HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verildi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması 399 gün sonra uluslararası katılımcıların, gözlemcilerin, milletvekillerinin güvenlik gerekçesiyle salona alınmamaları kararıyla başladı. Duruşma salonuna getirilmeyen Demirtaş, SEGBİS ile bağlanmayı kabul etmeyerek duruşmaya katılmadı. Demirtaş'ın bir sonraki celse duruşmada hazır edilmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verilerek duruşmanın 14.02.2018 tarihinde yapılmasına karar verildi.
cumhuriyet.com.tr
SALON TARTIŞMASI
Demirtaş'ın avukatları söz alarak, duruşmayı izlemek için gelen kişilerden çok az bir kısmının salona alınmasını, yabancı heyetin duruşmaya alınmamasını 'aleniyet ilkesi'ne aykırı olduğunu söyledi. Bir avukat da, "Daha düne kadar Ankara Adliyesi'nde görülecek olan dava bir anda Sincan Cezaevine alınıyor. Demirtaş'ın, 5 aydır tutukluluk durumu ile ilgili incelemesi başvurularımıza rağmen yapılmıyor. Bütün bunları değerlendirdiğimizde mahkemenin ciddiyetsiz ve kötü niyetli davrandığını görüyoruz" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Ankara Adliyesi'nde 10 avukatın bir arada oturabileceği imkanlara sahip bir duruşma salonu yok. Sizin, duruşmanın daha büyük bir salona alınma talebiniz üzerine komisyon kararıyla duruşma bu salona alındı. Şimdi bütün avukatlar güzel güzel yerlerinde oturuyor. Önlerinde mikrofon. Buna rağmen bizim kötü niyetli olduğumuzu söyleminiz beni gerçekten üzdü' diye karşılık verdi.
SORUŞTURMA DİYARBAKIR'DA BAŞLATILDI: 142 YILA KADAR HAPİS CEZASI
HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLİYOR?
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş'ın tutukluluğuna gerekçe olan ve ilk duruşması 7 Aralık'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ana dava, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.
Mahkeme kararının ardından Demirtaş'ın resmi Twitter hesabından paylaşım: Sözde yargıdan kaçıyorum diye tutuklandım, on üç aydır yargı benden kaçıyor
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verilmesinin ardından Demirtaş'ın resmi Twitter hesabı üzerinden "Daha önceleri hali içler acısı olan bir yargı vardı. Şimdi o yargı bile yok. Adalet Saraylarında adalet yazısı iyice silindi. Geriye sadece Saray kaldı. Sözde yargıdan kaçıyorum diye tutuklandım, on üç aydır yargı benden kaçıyor. Bu suçları işleyenler yine bir gün yargı önünde hesap verecekler. Biz değil, Saray’ın önünde iki büklüm eğilenler tarihe utanç olarak geçecekler." paylaşımı yapıldı.
DEMİRTAŞ MAHKEMEYE DİLEKÇE SUNDU
HDP Genel Merkezi, Demirtaş'ın bugün yargılanacağı Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne 12 sayfalık bir dilekçe yazdığı ve dilekçesinde duruşmaya bizzat katılmak istediğini belirttiğini bildirdi. Demirtaş, 12 sayfalık dilekmesinin sonunda mahkemeden şu isteklerde bulundu:
* SEGBİS konusunda CMK 196/4'ün değil, Avripa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6'ncı maddesinin esas alınarak, soyut yasa maddesi uyarınca ve gerekçesiz bir şekilde SEGBİS üzerinden duruşmaya katılmama yönünde verilen hukuka aykırı kararın geri alınmasını, duruşmada hazır edilmeme karar verilmesini,
* Savunmamı üstlenecek yüzlerce avukat için yer tahsisini,
* Duruşmayı izleyecek aile, sosyal çevrem, hasın, yerli ve yabancı izleme heyetleri, HDP Genel Merkez, il ve ilçe teşkilatlarından gelecek izleyiciler dikkate alınarak salonun tahsisini,
* Duruşmada, avukatlarımla birlikte ve fiziksel yakınlık içerisinde oturacak şekilde salonun düzenlenmesini,
* Duruşmada, dizüstii bilgisayar, tepegöz vb araçlarla görsel savunma yapacağımdan, salonun bu teknik imkanlarla donatılmasını,
* Binlerce belge içeren yüzlerce dosyadan ibaret savunma araçları ile duruşmaya katılacağımdan, savunmamı yapacağım yere, önümde duracak şekilde ve makul büyüklükte bir masa konulmasını talep ediyorum.
17:50 Mahkeme, Demirtaş’ın AYM’ye gidilmesi talebini anayasanın 148. maddesinde göre OHAL KHK’ları hakkında dava açılamayacağı gerekçesiyle reddine karar verdi. Yargılamanın durması talebini bu aşamada reddeden mahkeme, Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına, gelecek duruşmada bizzat mahkemeye getirilmesine karar verdi. Duruşma 14 Şubat'a ertelendi.
17:45 Mahkeme kararını açıklamak üzere avukatları salona aldı.
16:30 Mahkeme duruşmaya karar için ara verdi
16:14 Av. M.Emin Aktar: Bu davada söylenmek istenen Kürt olarak sen kendi kimliğinle siyaset yapamazsın, varlık gösteremezsin. Sayın Demirtaş'ın şahsında hepimizin, 6 milyon seçmenin özgürlüğü sınırlandırılmıştır
15:52 Van Baro Başkanı Av. Murat Timur: Tarihe bir not düşeceğinizin bilinciyle yargılamanın sürmesini umuyoruz. Yargılama bir tiyatro niteliğindedir. Talimatla açıldığı ortadadır. Derhal bu hukuksuzluğun sona ermesini talep ediyoruz.
15:50 Diyarbakır Baro Başkanı Av. Ahmet Özmen: Yargı tekçi ulusal düzeni korumak üzere siyasal iktidar tarafından şekillendirilmiştir. Biz avukatlar hukuk tarihimiz boyunca ilk kez siyasi iktidarın yargıya müdahalelerini kabulünü gördük. Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemi yaşanmaktadır. Biz sizlerden cesur olmanızı bekliyoruz, tarihe geçecek bu yargılamanın adil olmasına önem vermenizi bekliyoruz.
15:40 Av. Nuray Özdoğan: En başından beri yargı ve yürütme el ele bizi hukuk çaresizliğinin içerisinde bıraktınız. Devletin güvenliğinin hukukun güvenliğinin üzerinde olmayacağını kabul etmeniz gerekir. Hiç birimiz bu suça ortak olmayalım istiyoruz. Elbette biliyoruz ki gerek iktidar, gerek devlet diyelim bu kararları veren. Ama itirazımız bunun yargının, yargıçların imzasıyla yapılmasınadır. İmzanızı çekin istiyoruz.
15:35 Av. Hasip Kaplan: Duruşma salonundaki koltukları saydım. 1000 sanıklı salon. Bizim dosyamız tek sanıklı. Ama haklısınız Sn. Demirtaş bin kişiye bedeldir. Müvekkilimizi duruşmaya getirdiğiniz taktirde hepinize cevap olacaktır.
15:30 Av. Mesut Beştaş: Mahkeme heyeti olarak siyasetin kimi ne için tasfiye ettiğini bilmek zorundasınız. Seyid Rıza'nın oğlunun kendinden önce asılması nedense, Demirtaş'ın Edirne'ye götürülmesi de aynı amaca hizmet etmektedir. Salonun yarısından çoğu boş, bir şeyi gizlemiyorsanız salona neden seyirci almıyorsunuz.
14:46 Av. Aydın Erdoğan: Bu dava Kürt gerçeğinden ayrı düşünülemez. HDP'nin taşıdığı mesaj kitlelere umut aşılamıştır. Bugün AKP'yi iktidardan düşüren HDP'ye karşı yargı eliyle,araçsallaştırılarak rövanşı alınmaktadır. HDP, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde baraj altında kalsaydı böyle ucube bir yargılamaya ihtiyaç kalmayacaktı. HDP' nin barajı aşmasıyla kentler yerle bir edildi, sivil insanlar katledildi. Bu dava AKP'nin 400 milletvekili alamamasının sonucudur.14:10 Av. Levent Kanat: Yargılama yapılıyor ama müvekkil burada yok. En temel kriterler yok sayılıyor. Müvekkil yargılamaya katılma talep ve gerekçelerini aylar öncesinden belirtmiştir.Yargılama, yargı mekanlarında yapılır.Adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir. Sn. Demirtaş da savunmanlar olarak bizler de maddi gerçeği arıyoruz. Ama iddia makamı kendisine yüklenen yasal sorumluluklara uygun lehe ve aleyhe delilleri toplamamaktadır. Sayın Demirtaş yargılamaya katılmak istediğini ısrarla belirtmiştir.
14:05 Mahkemenin verdiği aranın ardından duruşma devam ediyor.
12:37 Mahkemeye 14.00’a kadar ara verildi.
12:35 Av. Yıldız İmrek: Müvekkilimizle ilgili fezlekelerin tamamı siyasal anlamdaki düşünce açıklaması, basın açıklamaları niteliğinde beyanlardır.Venedik komisyonu 1999 yılındaki değerlendirmesinde yasama sorumsuzluğunun serbest seçim ilkesinin,halkın egemenlik hakkının korunmasın olduğunu, azınlıkta kalan milletvekillerinin korunması ve demokratik çoğunluğun desteklenmesi olarak nitelendiriyor.
11:48 Av. Ercan Kanar: Eğmeden, bükmeden gerçekleri ortaya koymalıyız. Siyasi öç alma saikiyle süreç yürütülmüştür. İnsanlık yüzlerce yıllık mücadele sonucu hukuki bağışıklıkları teminat altına almıştır. Basite almamak gerekir. Eğer bir soruşturmaya siyasi faktörler dahil olmuşsa o bir zehirdir. Hukuk devleti ilkesinin tarafsızlık ve nesnelliği ortadan kalkmıştır. Siyasi direktiflerle hesaplaşma yolu olarak yargı seçilirse meşruiyet ortadan kalkar. Yargının tavrı devletten, ideolojiden bağımsız olmalıdır. Biz siyasi hesaplaşmalardan uzak, iktidarın kılıcı olunmayacak kararlar vermenizi istiyoruz. Mahkemenizden cesur bir kararla düşme kararı verilmesini talep ediyoruz. Siyasal hesaplaşmaların coğrafyası halk platformlarıdır, ceza mahkemeleri değildir. Bu yaşananlar düşman savaş hukuku uygulamasıdır.
11:40 Demirtaş'ın savunmanlığını üstlenmek adına duruşma salonunda hazır bulunan avukatlara, hakim "Herkesin konuşmak istemesi durumunda avukat kısıtlaması getireceği" uyarısında bulundu.
11:35 Av Karaman: Demirtaş, daha öncelerde de olduğu gibi SEGBİS sistemi üzerinden duruşmaya katılmayacağını belirtmiştir. Olağan dışı bu yargılama usulü kabul edilemez. Yargılama tarihinde bir ilk olduğu düşüncesiyle belirtiyorum. Sn. Demirtaş birkaç gün öncesine kadar hangi mahkemede yargılanacağını dahi bilmiyordu. Haziran ayından bu yana usulen dahi tutukluluk incelemesi yapılmamıştır.
11:25 Dışarıda bekleyen yurttaşlarla söyleşi yapıldığını gören polis, Ankara Valiliği'nin basın açıklamasını yasakladığını ve müdahale edeceği yönünde uyarıyor.
11:10 Demirtaş'ın avukatları savunma yapıyor
11:05 Savcı, 31 fezlelekeden yargılanan Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamını istedi
11:00 Duruşma salonuna getirilmeyen Demirtaş SEGBİS ile bağlanmayı kabul etmeyerek duruşmaya katılmadı. Demirtaş bizzat duruşmaya katılmak için Edirne Cezaevi'nden dilekçe gönderdi. Ayrıca Demirtaş, SEGBİS uygulamasına ilişkin yasanın iptali için mahkemenin AYM'ye başvurmasını ve bu nedenle yargılamada durma kararı verilmesini istedi.
10:55 Selahattin Demirtaş'ın duruşması, uluslararası katılımcıların, gözlemcilerin, milletvekillerinin güvenlik gerekçesiyle salona alınmamaları kararıyla başladı.
10:40 Sincan Cezaevi’nde görülmekte olan darbe girişimi duruşmasını izlemek isteyen gazetecilerin telefon ve bilgisayar ile salona girmelerine herhangi bir yasak uygulanmazken, hemen yan salonda bulunan Selahattin Demirtaş duruşmasını izlemek isteyen gazetecilerin bilgisayar ve telefonla içeri girmesine izin verilmedi.
10:25 HDP'nin resmi sosyal medya hesabından aktarılan bilgiye göre duruşmayı izlemek için gelen yurttaşların bir kısmı Sincan Cezaevi Kampüsünün önüne ulaştı. Gelen bin kişinin üzerinde izleyici arasından 150 kişi içeri alındı.
YABANCI BASIN KURULUŞLARININ TEMSİLCİLERİ SALONA ALINMIYOR
10:15 Yabancı basın kuruluşlarının temsilcileri duruşmaya alınmadığı belirtilirken duruşmanın yapılacağı salona avukatlar ve basın dışında kimse alınmıyor.