Hindistan'da El Kaide alarmı

El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin, örgütün Hindistan'da yapılanmaya başlayacağını açıklamasının ardından Hintli yetkililer alarma geçti.

AA


- El Kaide lideri Zevahiri'nin açıklamasının ardından Hindistan'ın bazı eyaletlerinde güvenlik önlemleri artırıldı

İçişleri Bakanı Rajnath Singh, üst düzey istihbarat ve güvenlik yetkilileri ile olağanüstü toplantı yaparak alınacak önlemleri masaya yatırdı.

Müslüman nüfusun yoğun olduğu Assam, Gujarat, Cammu Keşmir, Madhya Pradeş, Uttar Pradeş ve Bihar eyaletlerinde güvenlik önlemleri artırıldı.

İnternetten yayınladığı 55 dakikalık video mesajında Zevahiri, "Hindistan'daki El Kaide, Güney Asya'da cihat bayrağını dalgalandıracak" ifadesini kullanıyor ve Afganistan'daki Taliban lideri Molla Ömer'e destek vermeye devam edeceklerini vurguluyor. El Kaide'nin Hindistan'ın Assam, Gujarat ve Camu Keşmir eyaletleri ile Myanmar ve Bangladeş'te yaşayan Müslümanları adaletsizlik ve zulümden kurtaracağını ileri süren Zevahiri, örgütün Hindistan'daki komutanının Asım Umar olacağını kaydediyor.

Gerçek kimliği bilinmeyen Asım Umar'ın Keşmir'de faaliyet gösteren Harakat-ül Mücahidin (Mücahit Hareketi) ve Ceyş-i Muhamed (Muhammed'in Ordusu) gibi gruplarla yıllarca işbirliği yaptıktan sonra Miranşah'ta kendi grubunu kurduğu sanılıyor. Asım Umar'ın cihat ve dini ideoloji ile ilgili kitaplar yazdığı biliniyor.

Hindistan istihbarat yetkilileri, Zevahiri'nin görüntülerini incelemeye başladı. Usama bin Ladin'in öldürülmesinin ardından örgütün liderliğini üstlenen 63 yaşındaki Zevahiri'nin, Suriye ve Irak'ta hızla güç kazanan Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) gözdağı vermeye çalıştığını ileri süren yetkililer, El Kaide'nin henüz Hindistan'da bir yapılanmaya gitmediğini ancak özelikle Keşmir ve Gujarat'taki Müslüman gençleri etkilemeye çalışacağını belirtti.

Hindistan'da faaliyette bulunan Müslüman silahlı gruplar, genellikle Keşmir'deki ayrılıkçılardan ve Pakistan'daki örgütlerden destek alıyor.