Hiçbir işin kaderinde ölüm yok

Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinin öğretim üyeleri Soma’da yaşanan işçi katliamıyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada “Güvencesiz, sendikasız çalıştırma biçimlerinde ve alt işveren uygulamalarında son yıllarda yaşanan hızlı artış, işçi ölümlerinin artmasının önemli nedenleri arasındadır” denildi.

cumhuriyet.com.tr

Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinin öğretim üyeleri  Soma’da yaşanan işçi katliamıyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada “Güvencesiz, sendikasız çalıştırma biçimlerinde ve alt işveren uygulamalarında son yıllarda yaşanan hızlı artış, işçi ölümlerinin artmasının önemli nedenleri arasındadır” denildi.

Akademisyenler, Soma’da yaşanan işçi katliamı ile ilgili yaptıkları ortak açıklamada “Unutulmamalıdır ki, uygun iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alındığı takdirde iş kazası ve meslek hastalıkları önlenebilecektir. Yapılan hiçbir işin kaderinde ölüm olmadığı gibi, çalışırken yaşamını kaybetme riski ile karşı karşıya bırakılan insanların yaşama hakları ellerinden alınmaktadır” görüşünü savundu.

Aralarında Prof. Dr. Mesut Gülmez, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Prof. Dr. Ahmet Makal, Prof. Dr. Sedat Murat, Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu, Prof. Dr. Abdurrahman Ayhan ve Doç. Dr. Aziz Çelik gibi isimlerin bulunduğu ve Ankara, İstanbul, Uludağ, Kocaeli, Anadolu, Dokuz Eylül, Marmara, Muğla, Namık Kemal, Adnan Menderes üniversitesi öğretim üyelerinin de aralarında yer aldığı çok sayıda akademisyenin imzaladığı açıklamada, yaşanan kazanın üzerinden geçen uzunca zamana rağmen hâlâ madende kaç işçinin olduğu konusunda net bir rakamın verilmemesi, medyada 15 yaşında bir çocuğun madende olduğu yönünde bilgiler olmasının akıllara pek çok soruyu getirdiğine dikkat çekilerek, konunun yakın takipçisi olacaklarını duyurdular.