"Hayır çarşısı"ndan 100 bin kişiye yardım

Adana'da dar gelirli vatandaşların giysi ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla merkez ilçe Seyhan Belediyesi tarafından kurulan ''Hayır Çarşısı''ndan son altı yılda yardım alan kişi sayısı 100 bine ulaştı.

cumhuriyet.com.tr

Gelir düzeyi iyi olan hayırsever vatandaşlarla yardıma muhtaç vatandaşlar arasında ''köprü'' görevi yapan Hayır Çarşısı'nın görevlileri, hayırseverlerin kullanmadıkları temiz kıyafetleri ve ev eşyasını gerekirse onarımdan geçirip ütüleyerek, ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Giysi dışında zaman zaman mobilya ve beyaz eşya gibi ihtiyaçların da karşılandığı çarşıdan yararlanmak isteyen vatandaşların, muhtarlıktan aldıkları ''fakirlik belgesi'' ile çarşıya gelmeleri yetiyor.

Bugüne kadar gelinlik ve damatlıktan, çocuk oyuncağına, elektrikli süpürgeden, yatak ve elbise dolabına, kitap-kırtasiyeden beyaz eşyaya kadar binlerce ürün ihtiyaç sahiplerine ücretsiz veriliyor. Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, 2004 yılının ekim ayında kurulan ''Hayır Çarşısı''nın, vatandaştan temin edilen giysi, ev eşyası ve kırtasiye malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında bir köprü görevi yaptığını söyledi.

Çarşının ilçenin yardım merkezi konumuna geldiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu: ''Sosyal belediyecilik anlayışı içinde, vatandaşımızın her türlü ihtiyacında yanında olduk. İnsanlar ihtiyaç fazlası, kullanılabilir durumdaki eşyalarını gerek bizzat getirip, gerekse belediyemize telefonla bildirerek, Hayır Çarşısı'na ulaştırdı. Bizler de teslim alınan tüm ürünleri temizleyip onardıktan sonra, herhangi bir bedel almaksızın talep edenlere verdik.

Bu çarşıda pazarlık değil hayır yapılabiliyor. Vatandaşlarımız, ayakkabıdan sünnet kıyafetine kadar çok çeşitli giyim eşyasını çarşıda bulabiliyor. Bizler böyle önemli bir olayda aracılık yaptığımız için son derece mutluyuz. Gelişmiş toplumların refah ve mutluluğunda rol oynayan en önemli etken, sosyal adalet olgusudur. Sosyal belediyecilik anlayışıyla başlatığımız bu çalışma amacına ulaştı.''

Öztürk, kasım ayına kadar 14 bin, toplamda ise bugüne kadar 100 bin dar gelirlinin ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurguladı. Her ay ortalama bin kişiye yardımda bulunulduğunu ifade eden Öztürk, ramazan ve bayramlarda bu sayının ikiye katlandığını söyledi. Öztürk, göreve başladığı ilk gün belediye personeline ''hayır'' kelimesini vatandaşlara karşı kullanmalarını yasakladığını anlatarak, ''Belediyede olumsuzluk ifade eden 'hayır' kelimesini kullanmak hala yasak. Ancak, 'Hayır Çarşısı' gibi pozitif anlamdaki hayırı her zaman kabul ediyor ve herkese tavsiye ediyoruz'' dedi.