Herkes sahte diyor
Balyoz planının yer aldığı CD'leri inceleyen Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, 11 ve 17 No'lu CD'lerin ancak 2007 yılı içerisinde ya da daha sonra, geçmiş tarihli olarak hazırlanmış olabileceğini belirterek CD'lerin daha önceden hazırlanmış olmalarının mümkün olmadığını bildirdi. ABD'li adli bilişim firması Arsenal Consulting'in raporunda da 11 ve 17 numaralı CD'lerin 2003'te oluşturulmadığı belirtilmişti.
cumhuriyet.com.trBalyoz Planı’nın yer aldığı CD’lerin imajları üzerinde inceleme yaparak rapor hazırlayan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğretim üyeleri, 11 ve 17 No’lu CD’lerin ancak 2007 yılı içerisinde ya da daha sonra, geçmiş tarihli olarak hazırlanmış olabileceğini belirterek CD’lerin daha önceden hazırlanmış olmalarının mümkün olmadığını belirtti. Balyoz davasına bakan mahkemeye sunulacak raporda, 2003’te oluşturduğu belirtilen CD’lerin, daha sonraki yıllara ait teknoloji barındırdığına dikkat çekilerek “Bu durum ancak CD’lerin bir şekilde tarih, saat bilgileri değiştirilerek bu teknolojilerin ortaya çıkmasından sonra hazırlanması ile mümkün olabilmektedir” denildi.
YTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Coşkun Sönmez ve araştırma görevlisi Özgür Bozkurt’un raporu, davanın tutuklu sanığı Çetin Doğan’ın avukatlarının isteği üzerine hazırlandı. Raporda, CD’lerdeki dosyalara ilişkin belgelerin yaratılma ve değiştirilme tarihlerinin 14 Aralık 2001 ile 13 Ekim 2003 tarihleri arasında olduğu belirtildi. 11 No’lu CD içerisindeki,
“Çalışmalar_AYapılanmada Görevlendirileceklerüzahir.xls” dosyasında, “Calibri” yazı tipinin kullanıldığı ifade edilerek “Calibri yazı tipi, Cambria yazı tipi ile birlikte 2005 yılında deneme olarak kullanıldı. Office 2007 ilepiyasaya sürüldü. Bu dosyanın son değişikliğe uğradığı 12 Şubat 2003’te bu yazı tipinin kullanılması mümkün değildir” denildi. 11 ve 17 No’lu CD’lerin içindeki 66 dokümanda, Calibri, 5 tanesinde ise Cambria yazı tipine ilişkin kayıtlar olduğu belirtilen raporda, şu ifade kullanıldı: “Tespitler, bu dokümanların, 2005 yılından sonra yaratılmış ya da değiştirilmiş olması gerektiğini göstermektedir.”
Raporda, Microsoft Office’te 2007’den itibaren köklü değişikliklere gidildiğine, dosyaların Office Open XML biçimiyle kaydedilmeye başlandığına dikkat çekildi. 11 No’lu CD içerisinde yer alan “2002-2003 Tehdit Değerlendirmesi.ppt” dosyası içerisinde sıkıştırılmamış XML içeriğinin bulunduğu ifade edilerek “Bu dosyanın Office 2007 ya da daha yeni bir sürümü ile hazırlandığını göstermektedir. Sonuç olarak, toplam 80 adet dosyanın CD’lerin hazırlanma tarihinden sonraki yıllarda kullanıma sunulan programlarla hazırlandığı veya CD’lerin hazırlandığı tarihlerde bulunmayan özellikleri içerdiği anlaşılmaktadır” denildi. CD’lerin oluşturma tarihi ile gerçek oluşturulma tarihleri arasında bir tutarsızlığın ortaya çıktığı vurgulanarak, şöyle devam edildi: “Dosyalara ilişkin oluşturulma/erişim/değiştirilme tarihleri güvenilir olmaktan çıkmaktadır. CD’lerin hazırlanma tarihleri güvenilir değildir.”
Raporun sonuç bölümünde şöyle denildi: “11 ve 17 No’lu CD’lerin içerisinde yer alan dosya tarih bilgileri, değiştirilemez gerçek bilgi olarak kesin delil niteliğinde değerlendirilemez. Basitçe sistem saatini ileri-geri alarak herhangi bir dokümanın yaratılma, erişim ya da değiştirilme tarihleri kolaylıkla gerçekdışı olarak belirlenebilir. Hash değeri sadece uygulandığı verinin değişip değişmediğini ortaya koyar, geçmişe yönelik bilgi vermez. Üretildiği tarihten sonrasına yönelik kullanılabilir.”