HDP: 'Çözüm CHP'ye muhtaç'

Çözüm sürecinde taraflar yeniden ‘yola devam’ kararı verdi. Ancak iki tarafın da kendi talepleri var. Hükümet, PKK’nin silahı bırakmasını istiyor. HDP’nin talebi ise özel ya da genel bir afla PKK’lilere siyaset yolunun açılması.

Erdem Gül / Cumhuriyet

Taraflar yol haritasında yer alan affın seçim öncesi mi sonrası mı olacağına karar verecek. Af için Meclis’te 330 oy gerekiyor. Hem 330 oyun rahatlıkla bulunması hem de affın toplumsal desteğinin genişletilmesi için tarafların ajandasında CHP’yi de sürece ortak etme planı yer alıyor. Kobani eylemleri sonrasında tıkanan ve Abdullah Öcalan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın girişimiyle yeniden raya sokulan çözüm sürecinin önceden planlanan yol haritası CHP’nin kapısının çalınmasını da içeriyor. Yol haritasındaki PKK’nin silah bırakmasına karşı gerçekleşecek özel ya da genel af için CHP’den destek istenecek. Gelecek hafta HDP heyetinin İmralı’ya ziyaretinin ardından taraflar alttan alta CHP’yi sürece çekecek girişimleri başlatacak.

Çözüm sürecindeki bir aya yaklaşan tıkanıklığın ardından hükümet ile HDP’nin yeniden devam kararı almaları üzerine gözler gelecek hafta Öcalan’la yapılacak görüşmeye ve yol haritasının uygulama takvimine çevrildi. Ancak İmralı görüşmesi öncesi yol haritasında her iki tarafın da farklı talepleri bulunuyor ve bu taleplerin gerçekleşmesi çok büyük oranda CHP desteğini gerektiriyor. İmralı ziyareti öncesinde hükümet kanadı, yol haritasının PKK’nin Türkiye’de silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan ederek silahı bırakması hedefiyle yürütülmesini istiyor. HDP’nin sözcülüğünü yaptığı taraf ise PKK’nin silahı bırakması karşılığında süreci PKK’lilerin özel ya da genel bir afla Türkiye’ye yasal olarak dönüp siyaset yapmalarının sağlanmasıyla sonuçlanması hedefiyle yürütüyor.

 

330 oy gerekli

PKK’nin “Türkiye’ye karşı silahı bırakması” koşulu karşılığında bir özel ya da genel af çıkarılması konusunda tarafların yol haritasının ilan edilmemiş adımları çerçevesinde mutabakatı bulunuyor. Af, yol haritasının en hassas adımını oluşturuyor. PKK’lilerin siyasete dönüşünü öngördüğü için hükümeti en çok zorlayacak konu da af olacak. Anayasaya göre af için “nitelikli çoğunluk” olarak tanımlanan 330 oy gerektiğinden de sayısal zorluk bulunuyor. Halen 312 milletvekili olan AKP’nin HDP’lilerle birlikte 340 oyu ancak bulabiliyor. 340 oyluk bir tablo, özellikle AKP’deki çözüme muhalefet eden ve partide gelecek bulamayan isimlerin de oy vermeyeceği öngörüldüğünde güven verici bulunmuyor.

 

Sayısal değil siyasal olarak da CHP

Ancak taraflar yalnızca bu tablo nedeniyle değil, siyaseten de çözüm sürecinin sonuca ulaşmasında CHP’ye ihtiyaç duyuyor. Özellikle çok alttan alta Öcalan için de formül arayışı konuşulduğu için çok geniş bir toplumsal desteğin zorunlu olduğuna vurgu yapılıyor. Bu nedenle de affın toplumsal tabanının genişletilmesi için CHP desteğinin önemine her iki taraf da özel vurgu yapıyor. Taraflar, halen silah bırakma karşılığı afta mutabakat sağlamalarına karşın yaklaşan seçim nedeniyle bunun zamanlamasını belirlemedi. Silah bırakmaya karşı af adımının seçim öncesi mi sonrası mı olacağına karar verilecek.

 

CHP’nin nabzı

CHP’nin çözüm süreci izleme kurulları için çıkarılan çerçeve yasaya muhalefet etmemesinden de cesaret bulan taraflar, CHP’nin desteği için girişimde bulunmayı geciktirmeyi düşünmüyor. Gelecek hafta HDP heyetinin İmralı ziyaretinin ardından hem hükümet hem de HDP kanadı, olası bir destek talebine karşı nasıl davaranacağı konusunda CHP’nin nabzını tutacak girişimlerde bulunması bekleniyor. AKP’de de HDP’de de Öcalan’la görüşecek heyetlerin genişletilmesi kapsamında CHP’lilerin de ziyaret yapmalarının önerilmesi görüşleri de seslendiriliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve eski genel başkan Deniz Baykal’ın “genel af” konusunda yaptıkları açıklamalar da CHP’den gelebilecek olumsuz bir tavra karşı, “Ama genel başkanlarınız bunu söylemişti” yanıtını vermek üzere AKP ve HDP çevrelerinin bellek tazeleme çerçevesinde gündemlerine girmiş durumda.