"Hayata dönüş operasyonu" davası

Ümraniye Cezaevi'nde, 2000 yılındaki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında meydana gelen olaylarla ilgili davaya devam edildi. Bazı sanık avukatları, olayla ilgili bir kısım kanıtların ortaya çıkması açısından, olay yerinde keşif yapılmasını istediklerini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Ümraniye Cezaevi'nde, 2000 yılındaki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında meydana gelen olaylarla ilgili haklarında dava açılan 399 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Haydar Ceylan, İsmail Bahadır, Yavuz Nazlıgül ile Cumali Dışkaya katıldı. Sanıkların, avukatları bulunmadığı için savunması alınamadı.

Duruşmada söz alan bazı sanık avukatları ise olayla ilgili bir kısım kanıtların ortaya çıkması açısından, aradan çok uzun süre geçmiş olsa bile olay yerinde keşif yapılmasını istediklerini bildirdi. Avukatlar ayrıca, ''ölüm orucu'' sırasında oluşturulan ara bulucu heyettekiler ile cezaevi idaresindeki görevliler ve cezaevi savcısının dinlenmesini talep etti.Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, cezaevinin tadilat ve tamirattan geçmiş olduğunu, olayın üzerinden 8 yılı aşkın bir süre geçtiğini belirterek, daha önce de istenen keşif talebinin mahkemece reddeldiğini hatırlattı. Savcı, keşif talebinin reddine karar verilmesini isteyerek, ara bulucu heyetindeki kişilerin de görgüye dayalı bilgileri bulunmaması sebebiyle dinlenmesine gerek olmadığını, cezaevi görevlileriyle savcının dinlenmesine ilişkin talebin ise mahkemece değerlendirilmesi yönünde görüş bildirdi.

Keşif yapılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, heyetteki değişiklik nedeniyle ara bulucu heyetteki kişiler ile cezaevi görevlileri ve cezaevi savcısının dinlenmesi yönündeki talep hakkında daha sonra karar verilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi, bu duruşmada hazır bulunan tutuksuz sanıklara avukat tayin edilmesini ve bir sonraki celse savunmalarını yapmaları için duruşmayı erteledi.

 

Biri asker 8 kişi ölmüştü

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 399 sanığın, 19-22 Aralık 2000 tarihlerinde Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylar sırasında, ''cezaevi idaresine karşı silahla ayaklanma'', ''6136 sayılı kanuna muhalefet'', ''patlayıcı madde bulundurmak'', ''faili gayrimuayyen şekilde adam öldürmek ve yaralamak'' ile ''bu eylemlere iştirak'' suçlarını işledikleri ileri sürülüyor.

Ölüm oruçlarına son verilmesi amacıyla Ümraniye Cezaevi'nde yapılan müdahalede, Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt ile Ahmet İbili, Rıza Poyraz, Ercan Polat, Alp Ata Akçaöz, Ümit Gedik, Hayrettin Akbaba ve Muharrem Buldukoğlu adlı tutuklu ve hükümlüler hayatlarını kaybetmişti.