Her işsizin 'eylem planı' olacak
İŞKUR'da, 393 kişiyle sınırlı olan iş ve meslek danışmalarına yapılacak 2 bin kişilik takviyenin ardından işsizlere bir ''eylem planı'' çerçevesinde iş aranacak.
cumhuriyet.com.trMesleki Yeterlilik Kurumu, ilerleyen günlerde kendilerinden daha sık bahsedilecek iş ve meslek danışmanlarının standartlarını en ince ayrıntısına kadar belirledi. Türkiye Personel Yönetimi Derneği ve İŞKUR tarafından hazırlanan standartta, iş ve meslek danışmanlığı, meslek seçimi aşamasında bulunan, iş bulmada/seçmede güçlükleri olan, mesleki uyumsuzluk problemleri bulunan, mesleki becerilerini geliştirmek, mesleğini veya işini değiştirmek isteyenlere yönelik olarak; kişisel özellikler ile mesleklerin gerektirdiği nitelikleri, şartları ve iş piyasasının gereksinim duyduğu iş/meslekleri karşılaştırarak, bireyin istek ve durumuna en uygun iş/mesleği seçmesi, seçtiği iş/meslekle ilgili eğitim imkanlarından yararlanması, işe yerleştirilmesi ve işe uyumunun sağlanması ile ilgili sorunların çözümüne sistemli olarak yardım eden kişi olarak tanımlandı.
Danışmanlar, günlük olarak gazete, dergi, internet ve farklı kanallar aracılığıyla duyurulan iş ilanlarını takip edecek. İş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri araştıracak danışmanlar, iş gücü piyasasında geçerliliğini kaybeden meslekler ve bu mesleklere alternatif olacak mesleklere ilişkin çalışmalar yapacak.
İşsiz bekletilmeyecek, güler yüzlü olunacak
Standartta, danışmanın, işsizlerle yapacağı görüşmeler de detaylı olarak tarif edildi.
Buna göre, danışman, randevu tarih ve saatinde görüşme odasında hazır bulunarak, iş arayan danışanı bekletmeyecek. Danışanı ayakta ve güler yüzle karşılayarak oturması için yer gösterecek danışman, danışanın hangi konuda yardım almak üzere görüşmeye geldiğini belirleyecek.
Danışman, danışanın görüşme sürecinde rahat olmasını sağlayacak, açık uçlu sorular sorarak danışanın beklentilerini tanımlayacak. Danışanın kazanç, sosyal güvence, sosyal imkanlar ve benzeri konularda beklentilerini belirleyecek danışman, uygun iş/meslek seçiminde nelerin önemli olduğunu vurgulayacak. Danışman, sağlıklı bir iletişim için danışanı motive edecek.
Güçlü ve zayıf yönler ortaya çıkarılacak
İş ve meslek danışmanı, danışan daha önce çalışmış ise son işinden ayrılma nedeni, daha önceden iş görüşmesi yapmış/eğitim kurumuna başvurmuş ve reddedilmiş ise reddedilme nedenleri konusunda bilgi alacak. Danışanın iş gücü piyasası, iş bulma kanalları, meslekler ve eğitim yerleri hakkında bilgi eksikliklerini tanımlayacak danışman, danışanın güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkmasını sağlayacak. Danışman, bu amaçla test ya da testler uygulayabilecek. Danışanın iş bulma/meslek seçiminde karşılaştığı sorunlar ve engelleri tanımlayacak danışman, ayrıca danışanın yönelebileceği meslekleri, iş bulabileceği sektör ve iş yerlerini belirleyecek.
Danışman, danışanın, meslekler, eğitim yerleri ve iş arama becerileri konusunda yetersiz olduğu alanlar varsa bunları tespit edecek. Danışman, herhangi bir meslekte aranan bilgi, beceri ve yetkinlikleri danışanda var olan bilgi, beceri ve yetkinliklerle karşılaştırarak danışanı uygun meslekler ile eşleştirecek. İhtiyaç olması halinde danışanlar özelliklerine uygun eğitim yeri, kurs/staj programlarına yönlendirilecek.
Eylem planı takip edilecek
İş ve meslek danışmanı, yapılan görüşme doğrultusunda danışanın iş bulma/meslek seçimi sürecinde eksikliklerini gidermeye yönelik eylemleri tanımlayarak bir eylem planı oluşturacak. Plan doğrultusunda, danışanı aktif kılmak için eylem planında bir sonraki görüşme tarihine kadar danışana, meslekler ve eğitim yerleri hakkında bilgi edinmesi, birlikte karar verilen işler dışında açık iş bulması, iş görüşmesi yapması gibi sorumluluklar verilecek. Eylem planında yer alan eylemler belli bir tarihe bağlanacak.
Eylem planının etkinliği açısından bir sonraki görüşme tarihi belirlenecek. Birlikte yapılan eylem planının uygunluğu danışanla tartışılıp değerlendirilecek. Yapılan görüşmelerde danışanın güçlü yönleri ön plana çıkarılırken, sınırlarının da farkında olması sağlanacak. Eylem planını izleyecek iş ve meslek danışmanı, kişiye özgü olarak oluşturulan eylem planına uygun hareket edilip edilmediğini de kontrol edecek.
İş görüşmesi provası
Danışanın iş arama becerilerini geliştirmek amacıyla iş bulmanın bir süreç olduğunun kavranması sağlanarak, iş yaşamından olumlu örnekler verilerek danışan iş aramaya motive edilecek. Danışana iş piyasası (en çok aranan meslekler, işler ve pozisyonlar ve benzeri) ile iş arama kanalları (gazete ilanları, istihdam kuruluşları, İK siteleri, firma siteleri ağ oluşturma ve benzeri) hakkında bilgi verilecek.
Danışana iş başvuru formunun doldurulması ve örnek özgeçmişler gösterilerek etkili özgeçmiş hazırlama konusunda destek olunacak. İş görüşmesi becerilerini geliştirilmesi için de danışana, iş görüşmesi süreci, çeşitleri, sergilenmesi gereken tutum ve davranışlar hakkında bilgi verilecek. İş arayan kişiyle iş görüşmesi örnek uygulama çalışmaları yapılarak hataları konusunda geri bildirimde bulunulacak.
İş aramaya girişimcilik alternatifi
Tüm bunların yanında, danışanda kendi işini kurma konusunda farkındalık yaratmaya yönelik de çalışmalar yapılacak. Girişimcilik bir iş alternatifi olarak danışana sunulacak, ilgili kurumlar ve süreç hakkında kişilere temel bilgi verilecek. Danışanlara başarılı girişimcilik örnekleri aktarılacak. İş ve meslek danışmanı, tüm bunları yaparken ekonominin en önemli sonlarından kayıt dışılığa da dikkati çekecek. Danışanlar, kayıt dışı çalışmanın yol açacağı hak kayıpları hakkında bilgilendirilecek.