Hedef daha fazla kayıtlı çalışan
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtlı işlendirmenin desteklenmesi, farkındalığın çoğaltılması ve kayıt dışı çalışmanın azaltılması amacıyla başlattığı ve AB tarafından fonlanan “ Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” pilot bölge İzmir'de başlıyor.
Mete Kızık/CumhuriyetÇalışanların sigortalanması konusunda beş önemli halka olduğunu belirten SGK Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Uğur Ünalan, “Sosyal güvenlik hizmetlerinde kalitesinin artırılması, kurumlar arası bilgi ve veri paylaşımı ile yapılan çapraz denetim çalışmaları, denetim sisteminin daha etkin hale getirilmesi, teşvik uygulamalar ve sosyal güvenlik konularında yapılan bilgilendirme çalışmalarımız oluşmaktadır” dedi.
Öncelikli olarak işverenlere yönelik rehberliği temel aldıklarını belirten Ünalan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurum olarak denetimde öncelikle rehberlik anlayışını benimsedik. Denetim yapılmadan önce yazılan bilgilendirme yazıları ile hakların ve yükümlüklerin işverenlere hatırlatılması yani işverenlere rehberlik edilmesi kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda önemli adım oluyor. İşverenlerin büyük bir kısmı yazılan yazılar sonucunda takip edildiklerini fark etmekte aynı zamanda da bilgilendirilmektedir. Bu sayede denetimden kaynaklanan zaman ve maliyet kayıplarının önüne geçiliyor. Diğer yönden de kurum bünyesinde görev alan Sosyal Güvenlik Denetmeni sayılarında artış yapılarak bin 400 Denetmenimiz görev almakta bu sayının 5 bine yükseltmeyi hedeflemekteyiz”
Haziran 2010 'da AB fonlarıyla oluşturulan ve 15 milyon avro bütçeli Yenilikçi Önlemler ile Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi Projesi (KİTUP 1) ve bu yılda hazırladıkları KİTUP 2 projesiyle 15 milyon avro AB desteği aldıklarını belirten SGK İzmir Müdürü Engin Bilgili de “ Bu projeyle gerek denetimlerde etkinliğin artırılması, gerekse rehberlik etkinlikleriyle kayıtlı istihdamın desteklenmesi düşüncesinden hareketle hazırlandı. Temel amacımız sosyal güvenliğinin sağlanması, kayıt dışı istihdam sonucu oluşan haksız rekabetin çözümüne katkı yapılması ve sosyal içermenin ülkemiz çapında desteklenmesidir” dedi.
Kayıtlı çalışanların oranı
Öte yandan Bakanlığın 2015 yılı Ağustos verilerine göre, sigortasız çalışan ve çalıştırılanların oranı yüzde 35,13, tarım dışı sektörde ise yüzde 21,71 olduğu, bunlardan yüzde 48.1'inin kadın yüzde 29, 58'inin de erkek olduğu belirtiliyor. Kayıt dışı çalışanlarda ilk üç sırayı da tarım, sanayi ve hizmet sektörü alıyor. 2002 yılında yüzde 52’ler düzeyindeki kayıt dışı işlendirmenin günümüzde yüzde 32’lere kadar düşürüldüğü belirtiliyor.