaret eden Oran, "Türkiye'de reel ekonomi para kazanmıyor, Türkiye'de reel ekonomi yok oluyor. Yatırım, üretim istihdam yerine Türkiye'de tek kazanan var, borsa" dedi. Oran, Türkiye borsasının dünyada en çok kazandıran 3 borsadan biri olduğunu ancak borsanın yüzde 68'i yabancıların elinde olduğu için kazancın büyük bir bölümünün yurtdışına aktarıldığını belirtti.
 

"Büyüme halkı teğet geçti"

Geçen hafta katıldıkları Sosyalist Enternasyonal toplantısında krizin devam ettiğinin vurgulandığını anlatan Oran, "Sosyalist Enternasyonal'in gündemiyle Türkiye'nin gerçekleri aynı fakat Sosyalist Enternasyonal'in öncelikleri ve çözümüyle AKP hükümetinin öncelikleri ve çözümleri birbiriyle örtüşmüyor. Doğru teşhis edilemiyor, doğru tanılar konulamıyor ve doğru tedavi de edilemiyor" dedi. Sosyalist Enternasyonal'de de sıcak para konusunun gündeme geldiğini, sıcak paradan binde 5 oranında uluslararası mali işlem vergisi alınarak elde edilecek 400 milyar dolarlık kaynağın işsizliğe ve mesleki eğitime harcanmasının önerildiğini anlatan Oran, "Türkiye'ye döndüğümüz zaman, krizin Türkiye'yi teğet geçmediğini, krizin esasında delip geçtiğini görüyoruz. Fakat büyümenin halkı teğet geçtiğini görüyoruz" diye konuştu. Oran, büyüme rakamlarının sanal olmasına karşın Türkiye'nin bu yıl 7 büyümesi durumunda son 3 yılın büyüme ortalamasının yüzde 1'i ancak bulacağına dikkat çekti.

"Üretimin önünü açacak kanunların çıkmasına destek vereceğiz"

Türkiye'nin halka dokunmayan büyümeyle sıcak para müptelası haline geldiğini söyleyen Oran, Hükümet'in yüksek faiz düşük kur politikasının sanayiciler tarafından eleştirildiğini, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da bu politikanın, ihracatı olumsuz etkilediğini kabul ettiğini anlattı.

Türkiye'nin "yeni bir büyüme hikayesine" ihtiyacı olduğunu belirten Oran, ekonominin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerin, esnafın ekonominin yeni büyüme hikayesinin ana unsurunu oluşturması gerektiğini dile getirdi. Yabancı sermayenin sesi kadar üreticinin sesinin de dikkate alınması gerektiğini ifade eden Oran, "Sayın Başbakan'a sormak istiyorum: Bu Meclis'te Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Perakende Sektörü Kanunu neden bekliyor?" diye sordu. Hükümet'ten gelen "CHP bizi engelliyor" söyleminin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Oran, "Bu konuda açık olarak ben şunu ifade etmek istiyorum: Biz her türlü bu kanunların çıkması ve bir an evvel üretimin önünün açılması için biz her türlü işbirliğine açığız. Hodri meydan diyoruz. Getirsin Sayın Başbakan, Hükümet, hemen Meclis'ten bu kanunları geçirelim" diye konuştu.

"Ekonomiyi üreten kesime teslim edeceğiz"

Oran, uzun bir süredir yeni ekonomi programı üzerinde çalıştıklarını belirtirken program hakkında bilgi verdi. Yeni ekonomi programında üretimi dikkate aldıklarını, ekonomiyi sıcak paraya değil, ekonominin gerçek aktörleri olan işçisiyle, sanayicisiyle, ihracatçısıyla üreten kesime teslim edeceklerini anlatan Oran, yabancıların değil halkın tasarruflarıyla büyüyen bir ekonomi taahhüt etti. İhracatçıyı kur kapanından kurtaracaklarını da belirten Oran, üretimi ve istihdamı artıracak ekonomi politikası uygulayacaklarını söyledi.
Ekonomi programlarındaki öncelikli 3 hedeflerinin ortalama en az yüzde 7 büyüme, işsizliği yüzde 5'e çekme ve gelir dağılımında adaleti sağlama olduğunu kaydeden Oran, yeni ekonomi programının önümüzdeki yıl seçimlerden önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanacağını bildirdi.

"Kılıçdaroğlu, pazartesi çalışmalarına başlayacak"

Oran, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Meclise gelecek olan bir torba yasa içine Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasını öngören bir maddenin de eklenebileceğinin anımsatılması üzerine Oran, "Daha evvel bu konuyla ilgili görüşlerimizi ortaya koymuştuk, taşınmasıyla ilgili olumlu bakmadığımızı ama yeniden geliş içeriğiyle ilgili değerlendiririz" dedi.

Oran, CHP'nin hazırladığı Kürt raporuyla ilgili bir soru üzerine şu ana kadar 8 ile gittiklerini, yakın zamanda 3 ile daha gideceklerini, toplamda 20 ile giderek raporu hazırlayacaklarını belirtirken raporun açıklanmasının gelecek yıl Mayıs ayını bulabileceğini belirtti.
Oran, kurultayla ilgili bir soru üzerine ise partinin tüm organlarının bu konuda yetkiyi Kılıçdaroğlu'na verdiğini, kararı Kılıçdaroğlu'nun vereceğini belirtti. Oran, olası bir kurultayda blok liste mi yoksa çarşaf liste mi uygulanacağını da Kılıçdaroğlu'nun vereceği karar doğrultusunda yönetimin değerlendireceğini söyledi.

Oran, ameliyat olan Kılıçdaroğlu'nun Pazartesi günü yapılacak CHP MYK toplantısıyla çalışmalarına başlayacağını, Bursa gezisinin de iptal edilmediğini belirtti.