Hediye sorusu kızdırdı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın resmi konuğu olarak bu ülkeye gitti. Gül, ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtadı. Gül, bir gazetecinin "Kral Abdullah'ın Türkiye ziyareti sırasında özel hediyelerle geldiğini biliyoruz" başlayan sorusunu yarıda keserek "Ne biliyorsunuz? Nereden biliyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın resmi konuğu olarak bu ülkeye gitti. Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında ziyarete ilişkin bilgi verdi ve güncel konulara ilişkin soruları da yanıtladı.
Gül'ü kızdıran soru
Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin "Kral Abdullah'ın Türkiye ziyareti sırasında özel hediyelerle geldiğini biliyoruz" başlayan sorusunu yarıya keserek "Ne biliyorsunuz? Nereden biliyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.
Bunun ardından aynı gazetecinin, hediyeleşmenin bir geleneği olduğunu belirterek "Siz de bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti adına özel bir hediye götürecek misiniz? Acaba bir Umre ziyareti planınız da var mı?" sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Ziyaretten sonra hepsini görürsünüz, bu soruların cevabını" karşılığını verdi.
"Irak normalleşiyor"
Irak'ta yapılan yerel seçimleri bir "başarı" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, olaysız geçmesinin çok takdir edilecek bir husus olduğunu, normalleşmeye doğru önemli adımlar oluşturduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin yakından takip ettiğini ve hep desteklediğini ifade etti.
Kendisini uğurlamak için Esenboğa Havaalanında bulunan TBMM Başkanı Köksal Toptan ve bazı bakanların da bulunduğu basın toplantısında Gül, Filistinlilerin birliği ve beraberliğinin önemine vurgu yaptı.
Filistinlilerin birleşmesi için muhakkak ki "makul" olan bir birleşme olacağını ifade eden Gül, "Farklı görüşler vardır, bunlar gayet normaldır ancak çoğulculuğa hepsinin rıza göstermesi gerekir" dedi. Gül, "Hepimiz onların bir araya gelmeleri ve Filistin davasını daha güçlü savunabilmeleri için elimizden gelen tüm gayretleri göstereceğiz" şeklinde konuştu.
Gazze operasyonları öncesi uyardık
Bu arada, Gazze'deki ateşkes ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Gül, bu konuda endişelerinin olduğunu belirterek şunları söyledi: "Gazze olayları başlamadan bir ay önce biz, çok kaygılanmaya başlamıştık. Onu kamuoyu ile paylaştık, Filistin'den çağırdığımız heyetlerle de paylaştık. Her şey belli idi. Avrupa ve Amerikalı dostlarımızla da, Mısırlı dostlarımızla da, hepsiyle paylaştık. Bakın bir felakete doğru gidiliyor. Tarihler belli, neler olabileceği, sürpriz olmaz dedik. Bütün bunlar oldu. Şimdi de olabilir."
Cumhurbaşkanı Gül, herkesin gayret içinde olması gerektiğini vurgularken Filistin sorununun birçok meselenin kaynağı olduğunu, çözümlenmesinin dünyada birçok problemin çözümünü kolaylaştıracağının altını çizdi.
"Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımız eşittir"
Davos olayından sonra Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin geleceğine ve Türkiye'de antisemitizmin artmasına ilişkin kaygıların sorulduğu basın toplantısında Gül, "Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımız sen, ben ne isem onlar da budur. Onlar da milletvekili olabilir, cumhurbaşkanı olabilir. Onların da bu ülkede hakkı ve hukuku vardır" dedi.
Türkiye vatandaşları olan bu topraklarda asırlardır bu topraklarda yaşayan insanların hakkı ve hukukunun eşit olduğunu vurgulayan Gül, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla onlara karşı herhangi bir tavır söz konusu olamaz. İsrail ayrıdır, Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımız ayrı. İsrail'in Gazze'ye yönelik, Filistin'e yönelik politikaları tenkit edilmiştir. Sayın Başbakanının yaptığı budur ki burada açıklamıştı. Bütün vatandaşlarıma buradan sesleniyorum. Sakın böyle bir yanlış tavır içerisine girmesin. Herkesin hakkı, hukuku aynıdır bu ülkede."
"Yanlış yapanları herkes ikaz etmeli"
Cumhurbaşkanı Gül, anayasada vatandaşlığın esas olduğuna işaret ederek "Bu konuda yanlış yapanlar olabilir. Yanlış yapanlar her toplumda çıkar. Yanlış yapanları herkes ikaz etmesi gerekir" dedi. İsrail'in hükümet tarafından yapanlar açıklamaların gayet açık olduğunu da belirten Gül, "Bunun için spekülasyonlara fırsat vermemek gerekir" ifadesini de kullandı.
"Türkiye şov peşinde değil"
Cummhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin arabuluculuk rolüne ilişkin kaygılara da dikkat çekilmesi üzerine "Türkiye, niye kaygılansın ki. Türkiye, arabuluculuk rolünden bir şey, çıkar elde etmiyor, Türkiye prestij peşinde değil. Türkiye, bir şov peşinde değil. Eğer burada bir problem varsa iki tane anlaşmazlığı olan taraf kaybeder" dedi.
Diğer bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Hamas'ın tüm dünya tarafından desteklenen seçimlerden galip çıktığını belirterek, Türkiye'nin 2006 yılında Hamas konusunda takındığı tutumu övdü. Halen yapılan görüşmelerde bazı devlet adamlarının Hamas'ın da sürece katılması gereğinden söz ettiğini kaydeden Gül, Türkiye'nin ise Hamas'ın seçimi kazanıp görev başına geçtiği günden Hamas ile görüşüp "yanlış yola gidilmemesi" için uyarılar yaptığını söyledi.
"2006'da Türkiye'ye fırsat verilmiş olsaydı Gazze farklı olurdu"
Cumhurbaşkanı Gül, "O zaman fırsat verilmemiş olsaydı Türkiye'ye belki bugün yaşananların hiç biri yaşanmazdı. Belki Gazze bugün çok farklı olurdu. Belki Hamas denen grup bugün çok farklı bir istikamette olurdu. O zaman o görüşme yapan kişilerden idim ve çok umutluydum ama ne yazık ki bu fırsat verilmemişti. Bunun maliyeti de herkes çekmişti" dedi.
Türkiye'nin "şeffaf ve dürüst" hareket ettiğinin de altını çizen Gül, "Bunu bazıları anlamaktadır bazıları anlamamaktadır" sözlerine ekledi.
'Gül Riyad'ta Türk bir iş adamlarıyla bir araya geldi'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyarette bulunduğu Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'da Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.
Al Khozama Oteli'nde basına kapalı gerçekleşen toplantının başlangıcında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'la 2002 yılında 1,5 milyar dolar olan ticaret hacminin bugün 5,5 milyar dolar düzeyine ulaştığını anımsatarak, hedefin 10 milyar dolar olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan'ın iş imkanları açısından cazip bir ülke olduğunu anlatan Gül, iş adamlarına yatırımlarını artırma çağrısında bulundu. Gül, Türk iş adamlarının Suudi Arabistan'da başarılı olmasının iki ülke ilişkilerine katkıda bulunacağını dile getirdi.
Gül, Kral Abdullah ile görüştü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Kral Abdullah ile bir araya geldi. Gül, Riyad'da konaklaması için tahsis edilen misafir sarayında bir süre dinlendikten sonra Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'na geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile yaklaşık 10 dakika baş başa görüştü. Görüşmenin başlangıcında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi.
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından Kral Abdullah tarafından onuruna verilen resmi akşam yemeğine katıldı.
İşbirliği anlaşması imzalandı
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında gençlik ve spor ile deniz taşımacılığı alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.
Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Suudi Arabistan Kralı Abdullah başkanlığında heyetler arası görüşmeler yapıldı. Kraliyet sarayında basına kapalı gerçekleşen görüşmeler, yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmelere, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Ali Naci Koru da katıldı.
Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Abdullah'ın huzurunda gençlik ve spor ile deniz taşımacılığı alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Türkiye adına, gençlik ve spor alanındaki işbirliği anlaşmasını Devlet Bakanı Tüzmen, deniz taşımacılığı alanında işbirliği anlaşmasını da Ulaştırma Bakanı Yıldırım imzaladı.