Her 10 işsize 5 işsiz daha eklendi
TİSK, Ocak ayı itibariyle işsiz sayısının kriz öncesine göre yüzde 51 daha yüksek olduğunu vurguladı. Her 10 işsize 5 işsizin daha eklendiğine dikkat çeken TİSK, 2007 yılında 2 milyon 376 bin kişi olan işsiz sayısının Ocak 2010'da 3 milyon 591 bine yükseldi.
cumhuriyet.com.trTİSK, Nisan ayı İşgücü Piyasası Bülteni'ni yayınladı. TİSK'in bültenine göre krizin panik havasının zirvede olduğu döneme kıyasla işsizlik oranı Ocak ayında geriledi. Ancak işsizlik oranlarında Kasım ayından bu yana artış yaşanıyor. İşsiz sayısı kriz öncesi döneme göre yüzde 51 oranında artış gösterdi. Kriz öncesi dönemi temsil eden 2007 yılında 2 milyon 376 bin kişi olan işsiz sayısı Ocak 2010'da yüzde 51 artarak 3 milyon 591 bin kişiye çıktı.
Ocak 2010'da 3 milyon 591 bin kişiye çıktı. Ocak 2010'da bir önceki yılın aynı dönemine göre iş arayanların sayısı 59 bin kişilik bir azalış kaydetti. İşsizlik tarafında kadın nüfusun daha belirleyici olduğu görüldü. Erkek işsizlerin sayısı 120 bin kişilik azalış gösterirken, kadın işsizlerin sayısı 60 bin kişi arttı.
İşgücüne katılma oranı arttı
Ekonomik krizin etkisiyle bir taraftan işgücüne katılma oranları artarken, diğer taraftan iş bulma ümidi olmayanların sayısı da arttı. Krizin panik havasının yoğun olduğu Ocak 2009 seviyesine kıyasla iş bulma ümidi olmayanların sayısı gerilemiş olmakla birlikte, Temmuz 2009'dan bu yana artmaya sürdürdü. Ocak 2010 itibariyle 827 bin kişinin iş bulma ümidi bulunmadığı ortaya çıktı. İşsizlere iş arama süreleri itibariyle bakıldığında, 5 ay ve daha kısa süreden beri iş arayanların oranı Ocak 2010'da yüzde 55.8 olarak gerçekleşti.
Gerçek işsiz sayısı 6 milyon 738 bin
Klasik işsizlik tanımına göre Ocak'ta işsiz sayısı 3 milyon 591 bin oldu. Buna ümitsizler, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, mevsimlik çalışanlar ve zamana bağlı eksik çalışanlar eklendiğinde gerçek işsiz sayısı 6 milyon 738 bin kişiyi buldu.
İşsizlik ödeneği başvuruları kriz öncesine göre yüzde 137 arttı
Aralık 2009'da 43 bine, Ocak 2009'da 53 bine yükselen işsizlik ödeneği başvurusu, Şubat ve Mart ayında yeniden gerileme eğilimine girdi. Mart'ta 37 bin 460 kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmak için kuruma başvuruda bulundu. Buna karşın Mart 2010'daki işsizlik ödeneği başvuru sayısı Mart 2008'e, yani kriz öncesine göre yüzde 137 oranında yükseldi.
İstihdam düzeyindeki azalma devam ediyor
Toplam istihdam düzeyindeki azalma Temmuz 2009 döneminden beri devam ediyor. 2010 Ocak dönemi itibariyle TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, İŞKUR'un derlediği işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki gelişmeler, kısa vadeli istihdam beklentilerine yönelik olarak yapılan anketlerin sonuçları ve küresel işgücü piyasalarındaki değişime dair ILO verileri birlikte değerlendirildiğinde, son bir yıllık dönemde işgücü piyasasında ön plana çıkan temel sonuçlar ve ana değişim eksenleri şöyle:
-Toplam istihdam düzeyindeki azalma Temmuz 2009 döneminden beri devam ediyor. Toplam istihdam düzeyi 2010 Ocak ayında bir önceki aya göre 289 bin kişi azaldı.
-İşsizlik oranının yıllık seyri incelendiğinde, oranın azalış trendine girdiği ancak bunda tarım sektöründe ortaya çıkan çok yüksek hacimli "sözde" istihdam artışının etkili olduğu anlaşıldı. Tarımdaki bu artışı ekonomik büyümesi ile bağdaştırmak zor.
-İstihdam göstergeleri bir yıllık değerlendirmede toparlanma ifade ediyor. Ancak bu konuda baz etkisi de dikkate alınmalı.
-Kayıtdışı istihdam arttı.
-Önemli sayıda "emekli", "çalışamaz halde", "mevsimlik çalışan" kitleleri işgücü piyasasına katılmıştır. Bu olgu da dikkatle incelenmeli.
-En geniş işsizlik tanımına göre 6 milyon 738 bin işsiz bulunuyor.
-Buna karşılık, sanayi istihdamında artışın ortaya çıkması olumlu.
-İşsizlik ödeneğine başvuruların tekrar azalmaya başlaması ve reel sektör ile tüketicilerin istihdam beklentilerinin artış trendinde olması da yakın geleceğe dair olumlu işaret.
-ILO göstergelerine göre Türkiye istihdamın ve işsizliğin seyri açısından Aralık 2009 itibariyle iyimserlik verici bir konumda. Toplam istihdam düzeyi 2010 Ocak ayında bir önceki aya göre 289 bin kişi azaldı.