Hayati tehlike şu anda yok

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon şüphesiyle birçok hastanın başvurmasının ardından kısa süreli bir şarbon paniği yaşandı.

Leyla Kılıç


Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, şarbonun insandan insana bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğunu, deri şarbonunun daha az riskli olduğunu ancak bağırsak ve akciğer şarbonu denilen türlerinin çok daha tehlikeli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ergönül, “Akciğer şarbonu oldukça tehlikelidir ve 72 saat içinde öldürme riski bulunmaktadır. En sık görüleni deri şarbonudur. Risk çok düşüktür ve korkutucu değildir ancak sıkı takip edilmesi gerekir. Antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir” diye konuştu.

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli İstanbul’daki şarbon vakalarına ilişkin olarak “22 kişi şarbon şüphesiyle başvuru yaptı, 14’ü taburcu oldu, 4 kişi tedavi altında” dedi. Pakdemirli, “Etlerin geldiği özel işletme karantina altına alındı. Hayvanların satın alındığı işletmenin 10 km etrafındaki 3 bin 500 hayvan tedbir için aşılanıyor” ifadelerini kullandı. İstanbul Valisi Vasip Şahin bölgede aşılama uygulamasının 5 yıl boyunca süreceğini açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı yazılı açıklama, “Silivri’de şarbon olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 48 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edildi.

Tetkiklerde sadece 6 vakada deri lezyonları görülmüştür. Diğer vatandaşlarımızda herhangi bir semptom ve bulguya rastlanmamıştır. Hayati tehlikesi olmayan 6 deri şarbonu vakası tedavisi düzenlendikten sonra hastaneden taburcu edilmiştir” denildi.
Gazetemize açıklama yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da “Halkımıza tedirgin olmamalarını ve her şeyin kontrol altında olduğunu belirtmek isterim” dedi.