Her şey MİT'ten sorulacak!
Başbakanlık ve MİT'in ortak hazırladığı yeni yasa tasarısı skandal düzenlemeler içeriyor.
cumhuriyet.com.trBaşbakanlık ve MİT’in ortak hazırladığı yeni yasa tasarısıyla MİT’e “muhtemel iç tehdit odaklarına” karşı operasyon yetkisi veriliyor. Kolluk kuvveti yetkisi alacak olan teşkilat, psikolojik istihbarat için internet siteleri kurabilecek. Ergenekon davasında hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, çeşitli internet siteleri aracılığıyla propaganda ve dezenformasyon yaptırmakla suçlanıyor.
Yeni düzenlemeyle ilgili çalışmaları dün Taraf gazetesi gündeme getirdi. Hatta tasarının Başbakan Tayyip Erdoğan’a bile iletildiği ileri sürüldü. Tasarıda yer aldığı ileri sürülen düzenlemeler ise hükümetin MİT’i önümüzdeki dönemde ne kadar etkili bir konuma getireceğinin göstergesi olarak yorumlandı. Buna göre yeni düzenlemeyle MİT’e “muhtemel iç tehdit odaklarına” karşı operasyon yetkisi verilecek. Görevdeyken suç işleyen MİT personeli ancak özel mahkemelerde yargılanabilecek. Devlet kademesindeki atamalar için MİT’ten rapor istenecek. MİT’e ayrıca kolluk kuvveti yetkisi de verilecek. Bu önemli ayrıntılar konusunda Ankara’dan gün boyunca konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.
Yıllarca benzer tartışmaların içerisinde görev yapan eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, böyle bir düzenleme için ciddi tartışmalar ve analizler yapılması gerektiğini vurgularken, şunları kaydetti:
“Böyle bir çalışma yapıldığı ve bu düzenlemeleri içerdiği doğruysa çok önemli. Ancak bir istihbarat teşkilatının, özellikle demokratikleşme ihtiyacı olan Türkiye’de bir teşkilatın yeniden yapılanması, yasal çerçeve içerisinde görev ve sorumluluklarının yeniden tayini meselesi çok tartışılması gereken, ciddi analizler yapılması gereken bir mesele. O bakımdan sadece Türkiye’nin istihbarat teşkilatının değil, özellikle güvenlik sektörünün demokratik bir Türkiye’nin, nitelikli demokratikleşme çerçevesinde kurumsallaşan bir Türkiye’nin yapısı içinde değerlendirilmesi gereken ve ciddi tartışmalar sonucu parlamentoda karar alınması gereken bir konu. Bu tartışmalar, bir istihbarat teşkilatının, güvenlik teşkilatının olması gereken denetlenebilirlik ve hesap verilebilirlik çerçevesinde meseleye bakılmasını zorunlu kılıyor.”
‘Kolluk yetkisi doğru değil’
Demokratik hedefleri olan bir ülkede istihbarat teşkilatının iç güvenlik konularıyla ve kolluk kuvvetleriyle icrai çerçevede ilgilenmesinin doğru olmadığını vurgulayan Öneş, “İstihbaratla aynı zamanda icrai yetki kullanımı, geçmişte tartıştığımız ve kötü örneklerini gördüğümüz bir yöntemdir” dedi. Öneş, teşkilatın psikolojik istihbarat gerekçesiyle sahte internet siteleri kurması konusunda da “Ergenekon sürecinde bu konu karşımıza geldi, tartışıldı” derken bu tartışmaların tekrar yaşanmaması gerektiğini ifade etti.