Hayata gülerek bak!
34. Ulus lararas ı İstanbul Kitap Fuarı ve 25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı dün TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.
Ezgi Atabilen15 Kasım’a kadar yurt içi ve dışından 750 yayınevi ve 300 etkinliği okurla buluşturacak fuarın bu yılki teması “Mizah: Hayata Gülerek Bakmak.”
15 Kasım’a kadar yurtiçi ve dışından 750 yayınevi ve 300 etkinliği okurla buluşturacak 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı dün ilk ziyaretçilerini ağırladı.
Bu yılki teması “Mizah: Hayata Gülerek Bakmak”, “Onur Konuğu” Romanya, “Onur Çizeri” ise Tan Oral seçilen 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve 25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı dün Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Her yıl alışılageldiği gibi TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu yerine bu kez açılış konuşmasını, Kavukçuoğlu’nun rahatsızlığı sebebiyle, TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder yaptı. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’ın ardından konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, “Çok can sıkıcı bir yıl yaşadık. Terör kurbanlarımız, şehitlerimiz oldu. Biz fuar için bu temayı düşünürken içimiz bu kadar karanlık değildi. Şimdi tüm Türkiye’nin ‘hayata gülümseyerek bakma’ya ihtiyacı var. Umarım fuarın gündemi, Türkiye’nin gündemi olur” diyerek başladı konuşmasına.
‘Huzur ve barış istiyoruz’
Ardından sektörün kurulacak yeni hükümetten beklentilerini sıraladı: “Hepimiz huzur ve barış istiyoruz. Yazarlar, çevirmenler ve yayıncılar olaraksa biz, yayınlama özgürlüğü istiyoruz. İkinci olarak, korsanla savaşmak için Sayın Bakan’ın imzalaması gereken Fikir, Sanat Eserleri Kanunu artık Meclis’e gelsin.”
TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Romanya Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Mattei Ioan, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in de konuştuğu törende fuarın ‘Onur Çizeri’ Tan Oral ise, duygularını “Zaman zaman karamsarlığın çok yaygınlaştığı ülkemde kitap ve mizah gibi güzelliği ve umudu çağrıştıran kavramların gündeme oturması çok güzel bir şey. Hayata gülümseyerek bakmaya devam edelim” sözleriyle ifade etti.
Fuarda, pek çok yayınevi çalışanının barış güvercinlerini resmeden bir çizim üzerine ‘Unutmayacağız’ yazısı basılmış siyah tişörtler giyerek Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamını hatırlatmaları ve barış talebini yinelemeleri dikkat çekti. |