Hazır yiyecek astıma yol açıyor
Fastfood olarak bildiğimiz hazır yiyecekler, alerjik semptomlar ve astım gibi hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynuyor.
cumhuriyet.com.trHaftada üç kez hazır yiyecek tüketen gençlerde ağır astım riski %40 daha yüksek. Fakat bu risk bol bol meyve yiyerek düşürülebiliyor (Thorax). Pizza, hamburger ve döner gibi hazır yiyecekler çok fazla yağ, şeker ve tuz içerir. Araştırmalar bunlardan çok fazla tüketmenin şişmanlığa, kalp-dolaşım hastalıklarına ve diyabete yol açtığını gösterdi.
Auckland Üniversitesi’nden (Yeni Zelanda) Innes Asher ve Philippa Ellwood kısa bir süre önce sağlıksız yiyeceğin alerjik semptomlar ve astım üzerindeki etkisini araştırdı. Uluslararası Çocukluk Çağında Astım ve Alerji Araştırması’yla açıklanan elliyi aşkın ülkeden 319.000 gencin ve yaşları 13-14 arasında değişen 181.000 çocuğun verileri değerlendirildi. Araştırmaya katılan çocuklardan ve ailelerinden, son on iki ayda ne sıklıkta astım, alerjik nezle ve egzama gibi sorunlar yaşadıkları hakkında bilgi edinildi. Çocuklar ayrıca son haftalarda dışarıda ne sıklıkta hazır yiyecek ve sebze, meyve, balık et veya makarna gibi yiyecekler tükettiklerini de bildirdi.
Sonuç: Daha sağlıksız beslenen çocuklar ve gençler alerjik semptom ve astım gibi rahatsızlıklarla daha sık mücadele etmek zorunda kalıyor. Hafta en az üç kez Fastfood tüketen gençlerin şiddetli astıma yakalanma riski %39 artarken, bu oran çocuklarda yüzde 27. Ayrıca egzama ve alerjik nezle riski de artıyor. Fastfood ve astım riski arasındaki bağlantı katılımcıların cinsiyeti ve finansal durumları dikkate alınmadan ortaya çıkarılmış. Hazır yiyecek yüksek oranda doymuş ve transyağ asitleri içermekte ve bunlar her şeyden önce bağışıklık sistemine zarar vererek, alerjik hastalıkları doğurabiliyor. Bilinen tüm risklere rağmen ara sıra hamburger ya da benzeri yiyecekler yemeden duramayan kişiler, haftada en az üç kez meyve yiyerek semptomların şiddetini %11 (gençler) ila %14 (çocuklar) düşürebilir.