Hemşirelerin iç karartan anketi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi'nin anketine göre, hemşirelerin yüzde 33.1'i ''zor geçiniyor'', yüzde 63.1'i ise ''idare ediyor''. Ankete katılanların yüzde 70.8'i ise ''iş yerinde kendisine haksızlık yapıldığına'' inanıyor.

cumhuriyet.com.tr

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'ndan Dünya Hemşireler Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, 2007 yılında yeniden düzenlenen Hemşirelik Kanunu'nun hayata geçirilmediği belirtildi.

Hemşirelerin can güvencesinden yoksun bir şekilde, ülkenin en ücra köşelerinde güvencesiz çalıştırıldığı savunulan açıklamada, uzmanlar aracılığıyla hemşireler üzerinde yapılan bir ankete yer verildi.

Ankete göre, her hastanede 60 yaşın üzerinde çok sayıda hekime rastlanırken bu yaşın üzerinde 1 hemşire bile bulunmadığına işaret edilerek, hemşirelerin en geç 50'li yaşlarda meslekten uzaklaştıklarına dikkat çekildi.

Katılımcıların yüzde 61'inin evli, evli olanların da 1 ya da 2 çocuk sahibi olduğu belirtilen açıklamada, anketi yanıtlayanların yüzde 33.1'inin ''zor geçindiklerini'', yüzde 63.1'inin de ''idare ettiklerini'' dile getirdiği kaydedildi.

Ankete katılan hemşirelerin yüzde 70.8'inin ''iş yerinde size haksızlık yapılıyor mu'' sorusuna ''evet'', yüzde 18.2'sinin ise ''hayır'' yanıtı verdiği bildirildi. Katılımcıların yüzde 11'i ise bu konuda ''kararsız'' kaldı.

Açıklamada, halkın sağlık hakkı ve gelecek için personel açığının giderilmesi, iş yükünün azaltılması, emeklilik yaşının aşağı çekilmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi, görevde yükselme yolunun açılması, keyfi görevlendirmelerin sonlandırılması, öğrenci hemşirelerin staj yaparken sigortalanması, aile hekimliği uygulamalarının hemşirelik mesleğinde neden olacağı tahribatın öngörülmesi, aile hekimliği uygulamalarına son verilmesi, hemşirelik mesleğinin toplumsal algısını dönüştürücü politikaların üretilmesi, kadrolu çalışmanın esas alınması istendi.