HDP nöbeti taşınıyor

HDP’nin Diyarbakır’da sürdürdüğü ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ İstanbul’a taşınıyor. Nöbet bugün Yoğurtçu Parkı’nda grup toplantısıyla başlayacak.

Zehra Özdilek

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır Ekin Ceren Parkı’nda başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin bir diğer noktası İstanbul olacak. HDP’li 12 milletvekilin katılımı ile Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenecek olan nöbet, bugün saat 12.30’da HDP grup toplantısı ile başlayacak. 6 gün sürecek olan nöbete ilişkin HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, “Türkiye’deki toplumsal adalet arayışı çok acildir. Demokratikleşmenin esas konusu bütün alanlarda adaletin sağlanmasıdır. Bu doğrultudaki mücadeleye her yurttaşımızın katılması bu mücadeleyi güçlendirecektir.‘Cesareti bulaştıralım umudu büyütelim’ diyoruz” dedi. Vicdan ve Adalet Nöbeti İstanbul’dan sonra Van ve İzmir’de de gerçekleştirilecek. Oluç Türkiye’de yaşanan ağır hak ihlallerinin olduğunu söyleyerek nöbetin esas çağrısının demokratik siyasette özgürlük olduğunu dile getirdi. Oluç çağrılarının içinde toplumsal barışın da yer aldığını belirterek, “Diyarbakır’da özellikle demokratik siyasete yönelik saldırıları konu olarak işledik. Her gün orada yaptığımız basın açıklamalarıyla bu taleplerimizi dile getirdik. Grup toplantımızın yapılması ve halkın katılması engellendi. Orada park abluka altına alındı. Vekillerimiz bir hafta boyunca ablukanın içinde nöbetlerini sürdürdüler. Sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ziyaretleri engellendi. Ama biz buna rağmen bu nöbeti sürdürdük” dedi. Oluç, nöbeti bugün İstanbul’da da başlatacaklarını dile getirerek, “Yine grup toplantımızı yapacağız ve bir hafta boyunca vekillerimiz orada nöbet tutacaklar. Nöbet boyunca yurttaşlardan, sendikalardan, siyasi partilerden, meslek örgütlerinden ve ilçe örgütlerimizden ziyaretler olacak. Biz mümkün olduğu kadar halkımızın bu işe sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘Adalet talebi var’

Türkiye’de en büyük eksikliği duyulan şeyin adalet olduğunu dile getiren Oluç, “Sadece yargı alanında değil bütün alanlarda adaletsizlikler vardır. İktidarda isminde adalet olan bir parti var ama en büyük adaletsizlik bu dönemde yaşanıyor. Dolayısıyla CHP’nin başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ elbetteki önemliydi. Fakat yetmez, bu bir yürüyüşle çözülebilecek bir durum değil. Çok yaygın bir toplumsal adalet talebi vardır. Bu mücadele önemlidir bu mücadeleyi geliştirmek gerekir” ifadelerini kullandı.

‘Rehin tutuluyorlar’

Gazetemizin yargılanan yazar ve yöneticilerinin duruşmalarını da takip ettiğini söyleyen Oluç savunmalarla iddianamenin çökertildiğini söyledi. Hukuken bakıldığında davanın bitmiş olduğunu söyleyen Oluç şöyle devam etti: “Hepsinin tahliye edilmesi ve beraatlerinin verilmesi gerekir. Bu durum Türkiye’deki yargı sisteminin ne kadar ağır bir iktidar baskısı altında olduğunu gösteriyor. 7 arkadaşımızın bırakılmış olması tabii ki önemli. Fakat içeride tutulan arkadaşlarımızın içeride tutulmasının hiçbir gerekçesi kalmamıştır. Tamamen siyasidir. Milletvekillerinin içeride tutulmaları rehin alınmadır. Bunun hiçbir karşılığı yoktur. Hem Anayasa’ya hem Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşmelere aykırıdır. Dolayısıyla milletveklileri ve bizim eşbaşkanlarımızın bırakılması gerekir.” Oluç, Anayasa mahkemesi’nin ağır bir baskı altında olduğu için bu kararı veremediğini kaydederek, “Kanaatimce önümüzdeki aylarda bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’de artık iç hukukun tükendiğini ve buna dair bir karar verilmesi gerektiğini gündeme getirecektir. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş halen tutuklu olduğu dosyadan yargılanması başlamamıştır. Ortada tutuklu olduğu bir iddianame yoktur. Aslında tamamen hukuksuz ve keyfi bir şekilde sarayın talepleri doğrultusunda rehin tutulmaktadırlar. Ama onun da arkadaşlarımızın serbest kalacağını biliyoruz” dedi.