Hipodromda kadının gücü...

Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilen koşu kapsamında; Ayşegül Sönmez’in danışmanlığında, sanatçı Çınar Eslek’in TJK için, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak hazırladığı “Ay Kocaman At Kara” isimli kadının gücünün anlatıldığı video art çalışması da gösterildi ve aynı zamanda TJK TV’den yayımlandı.

Öznur Oğraş Çolak

Türkiye Jokey Kulübü (TJK), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ünde gerçekleştirdiği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Koşusu”nda bir video art projesi sundu. Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilen koşu kapsamında; Ayşegül Sönmez’in danışmanlığında, sanatçı Çınar Eslek’in TJK için, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak hazırladığı “Ay Kocaman At Kara” isimli video art çalışması da gösterildi ve aynı zamanda TJK TV’den yayımlandı. Atın hem kadınlar hem de erkekler için ifade ettiği ortak değerlerden beslendiğini söyleyen Eslek, animasyon filmini; İspanyol şair Lorca’nın “Ay Kocaman At Kara / Torbamda Zeytin Kara / Bilirim de Yollara / Varamam Cordoba’ya” dizelerinden ve anneannesinin anlattığı bir masaldan yola çıkarak hazırladığını belirtti.

Samimi ve çizgiye dayalı bir çalışma olmasını isteyen Eslek, “Çizginin ön planda olduğu bir çalışma yaptım. Anneannemin ve annemin bana anlattığı atla ilgili hikâyeler aklıma geldi. O hikâyelerle çizgiyi birleştirmek üzerine kafamda şekillendirmeler ve kurgu oluşturdum. Gerçekliğin ötesinde daha düşsel hikâyelerden yola çıktım. Yedi başlı atın, gökyüzünde uçması, güneş olması gibi. Hayal gücümüzü daha genişleten bir çalışma bu. Bu tarz çalışmalara baktığınızda hayal gücü yok. Gerçekler üzerinden gidiliyor ve hayal gücünü yitiriyoruz” diyor.

Eslek’in video çalışmasında, Yunan mitolojisinden Artemis’i görüyoruz, atın çoğalmasıyla doğurganlığa ve Hitit mitolojisine de vurgu yapılmış. Eslek, kadının güçlülüğünüde anlattığı çalışmasının başka bir platformda, kamusal alanda görünmesinden heyecan duyduğunu söylüyor ve ekliyor, “Sanatçı işini galeride, müzede ya da buna benzer mekânlarda sergiliyor. Bu tarz kamusal alanlarda gördüğünüzde çalışmaya başka bir gözle de bakıyorsunuz. Bu tarz projeler yapacağım, kafamda oluşturduğum bir çalışmam var” diyor.

Böyle bir projenin ilk kez yapıldığını söyleyen Sönmez ise “Bir müzeye insan belli bir bilinçle ve niyetle gidiyor. Buraya at yarışı izlemeye gelen kitle bir sanat eseriyle karşılaşıyor onu seçmeden, ve bir sürü sürprizlere gebe bir karşılaşma bu, çok heyecan verici bir şey” diyor. Bu çalışmayı avangart bulduğunu belirten Sönmez, “Sanatla hayatın buluşması diyoruz buna... Böylesine geniş çaplı izleyicisi olan bir kamusal alanda bu bir ilk ve 8 Mart’a özel. Burası erkek egemen bir alan ve mekân. At üzerinden kadının gücünün, bereketinin ve doğurganlığının, atın hep rakamlarla ve rekabetle anıldığı hipodromda, tam tersi ele alındığı değer öğreten bir filmle karşısına çıkıyorsun izleyicinin. Bir televizyonda canlı yayında video artsanat projesi seyretmemişsinizdir, çünkü bu bir ilk” diyor.