Hindistanlı kadınlar dualarına kavuşuyor

Hindistan'da, yüzyıllar boyunca özellikle halkın arasında kutsal metinleri dile getirmekten men edilen kadınlar, artık dualarına kavuşuyor.

cumhuriyet.com.tr

Hindistan'da, "dini metinlerin gücünün, kadınların doğurganlığına olumsuz etki edeceği" korkusu nedeniyle, kadınların "vedik mantraları" (Veda metinlerinden alınmış dini şiirler) özellikle kalabalık içinde söylemeleri kesin olarak yasaklanmıştı.

6 Kasım'da düzenlenecek bir tören, bu inanışı değiştirecek bir "devrim" olacak.
Hindistan'ın kuzeyindeki Haridvar kentinde, seçilmiş 108 Hintli kadın, bir ruhani liderin doğumgünü için düzenlenen törenler kapsamında, milyonlarca izleyici karşısında bu ilahileri yüksek sesle seslendirecek. Bu törenle birlikte, kadınların "nişan, düğün ve doğum" gibi özel günlerde de dualarını okumalarının önündeki yasak kalkmış olacak.
Tören için seçilen, çoğunluğu 25-35 yaşlarında, iyi eğitimli 108 kadın, yaklaşık 6 süren bir hazırlık sürecinden geçti. 108 rakamı, Hinduizmde uğurlu kabul ediliyor.

Töreni düzenleyen din adamlarından Amrendra Singh, "kadınların çok titiz bir süreç sonunda seçildiklerini, diksiyon, telaffuz ve mantraları tam olarak anlamalarına büyük önem verildiğini" kaydetti.

Kadınların vedik mantraları seslendirmenin dışında, başka bir tabuyu daha yıkarak bazı kutsal ritüellerde de yer alacakları belirtiliyor.

Psikoloji profesörü ve kadın hakları savunucusu Manju Agarwal, eski çağlarda kadınların vedik mantraları dinlemesinin bile yasaklandığı bir toplumda, bunun kadınlar için "geç kalmış" bir zafer olduğunu söyledi. Haridvar'da, beş gün sürecek törenlere yaklaşık 5 milyon kişinin katılması bekleniyor.