Hayati risk taşıyan gıdalar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, birçok gıda ürününde alerjiye sebep olan maddelerin (alerjen) gizlenmiş halde bulunduğunu belirterek, "Tahmin etmeyeceğiniz gıdalar, içeriğindeki gizli alerjenlerle hayatınızı tehlikeye sokabilir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Emel Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda alerjilerinin, bağışıklık sisteminin gıda proteinini zararlı olarak algılamasıyla ortaya çıktığını bildirerek, "Bu yiyeceklerin alınmasıyla, vücut hücrelerinden salınan bir takım kimyasal maddeler; ağızda kaşıntı, boğaz ve dilde şişme, deri döküntüsü, ciltte kaşıntı, kurdeşen, dudakta, göz ve yüzde şişme, karın ağrısı, ishal ve daha ciddi olarak nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve şok durumları yaşatabilir" diye konuştu. Bu belirtilerin gıda alımını takiben dakikalar içinde başlayabileceğine dikkati çeken Kurt, gıda alerjilerinin potansiyel olarak "ölümcül" olabileceği uyarısında bulundu.

En çok alerjiye neden olan gıdaların; süt, fındık-fıstık grubu kuru yemişler, balık ve diğer deniz ürünleri, soya ve bir grup meyve-sebze olduğunu anlatan Kurt, "Bu ürünlerin sadece kendisinin tüketilmesi soruna yol açmaz. Alerjenler, birçok gıda ürününde gizlenmiş haldedir. Tahmin etmeyeceğiniz gıdalar, içeriğindeki gizli alerjenlerle hayatınızı tehlikeye sokabilir" ifadelerini kullandı.
 

Yumurta alerjisi olanlar, köpüklü kahveye dikkat

Süt alerjisi olanların, bu gıdayı tüketmedikleri halde bazı konserve balık (ton) ve et ürünlerinde de aynı sorunla karşılaşabildiklerini aktaran Kurt, bu ürünlerin içeriğinde süt proteini olan "kazein"in bulunabileceğini söyledi.

Gıda ürünlerinin içeriğine gizlenmiş alerjiye sebep olabilecek maddeler bulunduğunu aktaran Kurt, şunları kaydetti: "Yumurta alerjenleri; kahve çeşitlerinde köpürtme maddesi olarak, hazır ve paketlenmiş gıdalarda (çorba-makarna), pastalarda-kurabiyelerde, bulunabilir. Fındık-fıstık gibi alerjenler de soslarda (acı sos, salata sosları), sıcak çikolata ve kahvelerde, her türlü tatlı, kek ve pastada, pizzalarda, Asya ve Meksika yemeklerinde, bazı vejeteryan yemeklerinde gizli olarak bulunabilir. Son yıllarda kullanım alanı genişlediği için alerjisi artan bir diğer gıda maddesi de soyadır. Soya, fırın ve pasta ürünleri, konserve ton balığı, tahıl gevreği, çerezler, kraker, sucuk, salam, hazır satılan et ürünleri, sos ve hazır çorbalarda katkı ürünü olarak bulunabilir." Mısır, jelatin, haşhaş, susam, ayçiçeği ve baharatlarla oluşan alerjilerin de sıklıkla görüldüğünü dile getiren Kurt, şöyle devam etti: "Bazı alerjenler çok daha umulmadık yerlerde karşımıza çıkabilir. Susam ve ayçiçeğinin saç bakım ürünlerinde kullanılması gibi... Bu ürünlere alerjisi olan insanlar için sorun oluşturabilir. Öte yandan lastik eldiven kullandıkları için sağlık çalışanlarını tehdit eden Lateks alerjisi aynı zamanda kivi, ananas, avokado, patates, domates, şeftali, erik ve kiraz tüketilmesi halinde de ortaya çıkabilir."