Hesaplaşma 26 Haziran’da

MHP ’de son sözü Yargıtay 18. Hukuk Dairesi söyledi ve olağanüstü kurultayın toplanmasına ilişkin kararı oybirliği ile onayladı. Karara tepkisi gecikmeyen Bahçeli, 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde partiyi olağanüstü ve genel başkan seçimli kurultaya götürme kararı aldı.

SELDA GÜNEYSU

<video:539321>

“Olağanüstü kurultay yapılacak mı, yapılmayacak mı” tartışmalarının yapıldığı MHP’de son sözü Yargıtay 18. Hukuk Dairesi söyledi. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi de MHP’de olağanüstü kurultayın toplanmasına ilişkin karar oybirliği ile onayladı. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Genel Başkanımız, 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde MHP olağanüstü ama genel başkan seçimli kurultaya götürme kararı almıştır” dedi.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararını oybirliğiyle onadı. Karar, Daire Başkanı Mustafa Aysal tarafından açıklandı. Daire kararına karşı karar düzeltme isteminde de bulunulamıyor.

Kaos engellendi

Çağrı Heyeti Başkanı Ayhan Erel, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Yargıtay’ın kararıyla “hukuki kaosun önüne geçildiğini” belirterek, “En kısa zamanda kurultay için yeni tarihi belirleriz. Heyet olarak bir araya gelmedik. En kısa sürede bir araya gelip, kararımızı açıklayacağız” dedi.

Bahçeli de aday

Karar üzerine MHP’den “olağanüstü kurultay” hamlesi geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kararın ardından kurmaylarıyla acil toplantıya girdi. Toplantı sonrasında MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, şu açıklamayı yaptı: “MHP yargı kararlarına saygılıdır. Yargıtay’ın verdiği kararı da saygıyla karşılıyoruz. Bu karar sonrasında tüzüğümüzün 63. maddesinin, Genel Başkanımıza verdiği yetkiye dayanarak, Genel Başkanımız biraz evvel bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde MHP’yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır. Sayın Genel Başkanımız bu kararı öncelikli olarak Başkanlık Divanı’na, bilahare MHP MYK’ye taşımak suretiyle kendi teklifinin bu organlardan geçmesini talep edecektir. Ankara Arena Spor Salonu’nda kongre yapılmak üzere salon kiralanmıştır. Tüzük kongresi değil, seçimli kongre olacaktır.” Yalçın, gazetecilerin soruları üzerine de Genel Başkan Bahçeli’nin seçimli kurultayda aday olacağını bildirdi.

Seçim mi tüzük mü?

Yalçın’ın açıklamalarının ardından ise genel merkez ile muhalifler arasında bu kez “Kurultay seçimli mi olsun yoksa tüzük kurultayı mı olsun” tartışması başladı. Muhalifler, “tüzüğün değişmeden seçimli kurultaya gidilemeyeceğini” savunurken, parti tüzüğüne göre “olağanüstü kurultay toplamak yetkisi Genel Başkan’da bulunuyor.” Bahçeli’nin de bu yetkiye dayanarak, bu kararı aldığı belirtiliyor.

İhraç kartı

Öte yandan genel merkezde Bahçeli’nin kurultay kararı almasının ardında, MHP genel başkan adaylarıyla ilgili disiplin sürecinin de devreye gireceği iddialarını gündeme getirdi. Genel Merkez’de adaylardan Sinan Oğan’ın “zaten partiden ihraç edildiği ve dosyasının Yargıtay’da temyizde olduğu ve bu nedenle genel başkan adayı olamayacağı” konuşulurken, Koray Aydın’ın da disipline sevk edilmeyeceği gündeme geldi. Bu durumda Genel Merkez adaylara yönelik disiplin kartını açarsa, bundan en çok Ümit Özdağ ve Meral Akşener etkilenecek.

 

MUHALİFLERİN GÖRÜŞÜ

Themis’li mesaj

Meral Akşener: Twitter hesabından “Yargı kararı ile onaylanan kongremiz hayırlı olsun” notuyla Themis’in (adalet tanrıçası) görselini paylaştı. “Kongreyi çağrı heyeti yapmak zorunda, yoksa hapis yatarlar” dedi.

Ayrışma olmaz

Sinan Oğan: Sosyal medyada paylaştığı mesajda “Genel Başkan da, Genel Merkez yöneticileri de hepimizin. Kimse MHP’de ayrışma beklemesin. 3 hafta içinde kurultayımızı yapacağız” dedi

Kartlar dağıtılıyor

Koray Aydın: Topluma bu kadar mal olmuş bir kongre süreci yok. Türk siyasi hayatında dengeler yeniden kurulacak, kartlar yeniden dağıtılacak. Siyasi hayatta yeniden oyun kurulacak.

Hâkimler varmış

Ümit Özdağ: Sürecin nasıl Saray ve hükümet tarafından siyasallaştırılmak istendiğini yaşadık. Kırgınlıklar olabilir. Aşılmıştır, üzerinde durmaya gerek yok. Türkiye’de hâkimler olduğunu gördük.

DESTEĞİMİZ SADECE TERÖRLE MÜCADELEYE

MHP lideri Bahçeli, grup toplantısında başkanlık sistemi ve partili Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili olumsuz mesajlar verdi. Bahçeli, “Başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz, ne de isteğimiz vardır. Bunun aksine bizi zorlamaya hiç kimse tevessül etmemeli, ilkelerimizi ve sözlerimizi yutmamızı hiç kimse beklememelidir” dedi. Başkanlık sisteminde çift başlılığın giderilmesinin neredeyse imkânsız olduğunu kaydeden Bahçeli, bu sistemin kabulüyle gücün bir elde toplanacağını vurguladı. MHP’nin hükümete desteğinin yalnızca “terörle mücadeleyle sınırlı olduğunu” dile getiren Bahçeli, “Amaç bu olursa AKP korkmasın, MHP destekçisi olacak” dedi.