Hep saate bakmayın

Cuma gününe kadar ders çalışabilirsiniz. Ancak çok özel konuları çalışmak yerine eksikliklerinizi tamamlamak ve baştan sona gözden geçirme niteliğinde olan çalışma tekniklerini uygulayın.

Figen Atalay

Yaklaşık iki milyon gencin, gelecek yaşamlarına ulaşmak amacıyla bugüne kadar verdikleri emeklerinin ilk karşılıklarını alacakları güne çok az kaldı. Tarsus SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Y. Eray Varol; üniversite sınavlarının birinci aşaması olan YGS’de gençlerin emeklerini başarıya çevirmelerine yardımcı olacak bazı stratejiler önerdi:

* Bazen hızlı okuyun: Soruları gerektiği yerde hızlı, gerektiği yerde yavaş, dikkatli ve anlayarak okuyun.

* En fazla iki kez okuyun: Soruları defalarca okumayın, en fazla iki defa okuyun.

* Tamamının altını çizmeyin: Soruyu çözmenize ipucu olacak kelimelerin ve soru köklerinin altını çizin; sorunun tamamının altını çizmeyin.

* Tam anlamadan yanıtlamayın: Neyin sorulduğunu tam olarak anlamadan soruyu cevaplamayın.

* Uzun paragraftan korkmayın: Uzun paragraf sorularını mutlaka okuyun, inanın size çok kolay gelecektir .

* Boş bıraktığınızda işaret koyun: Geri döneceğiniz ya da yapamayacağınız soruların yanına mutlaka bir işaret koyun.

 

Cumaya kadar çalışabilirsiniz: Cuma gününe kadar ders çalışabilirsiniz. Ancak çok spesifik konuları çalışmak yerine eksikliklerinizi tamamlamak ve baştan sona gözden geçirme niteliğinde olan çalışma tekniklerini uygulayın.

İki deneme

Bu hafta en az iki deneme testi çözün: Zaman yönetimini ve kullandığınız stratejileri son olarak gözden geçirin. Özellikle yapabildiklerinize odaklanın. Ancak bu deneme testini sonuç olarak değerlendirmeyin.

Canınızı sıkan kişilerle görüşmeyin: Motivasyonunuzu yüksek tutun. Bugünlerde mümkün olduğunca canınızı sıkan, moralinizi bozan, sizi strese sokan ortam ve olaylardan uzak kalın. Size iyi gelen ve kendinizi yanında rahat hissettiğiniz kişilerle iletişim içinde olun.

Uykunuzu ve yemeğinizi dengeleyin: YGS gibi sınavlar, aynı zamanda fizyolojik kondisyonun da güçlü olmasını gerektiren sınavlardır. Sınav gününde kendinizi dinç, enerjik ve fizyolojik olarak hazır hissetmeniz için dengeli bir yaşam tarzını sürdürün. Uykunuzu, yemek düzeninizi ve günlük yaşamınızı dengeleyin.

Tehlikeli etkinliklerden uzak durun: Bedeninizi aşırı yoracak veya sakatlanma riski oluşturacak ağır ve tehlikeli spor ve etkinliklerden uzak durun.

Rahatlatıcı spor ve egzersizler yapın: Günde en az 10 dakika çok ağır olmayan, hafif ve rahatlatıcı egzersizleri yapmaya çalışın. Bu egzersiz ve yürüyüşler, sınav kaygınızla başa çıkabilmenizi ve kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

Beyin egzersizi ve bulmaca: Dikkat ve konsantrasyonunuzu, strateji oluşturma ve problem çözme becerilerinizi arttıran, zaman yönetiminizi güçlendiren egzersizler yapın.

Önce rahatlayın

Sınava girmeden önce rahatlayın: Birkaç kez sessiz ve derinden nefes alın ve nefesinizi aldığınız sürenin iki katı süresince yavaş yavaş bırakın, bütün vücudunuzdaki kasları iyice sıkıp bırakın ve tekrar derin ve sessiz nefes alıp bırakın. Bunları uygularken içinizden kendinize şu telkini yapın: “Rahatla ve sakin ol. Ben elimden gelen her şeyi yaptım ve başarabilirim.”-

Sadece bilmek yeterli değil: Sınavlar sadece bilginizi ölçmez. Dayanıklılığınızı, dikkatinizi, zamana karşı yarışınızı, muhakeme gücünüzü ve daha birçok yeteneğinizi değerlendirmeye alır. Bu yüzden sadece bilmek yeterli gelmeyebilir.

İki dakika dinlenin

Yorulduğunuzu hissedince dinlenin: Sınav sırasında dikkatiniz dağılabilir; soruyu tekrar tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için 2 dakika dinlenin. Belirli periyotlarla kendinize ayıracağınız küçük dinlenme aralıklarını; nefes alma, gözleri kapama, şakaklarınızı ovma gibi hareketler yaparak dikkatinizi, enerjinizi toplama ve yoğunlaştırmaya katkı sağlayacak şekilde değerlendirin.

Her dakika saate bakmayın: Zamanın farkına varın; her bölüm için kendinize belli bir zaman ayırın. Zamanı yönetmeye çalışın, her dakika saate bakmayın. Beş altı soruda bir zamanı kontrol ederek temponuzu ayarlamaya çalışın.

Emin değilseniz yanıtını değiştirmeyin: İlk gelen cevaba ve sezgilerinize güvenin. Ancak hatanızı fark ettiyseniz ya da kesin bilgiyi anımsadıysanız o zaman değiştirin.

Kolaydan zora tekniğini uygulayın: Beynimizin çalışma prensibi kolaydan zora doğrudur. Bu nedenle ‘turlama tekniği’ni kullanarak önce kolay soruları bulun ve cevaplayın. Daha sonraki turlarda zor soruları cevaplayın. Bu size testin başında hem zaman hem de moral kazandıracaktır.