Hekime tayin yasağı

Eşleri özel sektörde çalışan kamudaki doktorlar, Danıştay’ın kararlarına karşın eşlerinin bulunduğu yere tayin olamayacak.

Mustafa Çakır

Hükümet, eşi özel sektörde çalışan kamudaki hekim ve uzman hekimlerin eşlerinin bulunduğu yere tayinlerine Danıştay kararlarına karşın yasak getirdi. Hükümetin kararıyla eşleri özel sektörde çalışan kamudaki hekim ve uzman hekimler, eşlerinin bulundukları yerlere tayin olamayacak. Bu kararla hekimler, kamudaki diğer memurlara tanınan haktan yararlanamayacak. Hükümet, kamu çalışanlarının tayinlerini düzenleyen genel yönetmelik olan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yaptı.

Değişiklik ile kamudaki hekimlere genel yönetmelikle tanınan önemli bir hak geri alındı. Yönetmeliğe göre eşleri özel sektörde çalışan devlet memurları, eşlerinin bulundukları yerlere tayin olabiliyor. Bunun için özel sektörde çalışan eşin “bulunduğu yerde son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödeyerek kendi adına veya bir hizmet akti ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması” yeterli kabul ediliyor. 2014 yılında getirilen bu hak önce “özel sektördeki eşin bulunduğu yerde 3 yıl kesintisiz 360 gün sosyal güvenlik primi ödemesi” koşuluyla yaşama geçirilmiş, 2015 yılında ise bu süre “son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemesi” diye değiştirilmişti.

Yönetmelik değişikliği

2014 öncesinde ise kamudaki memurların eş durumu tayinlerinde eşin de devlet memuru olması koşulu aranıyordu. Yönetmelikteki bu değişikliklere dayanarak kamudaki hekimler de özel sektörde çalışan eşlerinin bulundukları yerlere tayin istemişler ancak Sağlık Bakanlığı tarafından bu talepler kabul edilmemişti. Sağlık Bakanlığı, gerekçe olarak da bakanlığın kendi yönetmeliğini gösteriyordu. Ancak hekimlerin yargı yoluna başvurmaları üzerine Danıştay, kamudaki hekimlerin de bu haktan yararlanması gerektiğine karar verdi. Danıştay’ın kararlarının ardından ise kamudaki hekimler de özelde çalışan eşlerinin bulundukları yerlere tayin olabiliyordu. Ancak hükümet dün yaptığı yönetmelik değişikliği ile buna son verdi.