Hedef 2 milyon seyirci

Sezona 12 dünya prömiyeri ile başlayacak olan Devlet Tiyatroları, bu yıl 2 milyon seyirciye ulaşmayı hedefliyor.

cumhuriyet.com.tr

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nca sahnelenecek Orhan Asena'nın yazdığı, Tamer Levent'in yönettiği ''Ak Kartalın Oğlu Gılgameş'' oyununun provalarını izleyen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, şu anda provaların devam ettiğini, mümkün olduğu kadar provaları prömiyerden önce izlemeye çalıştığını söyledi.

Diyarbakır'da sezona, yeni bir tiyatro binasında perdelerini açarak başlayacaklarını ifade eden Bilgin, ''Güzel oyunlarla bu güzel mekanda seyircilerimizle buluşacağız. Eksikliklerimizi tamamladık. Provalar hızla devam ediyor. Tamer Levent'in sahneleyeceği çok güzel bir oyunla perdelerimizi açacağız. Hem provayı izlemek hem de varsa binanın eksikliklerini gidermek için buradayız'' dedi.

Devlet Tiyatrolarında şu an provası devam eden 30'un üzerinde oyun bulunduğunu, Türkiye'nin her tarafında 12 yerleşik bölgede, 54 sahnede perde açtıklarını belirten Bilgin, şöyle konuştu:

''Bunlar, ilk tur oyunlarımız ki, arkası yıl sonuna kadar devam edecek. Yılda aşağı yukarı yüze yakın oyun çalışıyoruz. Yüz yeni oyun, yeni prodüksiyon gerçekleştiriyoruz. Özellikle 60. yılımızda hiç oynanmamış 60 yerli oyunun dünya prömiyerini yaptık. Her yılda, yine genç yazarlarımıza ya da hiç oynanmamış oyunlara ağırlık veriyoruz. Hem Türk edebiyatına hem de dünya edebiyatına katkıda bulunuyoruz diye düşünüyoruz. Bu oyunlar umuyorum ileri ki yıllarda tekrar tekrar sahnelenir. Biz bu yıl, ilk tur içinde 2'si yabancı 12 yeni oyunla perdemizi açacağız. 12 eserle dünya prömiyerini yapıyoruz. Klasik oyunlarımız, klasikleşmiş Türk yazarları, çağdaş yazarların içinde klasikleşmiş olanlar ve dünya edebiyatında yeni yeni ortaya çıkan, ileride çok önemli yazarlar olacağı düşünülen genç yazarlara da repertuvarlarımızda yer verdik. Ancak bizim için önemli olan Türk eserlerinin sahneyle buluşması. Hem yazarlarımızı hem de eserlerimizi dünyayla tanıştırmak. 12 ilde sanatçı ve teknik kadrosuyla birlikte yerleşik sahnemiz var. 7 ilde de teknik ve idari kadromuz var. Her hafta değişen oyunlarla 19 ilde 54 sahnede perde açıyoruz. Bu yılın sonuna kadar oyun sayısını 60'a tamamlayacağız.''
 

''Boş geçen oyunumuz yok"

''Bu yıl bilet fiyatlarında herhangi bir artış yok. Biz kar gütmeyen bir kuruluşuz. Asıl görevimiz Türkiye'nin her tarafındaki vatandaşımıza sanatın güzelliklerini paylaşma imkanı yaratmak'' diyen Bilgin, sanatın güzelliklerini paylaşma imkanı yaratmak için gitmedikleri il olmadığını, köy, hatta mezraya kadar gittiklerini ifade etti.

Bu yıl turne sayısını da arttıracaklarını ve her yere mümkün olduğu kadar yaz, kış demeden ulaşmaya çalışacaklarını belirten Bilgin, kendilerini yüreklendiren, cesaretlendiren ve bu işi yapmaya zorlayan şeyin yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Tiyatro canlı olduğu için seyirci ve oyuncu arasında çok sıcak bir ilişki doğduğunu ve bu nedenle şanslı bir meslek grubuna ait olduklarını ifade eden Bilgin, ''Devlet Tiyatrosu'nda Türkiye'de herkes seyirci sorunundan bahseder, ama ben tam aksini söylüyorum. Bizim koltuk problemimiz vardır. Dünya ölçeğinde kıyasladığımız zaman koltuk sayımız yeterli değildir. Son yıllarda gerek yerel yönetimler, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerek İl Özel İdarelerinin kültür merkezleri yapımında bir artırım oldu. Boş geçen salonumuz yok. Yeterli koltuğumuz olmadığı için sayımızı artıramıyoruz. Ancak hedefimiz bu yıl 2 milyon seyirciye ulaşmak. Umarım ulaşacağız'' dedi.

 

Festivaller

Bilgin, 12-13 yıldır Devlet Tiyatrolarında festivaller konusunda çok ciddi adımların atıldığını, 5'i uluslararası, 2'i ulusal festival düzenlediklerini söyledi.

Geçen yıl festivaller kapsamında, Türkiye'ye 53 yabancı topluluğun geldiğini anlatan Bilgin, ''Misafirlerimizi ağırladık. Bizi, ülkemizi tanıdılar. Ön yargılarından kurtuldular. Sanatsal ortaklaşmalar başladı. En önemlisi bizim eserlerimizin yurt dışına gitme imkanı çıkıyor. Biz de kendi yazarlarımızı eserlerimizi, yurt dışındaki önemli festivallerde gösterme imkanı buluyoruz. Son yıllarda Türk tiyatrosunun dünyadaki yeri çok önemli bir yere sahip oldu. Bunda festivallerin çok katkısı var'' diye konuştu.