Her yer talan her yer AOÇ
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ'de yerinde tespit yaptı. Odanın incelemelerinde, Başkanlık sarayı ile TBMM Kültür Merkezi şantiyelerinde binlerce ağacın kesildiği görüldü. Bazı bölgelerde kesilen ağaçların kök parçalarının dahi durması dikkat çekerken, işçilerin de güvensiz koşullarda çalıştığı gözlendi.
cumhuriyet.com.trMimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ’de “Başkanlık sarayı” olarak anılan ve inşaatı süren Başbakanlık konutu ile TBMM Kültür Kongre Merkezi’nin şantiyesine girdi. Yapılan tespit gezisinde başkanlık sarayı için binlerce ağacın kesildiği görüldü. Bazı bölgelerde sökülen ağaçların kök parçalarının halen durması dikkat çekti.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Sekreter Üye Tezcan Candan, AOÇ’de tespit gezisi gerçekleştirdi. İlk olarak 6 şeritli bulvarın yapıldığı alan gezildi. Tema Park inşaatlarının devam ettiği bulvarın eskiden ağaçlık olduğunu dile getiren Hakkan, “Burada ağaçlar kesildi. Gerek var mıydı? Yoktu. Halen daha ağaç kesimleri sürüyor. Görüyorsunuz.” dedi. Hakkan, Anakent Belediyesi’nin Tema Park inşaatını da gizliden gizliye yürüttüğünü ifade ederek, “Burası sit alanı. Ancak kaçak göçek bir inşaat yürütülüyor” ifadelerini kullandı. Tezcan Candan da başkanlık sarayıyla birlikte AOÇ’nin etrafının frekans kesici jammerlarla donatılacağını ve bunun sonuncunda AOÇ’nin halka kapatılacağını söyledi. Bu sırada annesiyle birlikte yoldan geçen emekli öğretmen Tuna Gürsoy, “Eskiden buraları çok yeşildi. Bu başkan (Melih Gökçek) her şeyi iyi yaptı ama burası olmadı böyle. Her yer yol oldu” diyerek çalışmalara tepki gösterdi. Hakkan ve Tezcan daha sonra başkanlık sarayı için ayrıca yapılan köprülü kavşağı da denetledi. İkili, incelemenin ardından başkanlık sarayı inşaatına yasak olmasına karşın girdi. Bölgede yüzlerce ağacın kesildiği görülürken, şantiye bekçisinin, “Burada daha çok ağaç kesilir. Bu inşaatın yapılması için mecbur kesilecek” sözleri dikkat çekti.
Tekel’de kontrolsüz yıkım
Tarihi tekel fabrikasının olduğu alanda yapılan TBMM Kültür Kongre binası da incelendi. Şantiye sahasına giren Hakkan ve Tezcan, 1930’lu yıllarda yapılan tarihi lojmanların yıkımına şahit oldu. Alanda çalışan işçilerin ise iş güvenliğine uymadığı gözlendi. Çelik burunlu şantiye ayakkabısı olmayan işçilerin başlarında da kask üzerlerinde fosforlu yeleklerin olmadığı görüldü. Yıkıntılardan çıkan demirlerin kesiminde kullanılan oksijen tüplerinin kontrolsüz bir biçimde yere yatırıldığı görülürken, tüplerin yakınlarında herhangi bir yangın söndürücünün de olmaması tepki çekti.
ODTÜ Ormanı’na destek
Hakkan ve Tezcan yerinde tespit gezisinin sonunda daha sonra ODTÜ’ye geçerek, ODTÜ Ormanı’nda Anakent Belediyesi’nin keseceği ağaçların olduğu noktada inceleme yaptı. Anakent Belediyesi’nin ODTÜ Ormanı’ndan geçirmek istediği otobanın planlama açısından da sorunlu olduğunu belirten ikili, burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bu yoldan otobüsler ve kamyonlar geçecek. Otoban niteliğindeki bu yolun bu nedenle kent merkezinden geçmesi uygun değil. Hiçbir Avrupa ülkesinde böyle plan yok. ODTÜ’de bu yola direniyor ve direnecektir. Çünkü burada gösterilen tavır nedeniyle okulun araştırma fonları kesildi, bütçesi azaldı.”