HES mücadelelerini böyle yorumladı!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HES'lerle yapılan mücadelenin Türkiye'ye yol, su, elektrik olarak değil, doğalgaz ithalatı olarak geri döneceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trEnerji Verimliliği Haftası kapsamında gerçekleşen 3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açılışıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Bakan Yıldız, konuşmasında petrol ve doğalgazın 2050 yılına kadar ağırlığını koruyacağını, Türkiye'nin ithal ettiği bu kaynakların 2011 yılındaki maliyetinin 55 milyar dolar olduğunu söyledi.
"15 milyon araç için 25 milyar dolar harcıyoruz"
Yıldız, bu petrol ve doğalgazın kullanıldığı yerlerin hepsinin enerji sektörü için olmadığını, araçlarda kullanılan petrol ve türevlerinin de bu değer kalemi içinde olduğunu belirterek, "2011 yılı içinde 55 milyar doların 25 milyar doları, 15 milyondan fazla aracın tükettiği yakıt kalemini oluşturuyor" dedi. Türkiye'nin petrol, doğalgaz, kömür kaynaklarını yerli kaynaklar haline getirmeye çalıştığını vurgulayan Yıldız, son 10 yılda arama faaliyetlerinin 12 katına çıktığını, 2023 yılı hedefleri için eldeki yenilenebilir enerji kaynaklarının yetersiz kalacağını, bu nedenle başta nükleer enerji olmak üzere diğer enerji kaynaklarının da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
"HES'le mücadele doğalgaz ithalatı olur"
Akkuyu'ya kurulacak olan nükleer enerji santralinin 10 bin rüzgâr direğinin ürettiği enerjiye eşit bir üretim kapasitesine sahip olacağını açıklayan Yıldız, "Nükleer santralle ilgili projeler, iklim değişikliğine de pozitif katkılar sağlayacak. Ayrıca hidroelektrik santrallere (HES) karşı çıkanlar var. Tabii ki enerji, Türkiye'nin güzelliklerinden biri olan çevre ve yeşili dostu olarak harekete geçirilmelidir. Zaman zaman çok hoyratça çalışan müteahhitlerimiz var, onları destekleyemem. İyi niyetli olanları bir kenara koyuyorum, HES'lerle yapılan mücadele bize yol, su, elektrik olarak değil doğalgaz ithalatı olarak geri dönecek" açıklamasında bulundu.
"Bu projelerin yerli kaynaklarla yapılması çok önemli"
Yıldız, rüzgâr enerjisi ile ilgili projelerin toplam tutarının 20 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Bu projelerin yerli kaynaklarla yapılması çok önemli. 2.5 megavatlık (MW) bir rüzgâr santralinin her yönüyle Türkiye'de üretilmesiyle ilgili bir proje üzerinde de çalışılıyor" dedi.
"Türkiye'nin aydınlatmasına giden para 650 milyon TL"
Enerji Bakanlığı'nın, enerji verimliliği konusunda yakın zamanda bir strateji belgesi yayınlayacağını açıklayan Yıldız, "Türkiye'nin aydınlatmasına giden para 650 milyon TL. Sokak lambalarının tasarrufları için kamu ve özel sektöre görev düşüyor. 17 milyon armatürde yapılabilecek yüzde 50 civarında bir tasarruftan söz ediyoruz. Çimento fabrikalarının yalnızca baca ısısının bir süreçle değerlendirilmesi, 60 MW'lık enerji tüketimi olan bir fabrikanın 18 MW'lık enerjisini karşılayabilir" dedi. Bakan Yıldız, Türkiye'deki enerji sektörüne 3.5 milyar dolarlık doğrudan bir yatırımın olduğunu hatırlatırken, 2023 hedefleri doğrultusunda tasarruf yapmanın da bir gereklilik olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin, 2023 yılına kadar var olan enerji kalemlerini iki katına çıkarmak zorunda olduğunun altını çizen Bakan Yıldız, bu kapsamda 120 bin MW'lık bir lisans müracaatının söz konusu olduğunu söyledi. Bunun 50 bin MW'lık bölümünün lisanlarını aldığı bilgisini veren Yıldız, 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için bu firmaların yatırımlarını gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.