Hediye cep telefonları DDK'ya takıldı

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun BTK denetleme raporunda, 2009'da BTK üyelerinin, başkan yardımcılarının, daire başkanlarının ve müdürlerin kullanımına verilmek üzere bir şirketten 46 adet, piyasa değeri bin ve bin 500 TL arasında değişen cep telefonu cihazı alındığı ve Kurum personeline dağıtıldığı vurgulandı.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 2006-2007 ve 2008 yılları Faaliyet ve İşlemlerin Denetlenmesi sonucu hazırlanan raporu yayımladı. Raporda, telekomünikasyon sektörünün yasal olarak rekabete açık hale getirilmesine karşın, kamusal yararı gözetecek ve sektörün beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde rekabeti sağlayıcı bir düzenleme ve denetleme ortamının sağlanamadığı belirtildi.

Raporda, görev süresi biten Kurul üyelerinin tekrar aynı göreve Bakanlar Kurulu kararıyla atanabilme olanağının bulunmasının, görev süresi sonunda tekrar aynı göreve atanmak isteyen Kurul üyelerinin görevlerini yaparken bağımsız ve tarafsız hareket etme ve karar alma kapasitesini etkileyebilecek bir durum olarak değerlendirilirken, bu durumun Kurumun idari ve mali özerk statüsü ile bağdaşmadığı vurgulandı. Kurul kararlarının uygulayıcı dairelere aktarılmasında gecikmeler olduğunun tespit edildiği kaydedilen raporda, bu nedenle Kurul kararlarının en kısa süre içerisinde tekemmül ettirilerek ilgili hizmet birimlerine gönderilmesi konusunda gerekli önlemlerin alınması istendi.
 

DDK'dan "fazla gezme" uyarısı

Kurul Başkan ve üyelerinin yurt içi ve yurt dışı görevlendirmeleri ile izinlerini kullanma tarihlerinin Kurul kararı ile belirlenmesi gerektiği ancak bazı görevlendirmelerde Kurul kararının alınmadığının altı çizilen raporda, şöyle denildi: "Kurul Başkanının toplantıya katılmaması halinde yerine ikinci başkanın vekalet edeceği hususu Kanunda yer almasına rağmen, Kurul Başkanı ve ikinci başkanın yurt içi ve yurt dışı görevlere genellikle aynı tarihlerde birlikte çıktıkları tespit edildi. Bu nedenle, İkinci Başkanlık müessesesinin ihdası ve amacı ile çelişen söz konusu uygulama ve davranışlara son verilmelidir. Kurul üyelerinden bir kısmının yurt içi ve yurt dışı geçici görevlendirmelerinin Kurumdaki görev ve sorumluluklarını aksatacak düzeyde fazla olduğu tespit edildi. Ayrıca, Kurul üyelerinin uzun süreli eğitim programlarına katıldıkları görüldü. Üyelerin ikamet ettikleri illere veya ihtiyaçlarına göre geçici görevlendirmelerin yapıldığı kuşkusu uyandıran ve uzun süreli Kurul üyeliği görevinden geçici ayrılmalara yol açan benzeri uygulamalara son verilmelidir."

Kurul Raportörlüğü uygulaması başlatılmalı

Kurul raportörlüğü uygulaması başlatılması ve Kurul görüşmelerinin kayda alınması istenilen raporda, tespit ve öneriler şöyle sıralandı:

-Kurul Başkan ve üyelerine sağlanan lojman, araç ve temsil ağırlama giderleri gibi uygulamalarda hukuka uygunluk sağlanmalıdır.

-İnceleme ve araştırma görevlerinin akıbetinin takip edilmediği ve bazı araştırma ve incelemelerin uzun zaman alması nedeniyle Kurul gündeminde yer alan konuların sürüncemede bırakılmasına sebebiyet verildiği tespit edildi. Öte yandan, aynı durumun diğer dairelerden istenilen görüşlerde de geçerli olduğu gözlemlendi. Bu nedenle, Kurul kararıyla verilen söz konusu görevlerin zamanında tamamlanması ve Kurulun gündemine sunulması konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır.

'Kadroların ihtiyaç ve etkinliği yeniden değerlendirilmelidir'

-Başkanlık müşavirliği kadrolarının, ihtiyaç ve etkinliği yeniden değerlendirilmelidir. Kurum personeli hakkında Kurum Başkanlığına yapılan ihbar ve şikayetlerden bir kısmının işleme konulmadığı, 4483 sayılı Kanun doğrultusunda işlem yapılması gerekli olan konularda işlem yapılmadığı görüldü.

-Lisanssız olarak uydu platform hizmeti sunulmasına ve bunun devamına yol açtığı görüldü. Bu nedenle, söz konusu işlemler nedeniyle ortaya çıkan sorumluluğun ve sorumluların belirlenebilmesi amacıyla konunun Başbakanlık Müfettişleri tarafından araştırma ve incelemeye tabi tutulması gerekmektedir.

-Kurulu kulelerin devri konusunda, Lisans ve Sözleşmeler Daire Başkanlığı'nın hazırlayıp Kurula sunmuş olduğu takrir üzerine, Kurul tarafından 2007 ve 2008 yılında alınmış kararların aksine gerekçe gösterilmeden yeni ve uygulamayı değiştiren bir karar alındığı tespit edildi. Bu nedenle, söz konusu işlemler nedeniyle ortaya çıkan sorumluluğun ve sorumluların belirlenebilmesi amacıyla konunun Başbakanlık Müfettişleri tarafından araştırma ve incelemeye tabi tutulması gerekmektedir.
 

'Kule A.Ş ile yürütülen işler araştırılsın'

-Altyapı işletmeciliği alanında faaliyet gösteren Kule A.Ş. adlı işletme ile ilgili yürütülen iş ve işlemlerin araştırılması gerekmektedir. Bu itibarla, söz konusu işlemler nedeniyle ortaya çıkan sorumluluğun ve sorumluların belirlenebilmesi amacıyla konunun Başbakanlık Müfettişleri tarafından araştırma ve incelemeye tabi tutulması gerekmektedir.

-Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi ile Kurum arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesine; Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi temsilcisi tarafından şerh konulduğu, söz konusu şerhin Danıştay kararı ile iptal edilmesine rağmen mahkeme kararının gereğinin henüz yerine getirilmediği ve sözleşmenin şerhsiz olarak imzalanmasının henüz yapılmadığı tespit edildi. Bu nedenle, söz konusu işlemler nedeniyle ortaya çıkan sorumluluğun ve sorumluların belirlenebilmesi amacıyla konunun Başbakanlık Müfettişleri tarafından araştırma ve incelemeye tabi tutulması gerekmektedir.

'Yeniden test edilen numuneler depolardan rastgele alınmıyor'

-Cihazların laboratuar testlerinin bitmesini müteakip, deney sonuç formlarının düzenlenmesi ve akabinde güvensizlik tespit tutanağının oluşturularak makam olurunun alınmasında gecikmelerin olduğu görüldü. Yeniden teste tabi tutulacak numunelerin firmaya ait depolardan rast gele alınması yerine, iki adet ilave numune talep edildiği incelendi.

'Baz istasyonlarının denetimleri az yapılıyor'

Baz istasyonlarının kurulu bulunan sayıları da dikkate alınarak rutin ve olağanüstü denetimlerinin çok az yapıldığı, özellikle 2008 yılında bariz bir denetim düşüklüğünün olduğu görüldü. Yalın ADSL konusunda tarife belirleme ve onay sürecinin sürüncemede bırakıldığı tespit edildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun sektörde rekabetin tesis edilmesi görevinin sınırlandırılması gerektiği düşünülmektedir.
 

'Kıbrıs'ta düzenlenen programlar sona erdirilmeli'

-Telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri sektöründeki uluslararası eğilimleri ve gelişmeleri takip etmek amacıyla Kıbrıs'ta bulunan iki üniversite ile işbirliği yapılarak "Telekomünikasyon Sektöründeki Gelişmeler ve Yerel Uygulamalar" konulu sempozyumlar düzenlendiği bu sempozyumlara Kurumdan çok sayıda personelin katılımcı ve konferansçı olarak katıldığı tespit edildi. Bu nedenle, amacından saptırıldığı anlaşılan Kıbrıs'ta düzenlenen program ve sempozyum uygulamalarının sona erdirilmesi gerekmektedir.
 

'Bin ve bin 500 TL değerinde 46 adet cep telefonu hediyesi'

-Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunda görev yapan bazı Kurul üyeleri ve daire başkanlarının Personel Yönetmeliği'ndeki "başka iş ve hizmet yasağına rağmen" çeşitli ikinci görevler yaptıkları görüldü. Bu nedenle, Kurumun faaliyet alanı ile bağdaşmayan ikinci görev uygulamalarına son verilmeli ve başka iş ve hizmet yasakları ile ilgili düzenlemelere titizlikle uyulmalıdır.

-2009 yılında Kurul üyeleri, başkan yardımcıları, daire başkanları ve müdürlerin kullanımına verilmek üzere bir şirketten 46 adet, piyasa değeri bin ve bin 500 TL arasında değişen cep telefonu cihazı alınarak, Kurum personeline dağıtıldığı tespit edildi. Kurumla iş ilişkisi içinde olan kişi veya kurumlardan maddi değeri bulunan herhangi bir hediye, eşantiyon ve emtia kabul edilmesi şeklindeki davranışlara son verilmelidir.
 

'E-Kurum'a dönüşüm ihalesinde kurum 565.2 bin TL zarara uğratıldı'

E-Kurum'a dönüşüm ihalesi ile alınan 565 bin 220 TL bedelli hizmetlerden, ihale sürecinde yapılan hatalı ve kusurlu uygulamalar nedeniyle yararlanılamadığı ve böylece kurumun zararına sebebiyet verildiği tespit edildi. Bu nedenle, e-kurum'a dönüşüm projesi ile ilgili tüm iş ve işlemlerin incelenmesi ve sorumlulukların belirlenmesi amacıyla konunun Başbakanlık Müfettişleri'nce incelenmesi gerekmektedir.