"Hippodrom / Atmeydanı: İstanbul'un Tarih Sahnesi"
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, "Hippodrom / Atmeydanı: İstanbul'un Tarih Sahnesi" başlıklı sergiyi önceki gün müzenin üçüncü katında açtı.
cumhuriyet.com.trSuna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin bugüne kadar korunarak kalan en önemli yapılarından, anıtlarla süslü görkemli Bizans Hippodrom’u ve Osmanlı döneminin Atmeydanı’nı canlandıran, çevresindeki yaşamı irdeleyen “Hippodrom / Atmeydanı: İstanbul’un Tarih Sahnesi” başlıklı sergiyi önceki gün müzenin üçüncü katında açtı. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleşen, küratörlüğünü Ekrem Işın’ın, bilimsel danışmanlığını ise Brigitte Pitarakis ve M. Baha Tanman’ın yaptığı “Hippodrom / Atmeydanı: İstanbul’un Tarih Sahnesi” sergisi 18 Nisan 2010 tarihine kadar izlenebilecek.
Zamanlama olarak Picasso sergisinin gölgesinde kalsa da meraklısı için İstanbul’un tarihine ışık tutan sergi; Sultanahmet semtinde bulunan, Bizanstan Osmanlıya oradan Cumhuriyet’in kuruluş dönemine İstanbul’un hareketli, önemli mekanı “Hippodrom / Atmeydanı”nı 4.yüzyıldan arkeolojik bulgular, mimari çizimler, resimler, fotoğraflar ve gündelik yaşam objeleriyle canlandırıyor.
Sergide, Paris Louvre Müzesi’nden Cluny Müzesi’ne, İstanbul Arkeloji Müzesi’ne, Topkapı Sarayı’ndan, İslam Eserleri Müzesi’ne, özel koleksiyonlara, farklı yerlerden bir araya getirilen önemli eserlerden oluşuyor. Bu tematik yaklaşım, tarihi eserlerimizin nasıl bilinçsizlikle, eğitimsizlikle oraya buraya savrulduğunu ve birlikte sergilendiğinde kültür varlıklarının herkesin anlayabileceği dile, değere kavuşabileceğini bir kez daha kanıtlıyor.
Sergi katalogunda yer alan yazılardan birinde Pitarakis “Günümüzde Hippodrom’u ziyaret edenler, bu alanın günümüze ulaşan üç anıtını –Örme Dikilitaş, Yılanlı Sütun ve Mısır Dikilitaşı– görebilirler; ama pek az kişi, on bir yüzyıldan uzun süre varlığını sürdüren özgün Hippodrom’un görkemini ve boyutlarını zihninde canlandırabilir.” derken Prof.Dr. Doğan Kuban; ”Osmanlı tarihinde Atmeydanına tek sultan, tek egemen kent İstanbul ve tek Kamusal Meydan şeklinde bir dizi içinde bir statü tanınabilir. Bugün Atmeydanı hepsi Osmanlı döneminde yapılan anıtsal yapılarla çevrilidir. Cumhuriyet Dönemi'nde buna Sultanahmet Meydanı, Ayasofya’nın fon teşkil ettiği bir tarihi perspektif içinde 15-20. yüzyıllar arası oluşmuş tek Osmanlı Meydanı kimliğini korumaktadır.” sözleriyle mekanı “Mimarlik Tarihi” bağlamında tanıtıyor. Bu küçük alıntılarda bile tarihsel süreç içinde İstanbul'un çok önemli bir alanını pek çok arkeolojik bulgu, belgeyi biraraya getirerek oluşturan serginin hedefinin; sadece arkeolog, tarihçi, bilimadamı gibi uzmanlar değil, tüm kent kültürüne sahip olmak isteyenler olduğu görülebiliyor. www.peramuzesi.org.tr Tel: +90 212 334 99 00