HDP'li Hezer ve Sarıyıldız'ın vekillikleri devamsızlıktan düşürüldü (27.07.2017)

TBMM'de yapılan oylamada HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ve Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın vekillikleri 20'ye karşı 324 oyla düşürüldü. HDP karara itiraz etti

cumhuriyet.com.tr

<video:790623>

 HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın milletvekillikleri, "devamsızlık" nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucunda düşürüldü.

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti, oylamanın açık oylama şeklinde yapılması talebinde bulundu. Bu talebin daha önce gelmesi nedeniyle gizli oylama talebi işleme alınmadı.

Öztürk ve Sarıyıldız'ın ekim, kasım ve aralık 2016'da, beşer birleşimi aşan devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki TBMM tezkeresi oylandı.

Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız'ın milletvekillikleri, TBMM İçtüzüğü gereği üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oyla düşürüldü.

Öztürk için yapılan oylamaya 344 milletvekili katıldı. 324 kabul oyu, 20 ret oyu verildi.

Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Tuğba Hezer Öztürk'ün milletvekilliğinin düşürüldüğünü duyurdu.

Kararı HDP milletvekilleri, sıra kapaklarına vurarak protesto etti. Bu arada az sayıda CHP milletvekilinin oylamaya katıldığı görüldü.

FAYSAL SARIYILDIZ'IN DA MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞTÜ

Milletvekilliği düşen bir diğer isim ise HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız oldu.

Sarıyıldız için yapılan oylamaya 357 milletvekili katıldı. 328 kabul oyu, 29 ret oyu verildi.

Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Sarıyıldız'ın da milletvekilliğinin düşürüldüğünü duyurdu.

SARIYILDIZ VE HEZER'DEN İLK AÇIKLAMA

Faysal Sarıyıldız, milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine ilk açıklamayı Twitter hesabından yaptı. Sarıyıldız açıklamasında, "Halkımızın vekili olmaya devam edeceğiz. Tarihin en trajikomik diktatörü, yargılanmaktan kurtulamayacaktır..." dedi.

Tuğba Hezer Öztürk ise yine Twitter hasabından paylaştığı mesajda karara şu sözlerle tepki gösterdi: "Halkımızın bize verdiği görev, halkımıza verdiğimiz mücadele sözü, faşist ittifakın gayrimeşru kararıyla değişmeyecektir. Mutlaka kazanacağız."

HDP'DEN TEPKİ

HDP Milletvekilleri kararı mecliste sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Kararın açıklanmasının ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "SMS'le çağrılıp, koşa koşa geldiğiniz, boş bıraktığınız Meclis'i bir anda 2 milletvekillinin vekilliğini düşürmek için doldurdunuz. Bu da size şeref madalyası olsun" ifadesini kullandı.


Kerestecioğlu, TBMM'nin internet sitesinden daha dakika geçmeden Sarıyıldız ve Öztürk'ün isimlerinin çıkarıldığını belirterek, "bunun da ne kadar hesaplı, kitaplı oyun olduğunu gösterdiğini" öne sürdü.

Bu ülkede siyaset yapmaya, demokratik siyaseti sürdürmeye devam edeceklerine değinen Kerestecioğlu, şunları kaydetti:

"Bu ülke için hiçbir şey yapmayıp kendileri için yapan vekillerin bulunduğu atmosferde milletvekillikleri düşürülse bile biz milletin vekiliyiz. Bunu böyle bilin, millet nezdinde bizlerin vekilliği asla düşürülemez. İster cezaevine koyun, ister yargılayın, ister milletvekilliğini düşürün bunlar sadece sizlerin tarihinize kirli madalya olarak geçecek, bizde ise demokrasi mücadelesi olarak anılacak."

HDP'NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 55'E İNDİ

Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliğinin düşürülmesiyle HDP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 55'e indi. TBMM'nin üye sayısı ise 546'ya düştü. Daha önce de HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği, haklarındaki kesinleşmiş yargı kararı nedeniyle düşürülmüştü.

TBMM'nin HDP'lilere özel devamsızlık hukuku