"Her derde deva" tabletlere hapis yolu göründü
RTÜK, "Mucize İlaç" reklamlarını yapanlara hapis cezası için ilk adımı attı. Üst Kurul kararı uyarınca, ilk etapta Park TV, Cem TV, Nisa TV, HM TV, Nurs TV, 360 TV ve Mercek TV hakkında hazırlanan 20 uzman raporu Sağlık Bakanlığına gönderildi
cumhuriyet.com.tr
RTÜK'ten edindiği bilgiye göre, Üst Kurul, 18 Ocak'ta yürürlüğe giren "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 32. Maddesini dikkate alarak, halkı yanıltıcı reklam yapan kanallarla ilgili uzman tespitlerinin, sorumlular hakkında işlem başlatılmak üzere Sağlık Bakanlığına gönderilmesini kararlaştırdı.
İlaç olmayan ürünlerin hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği yönünde reklamını yapanlar hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören kanun kapsamında, radyo ve televizyonlarda, ilaç olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği yönünde herhangi bir ürünün reklamının yapılması suç oluşturuyor ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekiyor.
19 Ocak'tan sonraki yayınlara hem hapis hem para cezası
Bitkisel gıda destekleri gibi ilaç olmayan çeşitli ürünlerin, hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği yönünde reklamlarını yayınlayan televizyon kanallarıyla ilgili uzman raporlarını değerlendiren Üst Kurul, kanunun yürürlüğe girdiği 18 Ocak'tan önceki yayınlarla ilgili olarak 6112 Sayılı Yasa kapsamında işlem yaparak idari para cezası verdi.
Üst Kurul 19 Ocak'tan itibaren yapılan yayınlar hakkında ise hem 6112 Sayılı Yasa kapsamında idari para cezası uygulanmasına hem de reklamı yapanlar hakkında hapis cezası öngören kanun değişikliği kapsamında işlem yapılmak üzere uzman tespitlerinin Sağlık Bakanlığına bildirilmesini kararlaştırdı.
Üst Kurul kararı uyarınca, Park TV, Cem TV, Nisa TV, HM TV, Nurs TV, 360 TV ve Mercek TV olmak üzere 7 yayın kuruluşu hakkında hazırlanan 20 uzman raporu Sağlık Bakanlığına ulaştırıldı.
2 binden fazla müeyyide uygulandı
RTÜK, 2011 yılından bu yana, bitkisel gıda destekleri gibi çeşitli ürünlerin, hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği iddiasıyla tanıtarak halkı yanıltan yayınları takibe alarak, söz konusu yayınları yapan televizyon kanallarına yönelik iki binden fazla müeyyide uyguladı.
Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı gibi ilgili kamu otoriteleriyle ortak toplantılar düzenleyen Üst Kurul, halkı yanıltan kişi ve kuruluşlara karşı alınabilecek önlemlerin belirlenerek hayata geçirilmesine katkı sağlıyor.