HES'lere geçit yok
Kardeş Dereler Platforumu üyesi 30'a yakın sivil toplum örgütü, Türkiye genelinde yapımı planlanan 2700 Hidroelektrik Santral (HES) ve bu projelerin önündeki tüm engelleri kaldıran Tabiatı ve Biyolojikçeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi. Anadolu'nun "ölüm fermanı" anlanıma gelen bu yasaya ve HES projelerine izin veremeyeceklerini belirten platform üyeleri suyun ticari bir meta olarak değerlendirilmeyeceğini vurguladılar.
cumhuriyet.com.trBeyoğlu’ndaki Bindallı Sanat Galerisi’nde düzenlenen toplantıda plarform adına açıklama yapan avukat Remzi Kazmaz, 2700 HES için lisansların verildiğini, su kullanım haklarının dağıtıldığını belirtti.
Şimdi her dere üzerinde “kanser” gibi uzanan HES’ler inşa edildiğini söyleyen Kazmaz “Biz başbakanın dediği gibi bir grup çapulcu değil ülkesini seven onurlu insanlarız ve bizim satılacak toprağımız deremiz yok” diye konuştu. Kazmaz, HES projelerinin iptali için açılan davaları tek tek kazandıklarını ve hükümetin de rövanşı almak için Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasası’nı çıkarmak istediğini ifade etti. Millletvekillerine bu yasaya “hayır” demeleri için çağrı yapan Kazmaz, “Rüzgar ve güneş de yenilenebilir enerji kaynağı neden enerji açığını kapatmak için onlara lisans vermiyorsnuz? Neden sadece HES’lere onay veriyorsunuz? Çünkü HES’ler bahane sular şahane. Emperyalistleri bu ülkeyi peşkeş çekiyorlar” dedi. Kazmaz, HES projelerini üstlenen bir çok yerli şirketin daha sonra hisselerini yabancı şirketlere sattığını ve HES’lerin el değiştirdiğini söyledi. Platform üyelerinden Hediye Gündüz de HES’lerin yabancı şirketlerin eline geçmesinin hukuki boyutu da olduğunu anımsatarak “Türkiye tahkim yasasının kabul ettiği için HES’lere karşı açtığımız davalar bundan sonra uluslararası mahkemelere taşınacak” diye konuştu.